Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Mínuszok ellen

A hideg fej télidőn egyáltalán nem utal megfontolt emberre, inkább könnyelműségre mutat. Pedig a mínuszok hatásait ajánlatos ismerni és kivédeni. S az előrelátó embereknek sikerül is, ők könnyebben vészelik át a zord időket.
Fotó: Gyenes Kálmán
A fedetlen fej télidőn veszélyforrás: ugyanis a testmeleg közel 70 százaléka veszíthető el a fejen át. Aki mínuszfokos időkben nem vesz fel sapkát, kucsmát, kendőt, sálat, az nemcsak a hajhagymáit fagyasztja el, nemcsak a hajhullást, a megkopaszodást kockáztatja, nemcsak arc- és homloküreg-gyulladásnak teszi ki magát, de hűti egész testét. Éppen ezért akkor is kell fejfedőt feltenni, ha úgy véljük, nem fázik a fejünk. S az a jó fejvédő, ami óvja a fület is!

A mínuszmentes, a láb lehűlését megakadályozó lábbelik pedig a kényelmes, kerek orrú, száraz bélésű csizmák, bakancsok. A szoros téli cipők – legyenek bármily divatosak – gátolják a lábban a vér normális áramlását. A szűk lábbelibe hiába próbálnak dupla zoknit húzni, nem lesz melegebb. Legfeljebb akkor élénkül meg a vérkeringés, melegszik fel a láb, ha kibújnak a cipőből, s vesznek egy jó kis menta, levendula, körömvirág keverékes lábfürdőt. (Akiknek alsó végtagja hajlamos a hidegségre, azoknak bő, száraz téli lábbeli viselése esetén is javallott esténként egy-egy ilyen lábfürdő, kiegészítve masszírozással és pár perces helybenjárással.)

A testhőmérséklet azoknál is csökken, akik nem viselnek hidegben kesztyűt. Sőt a fagyos kézben „megfészkelnek" az ízületi gyulladások, későbbi súlyosabb deformációk, krónikus betegségek is. A kesztyűhúzás éppen ezért nem csupán a bőrt a kiszáradástól védő kisasszonyos dolog, bár kétségtelenül az is. Jó, ha a férfiak is védik a kezüket kesztyűvel és krémmel is, a hidegben lelassuló faggyútermelés ugyanis nem női sajátosság, s nem is csak szépészeti probléma...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzemet kellene építenie a kínai befektetőnek

Szegeden a múlt rendszerben tízezreket foglalkoztató textilipar a 90-es években összeomlott, ma… Tovább olvasom