Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Módosul a közoktatási törvény

Szeptembertől több ponton is módosul a közoktatási törvény: az általános iskolák ötödik és hatodik évfolyamán 25–50 százalékra emelkedik az az időkeret, amely-

ben a nem szakrendszerű oktatást meg kell szervezni, szélesedett a létszámha-

tárok átlépésének lehetősége, s a jogszabály rögzíti a rendes munkaidőn belül a kötelező órákon felül elrendelhető heti plusz két órát is.
A törvény rögzíti, hogy abban az esetben, ha arra egyéni foglalkozás, szabadidős foglalkozás, tanórán kívüli foglalkozás megtartása érdekében szükség van, a munkáltató elrendelheti, hogy a pedagógus a beosztására megállapított kötelező órájánál – a rendes munkaidőn belül munkaköri feladatként, külön díjazás nélkül – többet tanítson. Az így elrendelt órák száma egy héten a két órát nem haladhatja meg. Az óradíj fizetése mellett egyéni, szabadidős, tanórán kívüli foglalkozás megtartása a pedagógus számára akkor rendelhető el, ha előtte az adott héten a díjazás nélküli két óra megtartását elrendelték.
Az általános iskolák ötödik és hatodik évfolyamán 25–50 százalékra nő az az időkeret, amelyben a nem szakrendszerű oktatást meg kell szervezni, az időalapba bevonják a nem kötelező tanórai foglalkozások időkeretét is.
Szélesedett a létszámhatárok átlépésének lehetősége is: az óvodai csoportokra, iskolai osztályokra megállapított maximális létszámot legfeljebb húsz százalékkal át lehet lépni.
2006. szeptember 1-jétől szervezhető a szakiskolában – a közoktatásról szóló 1993. évi törvény alapján – a nappali rendszerű iskolai oktatás keretében felzárkóztató oktatás azoknak a tanulóknak, akik alapfokú iskolai végzettség hiányában kívánnak bekapcsolódni a szakképzésbe.
Szintén szeptember 1-jétől fejlesztő iskolai oktatás indítható azoknak a tanulóknak, akik az adott évben töltik be a hatodik-tizedik életévüket, ezt követően növekvő életkor szerint.
A fenntartónak 2008. augusztus 31-ig gondoskodnia kell a nyolc évfolyamnál kevesebb osztállyal működő általános iskolájának tagintézménnyé történő átalakításáról vagy az általános iskolai feladatok iskolafenntartás nélkül történő megoldásáról. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis jogosítvánnyal vezetett

Sopronban, a Brennbergi úton a rendőrök igazoltattak egy soproni férfit, aki saját gépkocsijával… Tovább olvasom