Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Mire költ majd 2010-ben egy képviselő?

Január elsején megszűnik a korábban képviselői költségtérítésként megismert juttatás, helyette pedig az úgynevezett választókerületi pótlék és a lakhatási támogatás jár majd a honatyáknak.
A változás hátterében az a sikeres népszavazási kezdeményezés áll, amely szerint költségtérítés csak akkor járhat egy képviselőnek, ha az bizonylattal tudja igazolni annak jogos felhasználását.

Mivel több mint 600 ezer aláírás gyűlt össze, a referendumot ki kellett volna írni. Ám az Országgyűlés még a nyáron, szinte egyhangúlag módosította az Alkotmányt és fogadta el azt a törvényt is, amely a költségtérítés fogalma helyett új kifejezéseket vezetett be, és egy "bakinak" nevezett szócsere eredményeként jócskán megemelte a képviselők járandóságát.

Seres Mária, a népszavazás kezdeményezője még júniusban kérte Dr. Sólyom Lászlót, hogy a törvényt ne írja alá. Indoklásként felhozta, hogy a jelenlegi köztársasági elnök alkotmánybíróként még maga javasolta a népszavazási kezdeményezések védelmét, aminek eredményeként alkotmánybírósági határozatban rögzítették, hogy egy elindított népszavazási kezdeményezés alkotmányos védelem alatt áll, és abba semmilyen szerv, még az Országgyűlés sem avatkozhat be.
Az alkotmányossági szempontból is aggályos törvényt ennek ellenére az Alkotmánybíróság sem érvénytelenítette.

- Elfogadhatatlan, hogy a képviselők szabad kezet kaptak abban, hogy egy nekik nem tetsző népszavazási kezdeményezést kijátszhassanak. Szócserékkel elérték, hogy továbbra sem kötelesek számlákat gyűjteni. Arra viszont ügyeltek, hogy számszerűen emelkedjen az eddig járó összeg, mivel innentől már adózott jövedelemmé válik a korábban adómentes kifizetés.

Januárban minden képviselőnek döntenie kell, hogy nem gyűjt számlákat, és ebben az esetben bevételének 10 százalékát tekinti majd költségnek, vagy nyilatkozik év elején arról, hogy számlákat gyűjt, és eszerint számol majd el az év folyamán.

– Kérni fogjuk, hogy hozzák nyilvánosságra: a 386 képviselőből hányan vállalják a 600 ezer ember által kért tételes elszámolást. Szeretnénk tudni, hogy hányan hajlandóak alávetni magukat a jogos és tömeges választói akaratnak. Sokan megfogalmazták már, hogy nekik valójában jóval több költségük van, mint amit eddig költségtérítésként megkaptak, ezért sem érthető miért okoz gondot a számla elkérése a benzinkútnál vagy egy étteremben.

Seres Mária eredményesnek ítéli a népszavazási kezdeményezést, ugyanakkor tarthatatlannak nevezte azt a helyzetet, hogy a választott képviselők elhatárolhatják magukat a választói akarattól.

- Két lehetőségük lett volna: vagy úgy módosítják a törvényt, hogy abba beépítik a népszavazási kezdeményezés által megfogalmazott feltételt, vagy pedig kiírják a népszavazást. Egyiket sem tették. Helyette trükköztek.

Seres Mária időközben megalapította a Civil Mozgalmat, amellyel a civil nyomásgyakorlást szeretnék szervezett formában továbbfolytatni. Ennek érdekében valamennyi választási körzetben jelöltet fognak állítani a tavaszi országgyűlési választáson.

Olvasóink írták

 • 8. Walaky 2010. január 02. 10:22
  „A képviselőkre itt olvastam egy találó megjegyzést, "Megélhetési bűnözők".
  Vezérük pedig Sólyom elvtárs, mert Orbán elvtárs utasítására korábbi álláspontját is felülbírálta!
  Lásd:
  Seres Mária, a népszavazás kezdeményezője még júniusban kérte Dr. Sólyom Lászlót, hogy a törvényt ne írja alá. Indoklásként felhozta, hogy a jelenlegi köztársasági elnök alkotmánybíróként még maga javasolta a népszavazási kezdeményezések védelmét, aminek eredményeként alkotmánybírósági határozatban rögzítették, hogy egy elindított népszavazási kezdeményezés alkotmányos védelem alatt áll, és abba semmilyen szerv, még az Országgyűlés sem avatkozhat be.”
 • 7. dodó 2010. január 01. 17:24
  „Jellemtelen tetvek!”
 • 6. flexsnake 2010. január 01. 16:24
  „bőrátültetésre arctájékon :D”
 • 5. comment 2010. január 01. 12:34
  „Trükköznek hát, mert a csaláshoz nagyon értenek, azon kívül semmi máshoz!!!
  Én egyetlen képviselőnek-honatyának vagy semmilyen juttatást nem adnék, úgyis van 2-3 jólfizető zsíros állásuk/vállalkozásuk, és ha annyira akarta ezt a posztot, akkor ingyen is vállania kellene ingyért is!
  Ha mégis kapna valamit, az semmi esetre sem lenne több a mindenkori minimálbérnél, természetesen semmi plussz juttatással és majdani végkielégítéssel, hisz határozott időre szól a megbízásuk, tehást kuss a töblet juttatástól!
  Kizárólag a tagok által összedobott pénz lehetne a pártpénz, amit aztán kampányra és egyéb felesleges dologra herdálnak, az állam egy petákkal sem támogathatná egyiket sem !
  Az lenne csak egyenlő vetélkedés a hatalomért, akkor lenne igénybe véve a fifika, leleményesség és a tehetségük....stb.
  Biztos nem itt tartana országunk, ahol most, egész falvak-települések élhetnének gondtalanabbul a most legalitás címen ellopott pénzekből. mert sajnos a bársonyszékben élőknek foglama sincs a napi megélhetésről, anyagi gondokról, biztosították maguknak jó pár tízévre a milliókat, csaló mind !!! :-)”
 • 4. achilleus 2010. január 01. 12:24
  „A feudális - sőt még korábbi múltra visszatekintő néptribunusi - maradványokat fel kell számolni:
  mentelmi jog, számla nélküli juttatások, stb. Méltatlanná válás esetén: visszahívás.
  Mindenben az általános törvények vonatkozzanak rájuk, nincs előjog. Munkával kell a tiszteletet megalapozni, nem jogszabályokkal.”
 • 3. Gazficko 2010. január 01. 12:22
  „A parlamenti bohócok( politikusok) ezután ugyanannyit vagy még többet fognak lopni?”
 • 2. maradando 2010. január 01. 11:42
  „386 hús-vér ember a parlamentben pénzre szomjazik. 10 millióan a változást akarjuk. Majd ősszel megkapjuk!
  A parlamenti patkó űlésrendje megfordul.És a 386 pénzre szomjazó képviselő szomjazik tovább... Tíz millió rászorúló új nadrágszíjat kap. Amit akár a nyakára is szorithat . :-(”
 • 1. N.P. 2010. január 01. 11:28
  „Igazából ez az a hozzáállás ami gyomorforgató a magyar politikában. Ezek a hernyók (pártállástól függetlenül) egyetlen szentséget ismernek: saját érdeküket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset az M0-on

Halálra gázolt egy férfit egy személygépkocsi csütörtökön az M0-ás autópályán. Tovább olvasom