Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Mit vár a Valutaalap a kormánytól?

A kormányfő szerint az IMF/EU-tárgyalások elhúzódásáért nem Magyarországot, hanem a másik felet terheli a felelősség.
Orbán Viktor szerint ugyan az IMF/EU-tárgyalások elhúzódásáért nem Magyarországot, hanem a másik felet terheli a felelősség, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára pedig nem zárja ki, hogy a tárgyalások megkezdéséről hamarosan döntés születik, az IMF azonban továbbra is a magyar kormány tartós elkötelezettségére vár, például a jegybanktörvény kérdésében.

Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviselete vezetője az MTI-nek arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket vár az IMF a magyar kormánytól a hivatalos tárgyalások megkezdéséig, konkrétumot nem mondott. Annyit jegyzett meg, hogy a jegybanki függetlenséget illető aggodalmaikat már a Magyarországról szóló jelentésükben ismertették.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója csütörtökön Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: továbbra is tartós elkötelezettséget várnak a főbb politikai kérdésekben, mielőtt megkezdenék a tárgyalásokat a programról. A fő politikai kérdések közé tartozik a nemzeti bankról szóló törvény is.

Orbán Viktor csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán úgy fogalmazott, hogy az IMF/EU-tárgyalások elhúzódásáért nem Magyarországot, hanem a másik felet terheli a felelősség. Jelezte, Magyarország kinyilvánította tárgyalási szándékát, előkészítette a főtárgyaló pozícióját, és a jegybankkal kapcsolatos kérdéseket is rendezte. "Két hónapja ott ülök a tárgyalóasztalnál, csak nem jönnek" - tette hozzá.

Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy nagyon közel kerültek egymáshoz az álláspontok az IMF, az EU és a magyar kormány között. Hozzátette: csak egy felsővezetői döntéstől függ, mikor kezdődnek meg a tárgyalások, ami akár néhány napon belül is megtörténhet.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter március 16-án Washingtonban találkozik az IMF magyarországi misszióvezetőjével, Iryna Ivaschenko azonban hangsúlyozta, hogy ezen a közelmúltbeli magyarországi fejleményeket beszélik meg. Hozzátette: a mostani szakaszban nem várhatók tárgyalások a Magyarországgal kötendő készenléti hitel-megállapodásról, és nem terveznek a miniszter számára találkozót az IMF menedzsmentjével sem.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán levélben tájékoztatta Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét arról, hogy a kormány több ponton tervezi módosítani a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt.

A módosítás hatályon kívül helyezné a törvény azon rendelkezését, amely szerint az MNB megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője részt vesz a tanács ülésein. Hatályon kívül kerülne az a passzus is, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta, valamint az, amely a tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

Hatályon kívül helyeznék az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek 30. cikkét is, amely alapján lehetőség nyílna a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonására.

A tervezett módosításokat Iryna Ivaschenko nem kívánta kommentálni.

Olvasóink írták

  • 2. újratöltve 2012. március 09. 21:59
    „Őszinteséget! A kis naívak!”
  • 1. Qllancs 2012. március 09. 18:12
    „Egy dolgot vár az EU , az IMF és a magyar nép 90 % a. A kormány tünjön el , húzzanak el a p@ba ! De minddenki tegye vissza amit ellopott !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

230 dolgozót küldenek el a Philips székesfehérvári üzeméből

A jövőben a székesfehérvári üzemben kizárólag tv-készülékeket állítanak majd elő. Tovább olvasom