Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Miskolci robbanás: visszaköltöztek a lakók

Miskolcon visszamehettek otthonaikba vasárnap délután azok a lakók, akiket a szombati gázrobbanás után költöztettek ki.
A szakemberek néhány órája ellenőrizték a helyszínen, hogy van-e a megengedettnél több mérgező anyag a levegőben illetve a csatornában, de mindent rendben találták. A tűzoltóság közben elszállíttatta a helyszínről azt a három hordót, amelyekben a robbanást okozó alumínium-foszfid tartalmú vegyület volt.

Miskolc belvárosában szombaton délután egy rovarirtással foglalkozó szakember öntött a lefolyóba alumínium-foszfid tartalmú vegyi anyagot, amely vízzel érintkezve robbanást okozott. A Független Hírügynökség úgy tudja: majdnem ötven kilogramm vegyszert öntött a lefolyóba. Senki nem sérült meg, de a csatornarendszeren keresztül a detonáció kivágta az utcában lévő csatornafedeleket a helyükről, és több ház fürdőszobájában okozott károkat. Egy fürdőszoba teljesen romba dőlt, máshol a vécékagyló robbant fel, de egyik lakás sem vált lakhatatlanná.

Egészségügyi gázmesteri végzettsége van annak a férfinak, aki a nagy mennyiségű vegyszert a csatornába öntötte. Ő is ott lakik, az egyik házban. A férfit kihallgatta rendőrség, de nem vették őrizetbe, közveszély okozásával gyanúsítják - közölte korábban Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A katasztrófavédelem adatai szerint 5 házból összesen 11 embert költöztettek ki a szombati robbanás után, rajtuk kívül még hat ember hagyta el a lakását önszántából. Mindannyian rokonoknál töltötték az éjszakát, de vasárnap délután hazamehettek.

Több tucatnyian kerültek kórházba a robbanás után, 44 embert vittek be szombat este vizsgálatra, köztük a gázmestert. Heten most is a Borsod megyei kórházban vannak. Rutinvizsgálatot végeztek mindenkinél, és akinek valamilyen eltérést találtak az eredményeiben, nem engedték el. A 44 ember között volt 12 tűzoltó és a polgári védelem 6 munkatársa, nekik jövő héten vissza kell menniük kontrollra - mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A helyszínen magas gázszintet mértek a robbanás után, ezért vizsgálták meg a kórházban az embereket.

A katasztrófavédelem vegyi felderítői, a vízmű munkatársai és a tisztiorvos vasárnap délután három órakor végzett kontrollmérést az érintett miskolci utcában. Ekkor járt le ugyanis a 24 óra, amely ahhoz szükséges, hogy a vegyi anyag kiszellőzzön a csatornából. A csatornarendszert szombat este szén-dioxiddal átfújatták, hogy az erősen mérgező és robbanásveszélyes anyag minél előbb távozzon. A mérések eredménye nem mutatott egészségre káros értéket, csak azon hordók környezetében, amelyekben a vegyszer volt. A három hordót ezért elszállították a helyszínről - a Borsod megyei katasztrófavédelem ügyeletese szerint Sajóbábonyba, az ottani égetőbe vitték mindhármat, hogy megsemmisítsék a bennük lévő veszélyes port.

A helyi vízmű szakemberei hétfőn kamerával vizsgálják át a csatornarendszert, hogy kiderüljön, mennyire károsodott az a robbanástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű béren kívüli juttatások

Átfogó felmérést készít a hazai béren kívüli juttatások helyzetéről a Merces. Az oldal széles körű tájékoztatást ad a bérek és fizetések kérdésében munkavállalóknak és munkáltatóknak egyaránt. Tovább olvasom