Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Módosítaná a Fidesz az Út a munkához programot

A Fidesz ismét benyújtja az Országgyűlésnek az Út a munkához című programhoz készített módosító indítványokat, amelyeket tavaly nem szavaztak meg a képviselők.
Új javaslatokkal is kiegészítik az előterjesztést, amelyet várhatóan a héten adnak be - mondta kedden újságíróknak a Czomba Sándor fideszes képviselő Budapesten. A politikus a javaslatok között említette például azt, hogy megvonnák a rendszeres ellátást attól, aki nem járatja gyermekét iskolába vagy nem tartja rendben a környezetét. A kisvállalkozások pedig bizonyos kedvezményt kapnának, ha felvesznek egy álláskeresőt.

A Fidesz 30-nál, a szocialisták 70-nél is több módosító indítványt nyújtottak be annak idején a programhoz - emlékeztetett Czomba Sándor, aki úgy fogalmazott: új előterjesztésükkel megpróbálják jóvátenni azokat a hibákat, amelyeket a tavaly decemberi szavazáson elkövetett a parlament. Világosabb, átláthatóbb szociális rendszerre van szükség, valamint a vállalkozások segítésére. A forrásokat nem segélyezésre, hanem a munkahelyek megőrzésére kell fordítani ugyanis - tette hozzá.

Egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy csak segéllyel ne lehessen annyi jövedelemhez jutni, mint nyolcórás munkával, vagyis a segély legfeljebb annyi legyen mint egy hatórás részmunka nettó jövedelme. Szociális segélyt csak az egészségkárosodottak kapjanak, más ne. Emellett kiemelt támogatást biztosítanának azokat a szervezeteket, amelyek a foglalkoztatással kapcsolatos felzárkóztató vagy mentálhigiénés programokat is hajlandóak indítani - sorolta a képviselő.

Czomba Sándor a szankcionáláshoz kötődő javaslatok között említette azt, hogy megvonnák a rendszeres ellátást attól, aki nem járatja iskolába tanköteles korú gyermekét vagy nem hajlandó rendben tartani a környezetét.

Benyújtják újra azt a javaslatot is, amelyet korábban a szocialisták jegyeztek, majd visszavontak. Eszerint a legalább 5, de legfeljebb 49 főt foglalkoztató mikro- valamint kisvállalkozásoknál legfeljebb 5 munkatársnál 2 évre elengednének tíz százalékpontnyit a járulékokból, ha a céghez felvesznek egy álláskeresőt.

A politikus felhívta még a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok sokszor nehézkesen tudnak munkát adni a segélyből élőknek akkor is, ha egyébként a bér- és járulékköltségek kifizetéséhez kapnak támogatást. Az önrész mellett állniuk kell ugyanis a tárgyi eszközök költségét, azaz a munkaruháét, szerszámokét, bizonyos esetekben brigádvezetőkre is szükség van.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2009. március 11. 00:33
    „Dik, út a munkához?
    Sci-fit nem olvasok :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc Moszkvában

A Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszát megépítő magyar-orosz projekt társaság… Tovább olvasom