Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Mit kell tudni a rózsahámlásról?

Az idei tél eddig igazán kíméletesen bánt velünk, emberekkel, hiszen alig-alig éreztünk igazi hideget.

Az idei tél eddig igazán kíméletesen bánt velünk, emberekkel, hiszen alig-alig éreztünk igazi hideget. A mezőgazdaságban dolgozó szakembereknek nyilván más a véleményük, sok mindenben lehet majd kárunkra is az enyhe idő. Egészségügyi szempontból nézve a kissé csípős hideg előnyösebb a fertőző vírusok terjedésével szemben, ezt tapasztalhattuk a számtalan felső légúti, illetve hányással, hasmenéssel járó betegség megjelenése alapján. Némely vírusok a bőrön is tüneteket okozhatnak, ilyen kórkép a rózsahámlás.


SERDÜLŐ- ÉS FIATAL FELNŐTT KORBAN

A kórkép első leírása 1789-ből származik: „szétszórtan elhelyezkedő, kiselemű, finoman hámló foltok folyamatosan keletkeznek, összefolyást nem mutatnak". Latin neve pityriasis rosea, melyből az első szó jelentése „finom hámlás", a másodiké pedig „rózsaszínű". Elsősorban serdülő- és fiatal felnőtt korban leggyakoribb, és ősszel, télen, illetve tavasszal találkozunk vele. A betegséget legtöbbször egy „hírnök" , az ún. anyafolt előzi meg. Egy ovális halványvörös, nem vagy alig viszkető, kissé hámló folt formájában, melyet gyakran gombás fertőzésnek gondolnak. Néha kis nátha, enyhe felső légúti tünetek is megelőzik, de ez nem szükségszerű. A napok telnek, és mire elfeledkeznénk a kezdeti foltról, 1–2 hét múlva megjelennek a „gyerekek", főleg a törzsön, az anyafolthoz hasonló megjelenéssel, de általában kisebb méretben. Ráterjedhetnek a felkarokra, combokra, nyakra, de tovább csak rendkívül ritka esetekben. Elhelyezkedésük szerint a bőr természetes redőibe, hasadási vonalaiba igazodva a törzsön jellegzetes „karácsonyfatünetet" adhatnak.

NEM FERTŐZŐ

Többféle megjelenési formája ismert. Előfordul, hogy csak az anyafolt jelenik meg, ilyenkor nem könynyű a diagnosztizálása. Az ún. pityriasis gigantea kevesebb számú, de nagyobb méretű bőrjelenségekből áll. A betegség hátterében az utóbbi időben vírusfertőzést gyanítanak, egyes kutatók humán herpeszvírus- 7-s DNS-t mutattak ki a fertőzött betegek bőréből, illetve vérsavójából. Még ez alapján sem igazán bizonyított fertőző jellege, hiszen nem tömeges megbetegedést okoz. Lehetséges, hogy szinte jellegtelen, alig észlelhető 1–2 folttal átvészeli a népesség többsége és csak a „kimaradtaknál" jelentkezik ilyen jól látható formában. Mindenesetre mai tudásunk alapján nem tekintjük fertőzőnek, így elkülönítést nem igényel.


GOMBÁVAL ÉS EKCÉMÁVAL TÉVESZTHETŐ

A diagnosztizálása rutinos bőrgyógyásznak nem jelent gondot, legfeljebb abban az esetben, ha csak az „anyafoltot" látjuk. Nagyon hasonlít felületes gombás fertőzésre, illetve egyes ekcémás kiütésekre. A kórelőzmény ilyenkor is segít.


TÜNETI KEZELÉS

Mivel egy spontán is nyomtalanul gyógyuló és nagyon ritkán kiújuló kiütésről van szó, terápiát csak szubjektív tünetek (pl. viszketés) esetén vezetünk be. Általános tanács, hogy kerülni kell a bőrt irritáló szereket, tevékenységeket (pl. uszoda klóros vize, szauna, izzasztó sportok, műszálas ruházat, amibe befülledhet a bőr, sportkrémek, szolárium stb.). Bár ez utóbbi tevékenységgel kapcsolatban megoszlanak a nézetek, egyes szerzők szerint erősen viszkető esetekben a napozás és az UV fény (elsősorban az UVB) enyhítette a kínzó tüneteket. Ettől függetlenül inkább kérjük ki bőrgyógyász tanácsát, mielőtt kiütéseinket napfényterápiával szeretnénk megoldani. Amennyiben a foltok viszketni kezdenek, ajánlatos a szappanok, tusfürdők helyett esetleg gyógyszertári mosakodókrémet alkalmazni a tisztálkodáshoz, természetesen csak az érintett testrészen. Kaphatók bőrkímélő és viszketéscsillapítót is tartalmazó tusfürdők is gyógyszertárakban. Arra számítani kell, hogy a foltok lassan múlnak, 2–6 hét is kell a tünetmentesedéshez. Ritkán akár 2 hónapig is eltarthat. A lényeg, hogy tudjuk, a kissé riasztó külső megjelenés ellenére egy valószínűleg banális betegségről van szó, lehet egy jelzés, hogy egy kicsit kíméljük magunkat jobban, pihenjünk többet és hagyjuk szervezetünket regenerálódni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűrővizsgálat

Az Erzsébet-kórház emlőszűrő centruma (Sopron, Győri út 15.) mammográfiás szűrővizsgálatra várja… Tovább olvasom