Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Mióta divat? A magas cipősarok

A hölgyek többsége ma már el sem tudja képzelni, milyen is lehet egy lábbeli magas sarok nélkül.
Aztán vannak, akik kifejezetten nélkülözik ezeket a magasabb sarokkal ellátott topánokat, mondván, hogy nem felelnek meg a számukra legfontosabb elvárásnak, a kényelemnek. A magas sarkú cipők kedvelői szerint e lábbelik kifejezetten nőiessé és kecsessé varázsolják a lábakat. Arról azonban, hogy ezen csodás darabokban mennyire könnyű hosszú távon a járás, már nem szól a fáma.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a magas sarok nem a közelmúlt találmánya. A XVI. század második feléig a hölgyek csak a lapos talpú cipőket ismerték. A magas cipőtalp ezt követően, a XVII. században Olaszországban, zoccoli néven terjedt el. Jól értesültek szerint Velencében 12–15 hüvelyknyi (1 hüvelyk = 25,4 mm) magasságot is elért a talprész. Ennek azonban megvolt a magyarázata. Ezekben az időkben ugyanis még az utcára öntötték a háztartásokban fel nem használatos vagy már felhasznált vizet. Mivel járda még nem volt, az emberek sokszor ezen a korántsem tiszta úton közlekedtek. A magas talp kezdetben így nem a divat, hanem a célszerűség szolgálatában alakult ki. Nem sokkal később aztán a hölgyek rájöttek, hogy a magas talp meghosszabbítja, magasítja a termetüket. A magas talp a cipőművészek keze munkájának köszönhetően egyre finomodott, törékennyé, végül sarokká nemesedett. A fejlődésnek ez az útja a hölgyeket megelégedettséggel töltötte el.

A magas sarok állítólag szebbé formálta testtartásukat is, amely érdekében sok mindenre hajlandóak voltak. Nem riadtak vissza némi túlzásoktól sem. XIV. Lajos korában ugyanis csaknem hathüvelyknyi volt a cipősarok. Ennek következménye azonban nem a kecses járás, inkább a bizonytalan lépegetés lett.

A cipősarok azóta is az állandó forgásban lévő divat szeszélyei szerint változik. Hol az egekbe emeli viselőjét, hol pedig kissé alacsonyabb méreteket ölt, s csakugyan, a kényelmi szempontokat szem előtt tartva bizonyos határokon belül formálja a lábat. Divatdiktátorok szerint az idei nyáron a kifejezetten lapos, úgymond belebújós topánkák lesznek divatosak. S hogy valaki követi-e a módit, avagy sem, döntse el ízlése és egyénisége szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beckham legatyásodott

Az extrém cuccairól (is) híres David Beckhamet választották a legrosszabbul öltözött futballistának.… Tovább olvasom