Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Mit hoz a gázáremelés?

Május közepén hatályba lép a gázáremelés, ám addig még sok minden tisztázásra szorul, így most legfeljebb csak az „előkalkuláció” szintjén érdemes számolgatni.
A gázár emelkedése az évi 1500 köbméternél kevesebbet fogyasztók esetében 6, az 1500 és 3000 köbmétert fogyasztóknál 8, az ennél többet használóknál pedig 12 százalékos lesz. Az árkiegészítés, vagyis a visszatérítés a fogyasztóknak az első két kategóriában 3,72 százalék, illetve 4,1 százalék lesz; az emelés mértékének durván a fele.
A kompenzációt a lakosságnak nem kell külön kérvényezni, az automatikusan jár.

Mennyit használunk?

Kérdés, hogy valójában mennyi is az az 1500 köbméter alatti vagy a 3000 köbméter feletti gázfogyasztás. Megpróbáljuk néhány példával illusztrálni. Szabados Mária egy 36 négyzetméteres lakásban él egyedül, hétköznap gyakorlatilag csak estétől reggelig van otthon, de napközben sem állítja le a fűtést. Gázkonvektorral fűt, gázzal főz – az éves fogyasztás 600–700 köbméter közötti, őt nem érinti lényegesen a gázáremelés.
Annál jobban például dr. Mudra Sándort, aki pár éve családi házban lakik. Ne vegyük mérvadónak a korábbi időszakot, amikor még nem volt teljes a szigetelés és vakolatlan volt a ház. De most, hogy mindez már elkészült, jóval 4 ezer köbméter fölött jön ki az éves fogyasztás, ez pedig már a 12 százalékos emelési kategóriába tartozik.
Nem sokkal kisebb, 120 négyzetméteres családi házban használ fűtésre gázt Krivák Mihály a lehető legkorszerűbb szigetelési módszerek mellett. Gázfogyasztása évi 3400–3600 köbméter. Fűtési időszakban 20 ezer forint körüli összeget fizet, nyaranta (főzésre, meleg vízre) 5 ezer forint körül.

Juhász Ferenc tavaly október elején „cserélte le" széntüzelésű kazánját gázosra, ami meleg vizet is szolgáltat. Idáig 2800 köbméter gáz fogyott, egy évre átszámolva nyilván fölötte lesz a 3 ezer köbméternek. Igen ám, de a korábbi Carborobot szenes kazán is megevett egy fűtési szezonban majdnem 100 mázsa szenet, a meleg vizet villanybojlerek adták, a tűzhelyhez pedig kellett havonta egy palack gáz. A villanyszámla havi 6 ezer forinttal kevesebb lett, s a palackos gázért sem kell 3 ezret kifizetni. Ezeket számoljuk le a havi 20 ezer forint körüli gázszámlából, s vegyük még figyelembe, hogy a kazánba való daraszén mázsája is már 1800 forint fölött van... Még a várható emeléssel együtt is olcsóbb a gáz – a kényelmi szempontokat nem is említve.

Égáz: még számolni kell

Megyénkben az Égáz szolgáltatását igénybe vevő lakosság a gáz köbméteréért (mindent számolva) kerekítve negyven forintot fizet, ez emelkedne a kompenzációt is bekalkulálva két forint alatti összeggel. Éves szinten, jó átlagosan véve ez háztartásonként 3–4 ezer forintot jelenthet. A 3000 köbméternél többet fogyasztók esetében az emelés több négy forintnál, ám országos adatok szerint az ebbe a kategóriába esők vannak a legkevesebben. A 12 százalékos gázáremelés országos adatok szerint a lakosság egytizedét érinti.
Próbáltunk konkrétabb információkat is szerezni, ám ilyenekkel – ahogy Balla Eleonóra kommunikációs vezetőtől megtudtuk – még az Égáz Rt. sem rendelkezik. Az Égáz a szolgáltatási területén összesen 238 ezer lakossági fogyasztónak biztosítja a földgázellátást, ebből megyénkben 113.100 a lakossági fogyasztó. „A gázár-kompenzáció kapcsán meghatározott fogyasztói kategóriák szerinti csoportosítással, adatokkal jelenleg nem rendelkezünk" – szól a tájékoztató.

A szolgáltatók sem tudják

A gázárak emelkedésének dolgában egyelőre minden valószínűség szerint a távhőszolgáltatók a legbizonytalanabbak. Lapunk kérdésére H. Szováti Miklós, a Győri Hőszolgáltató Kft. igazgatója sem tudott a végrehajtási utasítások hiányában konkrétumokat mondani. Tény, hogy a Győrhő – bár alternatív rendszerrel dolgozik – túlnyomó többségben gázt használ a fűtéshez és a meleg víz előállításához, lévén, hogy sokkal olcsóbb az olajnál. És ez így lesz a 12 százalékos gázáremelés esetén is. A távhőszolgáltatók azonban nem tudják, mennyi is lesz a valódi emelkedés. És hogy ez miként hat majd a szolgáltatói díjakra, arról konkrétan a győri közgyűlés lesz hivatott dönteni.
A Győrhő mindenesetre – majd pontosabb ismeretek birtokában – alapos elemzést tartalmazó előterjesztést visz a városi közgyűlés elé.

Kapcsolódó cikk >>

Kisebb mértékű gázáremelés? (2003-03-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A háború veszélyezteti a GPS-szolgáltatást

A mobiltelefon felhasználók, akik előfizettek egy GPS (Global Positioning… Tovább olvasom