Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Mit kínálnak a faiskolák?

Megnyitottak a faiskolák, hagyományos és új fajták zavarba ejtő választékát kínálva. A kiskertekben a zöldségek helyét egyre inkább a dísznövény és a gyümölcs veszi át.
Lehet ásni a kertekben a nyolcvanszor nyolcvan centiméteres gödröket a gyümölcsfáknak, biztosan nem maradnak üresen. Elkésve még senki sincs a telepítéssel, a fajtaválaszték pedig a legkényesebb igényeket is kielégíti. Győr néhány lerakatában (Likócson, a szabadhegyi állatkórház mellett és Kismegyeren) igazán jó tapasztalatokat szereztünk, s ahogy hallottuk, ez jellemző megyeszerte.

Három éve átalakulóban

Vass István árudáját már néhány évvel ezelőtt majdnem bezárta. Hogy mégse tette, annak egy oka van: megváltoztak a kertészkedési szokások. Mint mondja, úgy három éve a víkendtelkek egyre inkább a hétvégi pihenést szolgáló kertekké alakulnak. Nemigen vesződnek zöldségfélékkel az emberek, azt olcsóbban megveszik a hipermarketekben. A kerteket füvesítik, inkább gyümölcsfélékkel, dísznövényekkel telepítik be.
A „toplista" Vass István szerint: őszibarack, cseresznye, alma, körte, meggy, ebben a sorrendben. Kedveltek a bogyósgyümölcsűek is. Az áruda most kap majd például 10 vadonatúj fajta csemegeszőlőt, ezekkel együtt 28 fajtát tud kínálni.
A gyümölcsfacsemeték és a dísznövények szinte megszámlálhatatlanok. A fák 850 forintba kerülnek – most már három éve ugyanannyiba. A vevők miatt nem lehet emelni az árat, így is nehéz a verseny azokkal, akik nem viszonteladóként dolgoznak.

Jön a sárga málna

Préts Sándorné éppen húsz éve vezet faiskolai lerakatot, amely mára a legnagyobb és feltehetően (választéka, rendezettsége okán) a legnépszerűbb is a megyeszékhelyen. A gyümölcsfák is 800 forintba kerülnek (kivéve a másutt is jóval drágább dióféléket). Van minden, hagyományos és új fajták elképesztő kínálatban. Nincs hiány bogyósokból sem: ribiszkéből és egresből 4–5 fajta, bokrosak és magasak egyaránt. Szőlő majd csak ezután lesz, miniszteri rendelet szerint még nem lehet telepítésre vágni a vesszőt. De egy-két hét múlva nem kevesebb mint 50-fajta(!) bor- és csemegeszőlőből válogathatnak a kerttulajdonosok.
Sok újdonságot lehetne sorolni, most csak egyet: hamarosan sárga málna is lesz, nyilván a különlegességet kedvelők örömére...

Tanácsot is adnak

Említettük, a faiskolai lerakatokban idén sok a gyümölcsújdonság, s így van ez a dísznövényekkel is. Azt tapasztaltuk, hogy az árudák jól felkészültek a szaktanácsadásra, kellően ismerik az új fajtákat, a tudnivalókat szívesen és részletesen elmondják az érdeklődőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spóroljunk! VI.

Sorozatunk következő állomásaként öngamunkon takarékoskodunk. Vannak ugyanis úgynevezett pszichikai… Tovább olvasom