Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Módosítaná a szaktárca a felsőoktatási törvényt

A jelenlegi nyolcéves periódus helyett ötévenként kellene akkreditáltatni a felsőoktatási intézményeket, változna a felsőoktatási akkreditációs bizottság feladatköre és az egyetemi tanári cím megszerzésére vonatkozó eljárás a felsőoktatási törvény módosítására irányuló javaslat szerint.
Az oktatási tárca által összeállított, a parlamenthez benyújtott módosítási javaslat értelmében az állami felsőoktatási intézmény közszolgáltató költségvetési szerv, amely közintézetként vagy vállalkozó közintézetként működne a jövőben. Azt az intézmény dönthetné el, hogy kíván-e a vállalkozó közintézetre vonatkozó szabályok szerint működni vagy sem. A megfelelő intézményi kezdeményezést és átsorolást követően az egyes kérdésekben együtt kellene döntenie a szenátusnak egy ötfős, általa választott, gazdasági szakismeretekkel rendelkező tagokból álló testülettel, amely az intézményi gazdálkodás hatékonyságának javítására hivatott.

A változtatásra azért van szükség, mert a költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló törvény alapján a költségvetési szervként működő felsőoktatási intézmények felsorolását, működését érintő alapelveket, követelményeket a felsőoktatási törvényben kell szabályozni.

A javasolt módosítás lehetőséget biztosítana arra, hogy az egészségügyi felsőoktatási intézmény a jelenlegi klinikai rendszer mellett - amelynek gyógyító-megelőző funkcióján túl meghatározó az elméleti és gyakorlati képzési és kutatási feladat - gazdasági (intézményi) társaság formában működő egészségügyi szolgáltatót is fenntartson.

Lehetőség nyílna arra is, hogy az állami felsőoktatási intézmények az állami vagyonról szóló törvényben meghatározott vagyonhasználati díj ellenértékét az állami ingatlanvagyon értékének megőrzésére fordítsák.

A javaslat egyszerűsíti az intézményi társaságok létrehozásának eljárását, ugyanakkor az állami vagyon védelme érdekében szabályozza a szankcionálást, továbbá biztosítja az alapító autonómiáját az intézményi társaságok létrehozásában.

Pontosítanák továbbá az egyetemi tanári munkaköri cím megszerzésére vonatkozó eljárás rendjét. Az új eljárásban a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) véleményét - a szenátus adományozásra vonatkozó döntését követően - a miniszter kéri ki. Az, aki már megszerezte az egyetemi tanári címet, a felsőoktatási intézmény által kiírt egyetemi tanári munkakörre a bizottság előzetes véleményének kikérése nélkül pályázhatna.

A jogszabály tehetséggondozásról szóló fejezete kiegészülne a Szakkollégiumi Kiválósági Központ cím adományozásával. A központok életre hívása lehetővé teszi, hogy az ország nagy egyetemi központjaiban működő, kiemelkedő szakkollégiumok megfelelő támogatásban részesüljenek ahhoz, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújthassanak a tehetséggondozásban.

A javaslat rögzíti továbbá a kutatóegyetemi cím adományozásának feltételeit.

A módosítás kitér arra is, hogy Golgota Teológiai Főiskola néven felsőoktatási intézmény létesülhet, miután az Oktatási Hivatal a szükséges eljárásokat lefolytatta, s a főiskolát nyilvántartásba vette.

A felsőoktatási intézmények működésével kapcsolatos eljárásokról szóló fejezet rendelkezik a képzési programok akkreditációjának eljárásáról, biztosítva az első- és másodfokú hatósági eljárást.

A javaslat szerint a felsőoktatási intézmény képzési feladatainak ellátása céljából együttműködési megállapodást köthetne bármely hazai vagy külföldi felsőoktatási intézménnyel. Akkor lenne szükség arra, hogy az intézmény partnert találjon, ha a tervezett képzési programhoz az adott intézményben nincsenek meg a feltételek. A módosítás értelmében a szakindítás jogosultsága csak az azt kezdeményező felsőoktatási intézményt illetné meg.

A tárca szándéka szerint a MAB feladatkörének úgy kell át kell alakulnia, hogy a programakkreditáció helyett a bizottság a felsőoktatási intézményeket segítse, a belső minőségbiztosítási folyamatokat értékelő szervezetként működjön közre a felsőoktatás fejlesztésében. Módosulna a bizottság összetétele, létszáma 29-ről 19-re csökkenne.

A minisztérium azt is javasolja, hogy a jelenlegi nyolc év helyett ötévenként legyen szükség az intézményi akkreditációra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloszlatta magát Balatonkenese képviselő-testülete

A szeptember 26-án várossá avatott Balatonkenese képviselő-testülete minősített többséggel a… Tovább olvasom