Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

MNB: A magyar pénzügyi rendszer stabil

A hazai pénzügyi rendszer tőketartaléka jelentős, ellenállóképessége erős és semmi jele nincsen a likviditási helyzet romlásának - szögezte le szerdán a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Király Júlia.
A pénzügyi szakember elmondta, hogy az európai pénzpiacokon irracionális reakciókat is kivált a globális pénzügyi válság, de a jelenlegi helyzetben az MNB nem hajlandó pánikot szítani. A jegybank mindazonáltal azzal is tisztában van, hogy a pénzügyi válság negatív hatással van egyebek között a magyar gazdaság növekedésére is.

Király Júlia elmondta, hogy a 2007 nyarán kitört amerikai jelzáloghitel-piaci válság következményei mostanra az egész világra szétterjedtek, és ennek következményeit nem szabad elbagatellizálni. A magyar bankrendszer stabil, nincs jele a likviditás romlásának, a piacok befagyásának, vagy a forráskivonásnak, ám a magyar pénzügyi rendszer beágyazódott az európai szerkezetbe, következésképpen a tornádó oldalszele elérte hazánkat is. Az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy a jegybank a többi intézménnyel együtt minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy megőrizzék a magyar pénzügyi rendszer stabilitását.

Király Júlia szerint látni kell azonban, hogy a bankok hitelállományának minősége romlik, de a rossz hitelek aránya még mindig igen alacsony. A bankrendszer jövedelmezősége csökken, de európai összehasonlításban még mindig magas - hangsúlyozta az MNB alelnöke.

A nemzetközi válság nyomán a magyar gazdaságot közvetett hatások érik, néhány kockázati tényező erősödik. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a magyar gazdaság növekedése lassulhat a pénzügyi krízis miatt. Szembe kell nézni azzal is, hogy fennmarad a pénzügyi rendszer feszültsége, növekednek a tranzakciós költségek, és drágulnak a finanszírozási lehetőségek.

Király Júlia külön is kiemelte, hogy a magyar pénzügyi rendszerben nagyobb hányadban meglévő külföldi anyabanki háttér biztonságot nyújt. Az OTP árfolyama az elmúlt napokban többször is jelentősen esett a tőzsdén. Ezzel kapcsolatban Király Júlia kijelentette, hogy az OTP-nek nincsenek likviditási problémái, ez a jelenség nem választható el a más országokban megfigyelt tőzsdei folyamatoktól.

Olvasóink írták

  • 1. Kolompár Rómeó 2008. október 08. 16:05
    „Itt ugy duborog, hogy minket ez sem erint. A kis fos piacokat, mint a nemet, meg az amerikai, azokat igen.

    "A bankrendszer jövedelmezősége csökken, de európai összehasonlításban még mindig magas". Na igen, szar lesz sok ev utan nem 40%-ot emelkedni egy evben, hanem 35-ot. De sebaj, felemeljuk a kamatokat, a dijakat, bevezetunk par ujat es ujra 40 korul leszunk. Majd a hulye ugyfel ezutan is eletart minket, az autonkat, a sokmillios fizetesunket.

    A heten mondta a radio, hogy a Nemetorszagban most megmentendo Hypo Real Estate vezetoje HAVI 46.666 EUR NYUGDIJAT kap. Minden bizonnyal megdolgozott ezert a penzert nagyon kemenyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csányi Sándor eladta MOL részvényeit

Valamennyi MOL-részvényét eladta a keddi kereskedési napon Csányi Sándor, a MOL Nyrt.… Tovább olvasom