Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Mit tehetünk a ráncok ellen?

Közeledik a jó idő, amikor végre kibújhatunk meleg, zárt ruháinkból, érdemes egy kicsit elgondolkozni: mit tehetünk magunkért, hogy szépüljünk?
Az életkor előrehaladtával a bőr (is) öregszik – attól függően, hogy a rendes „programunkat", biológiai óránkat mikor, mivel, hogyan gyorsítottuk fel, az esetleges nem túl egészséges életmódunkkal, környezetünkkel. A tükörbe nézve különösen az arcbőrön észlelhetők elváltozások, s a leggyakrabban emlegetett ráncok. Ez utóbbiak lehetnek genetikai, családi eredetűek, lehetnek egyszerű mimikai ráncok, lehetnek ún. dehidrációs, azaz a bőr kiszáradásával összefüggő és klasszikus öregségi – fénykárosodás nélküli – ráncok. Mindezekhez csatlakoznak az utóbbi évtizedek napozási-szoláriumozási szokásából eredő ún. photoaging, azaz fénykárosodás okozta ráncok.

Kozmetikai kezelések

Ebbe a csoportba tartoznak a különböző lemosók, krémek, mikropeelingek, melyeket otthon minden segítség nélkül alkalmazhatunk. A kozmetikai piacon számtalan öregedésgátló szerrel találkozunk, és egyre újabbakat reklámoznak. Kétségtelen, hogy az ún. dehidrációs ráncok ellen egy jó hidratálókrém jó ellenszer, de a többi ránc ellen nem elég. Kezdődő ráncok esetén a folyamat késleltethetővé válik egy jó szerrel – és a jó szert mindenkinél egyénileg kell megtalálni. Ez nem mindig könnyű, tekintettel a bőség zavarára; kérhetünk tanácsot kozmetikustól, bőrgyógyásztól, a témában jártas szakemberektől. Mindenképpen tájékozódjunk, mielőtt komolyabb beruházást tervezünk bőrfiatalítás terén.

Kémiai hámlasztás

Az eljárások során gyümölcs-, szalicil-, tejsavas oldattal, géllel kenik be a bőrt, kis ideig rajta hagyják, majd a fellazult felső szarus réteget letörlik. Attól függően, hogy milyen töménységű szerrel végzik a kezelést, olyan mélységű-mértékű hámlasztás érhető el, és ennek függvénye az utóhatás is. Enyhébb esetben kisfokú kipirulás, enyhe égő érzés marad néhány napig. Magasabb koncentráció esetén enyhe napégésszerű reakció lép fel, majd a bőr több napig hámlik. A tartós hatás eléréséhez a kezelést évente több alkalommal ismételni kell. Az olyan kémiai hámlasztószerek, melyek gyulladást, bőrpírt nem idéznek elő, csak rövid ideig adnak eredményt. A túl tömény (50% és e feletti) savas hámlasztásoknak pedig megvan a veszélyük, hogy utólag hegesedést idéznek elő. A felületes hámlasztáshoz pl. 10–25%-os triklór-ecetsavat, 40–70%-os glikolsavat alkalmaznak. Régebben a mélyhámlasztásnál fenololdatot is alkalmaztak, ma már ez tilos máj- és vesekárosító hatása miatt. A lézeres hámlasztás előtt viszont – tapasztalatok szerint – az alfa-hidroxisavas (AHA) előkezelés jót tesz, szebb lesz a kozmetikai eredmény.

Fizikai eljárások

A kémiai peelingek mellett találkozhatunk fizikai peelingekkel is, ún. mikrodermabráziós technikával. Ennek lényege a bőrfelület finom koptatása nagyon finom dörzsszemcsékkel, erre a célra kifejlesztett készülékekkel. Nagyon óvatosan kell bánni vele, és gyakorlat kell ahhoz, hogy csak a megfelelő rétegvastagságot távolítsuk el.
A kémiai, illetve fizikai hámlasztóeljárások, valamint a kozmetikai készítmények elsősorban a dehidrációs ráncok kezelésében alkalmazhatók.


Miért ráncosodunk?

Ennek hátterében nem csak bőrfolyamatok állnak. Igaz, hogy 35 év felett a kötőszövetben a kollagén, mint a feszességet adó rost mennyisége évenként 1%-kal csökken, valamint az irha kocsonyás alapállományának a folyadéktartalma is lassan fogyatkozik, és a rugalmasságot adó ún. elasztikus rostok is megkevesbednek, a hámréteg vastagsága is csökken, és így tovább, de bizony az arckoponyánk is kisebbedik és a járomcsontunk is ellapul.

Megelőzés

Sohasem késő elkezdeni bőrünk védelmét. Közelednek a napsütéses napok, meleg nyarat jósolnak az időjósok. A következő kis szabályok segítenek:

1. Kerüljük a közvetlen napsütést, különösen a déli órákban.
2. Használjunk jó minőségű fényvédő szereket.
3. Készüljünk fel, ha hosszabb időt töltünk a szabadban, megfelelő ruházattal is (kalap, póló, napernyő stb.).
4. Fogyasszunk több folyadékot, különösen antioxidánsokban gazdag gyümölcs- és zöldségleveket, ásványvizet, és kerüljük az alkoholos, koffeines italokat.
5. A dohányzás sem ajánlott napon tartózkodva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Péter lett a Széchenyi ESE elnöke

Kuti József, az egyesület alapítója, első elnöke a Széchenyi ESE közgyqlésén bejelentette:… Tovább olvasom