Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

MODEM: Rendőrségi feljelentést sürget a DK

Hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központból eltűnt képek ügyében.

A Demokratikus Koalíció (DK) debreceni elnöke hétfőn felszólította Papp László (Fidesz-KDNP) polgármestert, hogy haladéktalanul tegyen feljelentést hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központból eltűnt képek ügyében. Az önkormányzat szerint folyik a nyomozás, "újabb feljelentést ugyanabban az ügyben nem szükséges tenni".

Varga Zoltán DK-s önkormányzati képviselő a MODEM bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy a város fideszes vezetősége a két kép tulajdonosának egyébként jogosan járó 134 millió forint kártérítést a városi költségvetésből, a város polgáraival akarja kifizettetni.

A MODEM-ből 2014-ben tűnt el az Antal-Lusztig-gyűjtemény részét képező két nagy értékű kép: Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című alkotása, valamint Nemes Lampérth József Táj című tusrajza.

Az ellenzéki képviselő azt mondta: 134 millió forint közvetlen kár érte a várost, hiszen a MODEM menedzsmentje nem tudott, nem tud elszámolni két, a gondjaira bízott kép sorsával. A képek eltűntek, az eltűnés oka, módja ismeretlen, a hivatalos meghatározás szerint "jelen esetben leltárhiányból eredő kárról" beszélhetünk. A biztosító nem fizet, a rendőrség tehetetlen, a város vezetői megmagyarázhatatlan módon Debrecen lakosaira terhelik a kár összegét - közölte.

Hozzátette: a Déri Múzeum szakemberei mára megállapították, hogy nemcsak festmények tűntek el, hanem - a helytelen, gondatlan tárolás okán - több más igen értékes műtárgy is súlyosan megsérült, és a helyreállítási költség tetemes lehet

Varga Zoltán szerint mindez azt mutatja, hogy "a milliárdos értékeket kezelő-őrző MODEM évek óta (a kezdetektől) a gondosság legcsekélyebb kritériumait is megsértve, szakmai protokollok teljes hiányában működhetett".

A DK-s politikus közölte: nemcsak az a bűnös, aki ellopta a képeket - ha lopásról beszélhetünk egyáltalán -, hanem az is, aki hanyag, gondatlan munkájával, a rábízott vagyon hűtlen kezelésével erre lehetőséget biztosított.   

Varga Zoltán ezért felszólította Debrecen polgármesterét, hogy haladéktalanul tegyen feljelentést hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen. Ha ezt augusztus végéig nem teszi meg, akkor a Demokratikus Koalíció megteszi helyette - jelezte.

Debrecen közgyűlése pénteken döntött úgy, hogy kártalanítja Antal Pétert, az eltűnt képek tulajdonosát.

A rendőrségen ismeretlen tettes ellen lopás gyanúja miatt folyó nyomozás eddig nem vezetett eredményre.

    Mint ahogyan az a város közgyűlésének múlt hét pénteki ülésén - amelyen egyébként Varga Zoltán nem vett részt - is elhangzott, a képek eltűnésének észlelését követően a MODEM megtette a szükséges feljelentést - reagált az elhangzottakra közleményben az önkormányzat.
    A nyomozás - amelyhez a rendőrség által kért minden dokumentációt rendelkezésre bocsátott az önkormányzat - jelenleg is folyamatban van, a nyomozati eljárás eredménye adhat választ a személyi felelősség esetleges büntetőjogi vonatkozásaira. Újabb feljelentést ugyanabban az ügyben nem szükséges tenni - zárul a debreceni önkormányzat rövid közleménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félrenyelt, meghalt egy hároméves gyermek

17 óra körül érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy megfulladt otthonában egy kisgyerek, a szülők… Tovább olvasom