Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Molnár Csaba: 22 milliárdos veszteség érte a hazai vállalato

Az energiaügyi tárca becslései szerint összesen 22 milliárd forintos kár érte az országot a 3 hétig tartó gázvita alatt.
Legalábbis ekkora árbevétel kiesésről számolt be az a 22 vállalat, amelynek teljesen vagy részlegesen le kellett állítani a termelést a gázkorlátozás miatt - közölte a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón Molnár Csaba energiaügyi miniszter.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a legnagyobb ipari termelőkre vonatkozó, első szintű korlátozást egy hétig kellett fenntartani, a második fokozatot mindössze egy napra kellett bevezetni. A 22 milliárdos kieséssel gazdasági szinten súlyos kár nem érte az országot, sőt a térségben Magyarország volt az, amelyik a legjobban átvészelte ezt az időszakot - mondta a miniszter. Emlékeztetőül hozzátette: Bulgária legalább 130-140 milliárd, Szlovákia több mint 300 milliárd forintos veszteséget szenvedett el.

Molnár Csaba közölte, az év végéig 500 millióról 1,2 milliád köbméterre növelik a stratégiai tározókban tárolt gázmennyiséget, folytatják a tárgyalásokat a Nabucco gázvezeték kiépítéséért, és kezdeményezni fogják a térség energetikai hálózatának összekapcsolását is. Több ország volt ugyanis, amely hiába szeretett volna, nem tudott segíteni a többi államnak, hisz azok külön vezetékre voltak kapcsolva - mondta a miniszter. A tervek szerint Magyarországot a román, a szlovák és a horvát rendszerrel kötik össze a későbbiekben; az első kettő kiépítésére 30 illetve 25 millió eurót már elkülönített az unió - tette hozzá Molnár Csaba. A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország a megújuló energiaforrások arányát is növelni szeretné; a cél az, hogy 2020-ig 15 százalékra emelkedjen ez az arány.

Újságírói kérdésre Molnár Csaba elmondta: a gázvita kapcsán keletkező céges kárigényeket kizárólag polgári peres eljárás keretében lehet érvényesíteni, független bíróság dönt róluk. Amennyiben külföldi vállalatról van szó, a kormány diplomáciai segítséget nyújthat, de ez eddig még senki sem kérte - mondta a tárcavezető.

Olvasóink írták

  • 1. maci52 2009. február 06. 06:29
    „Majd az állam kap kalasnyikovot,ő meg valamelyik svájci számlájára..........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regionális neuropáthia centrumot adtak át Szekszárdon

Gyorsabban és pontosabban tudják felismerni a szekszárdi kórházban az úgynevezett neuropathiás… Tovább olvasom