Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Mit is jelöl a címke?

Jelzések, amelyekkel minden vásárlás alkalmával találkozunk, de pontos jelentésüket nem mindig ismerjük..
Az „Eurovirág"-ot (az EU jelzése) 1992-ben vezették be az Európai Unió által önállóan jegyzett környezetbarát védjegyként (a tagállamok számának megfelelő csillagvirágszirommal). Az EU területén használható logót az egyes nemzeti védjegyektől függetlenül, de egymást kiegészítő, bonyolult eljárás keretében az egyes országokban arra kijelölt hivatalos szervek adományozzák. Irányelveket eddig 15 termékcsoportra dolgoztak ki, kb. 250 termék nyerte el a minősítést.

Az „Energiacsillag" azt mutatja, hogy a termék megfelel az egyesült államokbeli Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environment Protection Agency) előírásainak. Magyarországon számítógépeken, monitorokon láthatjuk.


A konyhai gépeket EU-adatok alapján ún. energiaosztályokba sorolják. Ezek az energiaosztályok az adott gép energiafelhasználását mutatják. Az energiaosztályokat az ábécé betűivel jelölik A-tól G-ig. Az A osztályba a legenergiatakarékosabb berendezések tartoznak. A C osztályig az energiafogyasztás megfelelő (A = legenergiatakarékosabb, C = energiatakarékos). A D az átlagos kategóriát jelöli, míg az E–G osztályok magas fogyasztást jelölnek. A többlet-áramfogyasztás az A energiaosztályhoz képest: B: +23,5%, C: +47%, D: +71%, E: +94%, F: +118%, G: +141%.


A World Wildlife Fund (a vadon élő állatok és növények védelmére létrehozott alap) emblémáját azok a vállalatok tüntethetik fel termékeiken, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a WWF-fel, mely szerint forgalmuk meghatározott százalékát a WWF-nek juttatják.

A WWF ellenőrzi, hogy ezek a termékek megfelelnek-e egyes környezetvédelmi előírásoknak, de a címke nem tekinthető ökoemblémának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angoltól beteg: ''francia-ajkú'' tigris

Arra kéri francia ajkú látogatóit egy nyugat-kanadai állatkert, hogy beszéljenek franciául Borishoz,… Tovább olvasom