Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Molotov-koktélos támadások: nincs még gyanúsított

Továbbra sem gyanúsítottak meg senkit a molotov-koktélos támadásokkal kapcsolatban éjszaka előállított tucatnyi ember közül. Egyelőre nem vettek őrizetbe senkit, így valószínűleg el is kell engedni őket.
A Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda közös akciójában a nyomozás eddigi adatait és a megszerzett információkat ellenőrizték. Azt, hogy mik voltak ezek az információk, nem árulták el a hatóságok, mindenesetre úgy tűnik, az eddig e-mail üzenetekben jelentkező - és a molotov-koktélos támadásokat valamint Csintalan Sándor megverését elismerő - Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg egy valóban létező szervezet.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője az éjszakai akció-sorozatról a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az ország több területén lezajlott, összehangolt akcióban tucatnyi embert állítottak elő. Egyelőre nem vették őrizetbe őket, mert nem volt gyanúsítotti kihallgatás. Az eddig felmerült információk és a hatóságok gyanúit ellenőrizték az akciók alatt. Házkutatások, előállítások és elszámoltatások voltak - de őrizetbe vétel és hivatalos gyanúsítás nem történt pénteken délután két óráig.

Azt, hogy milyen információk alapján és pontosan hol történtek a házkutatások, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője egyelőre nem mondhatta el, mint ahogy azt sem, pontosan hány embert állítottak elő.

Arra a kérdésre, hogy van-e bizonyíték arra, hogy a Magyarok Nyilai egy létező, kapcsolatokkal, szervezeti felépítéssel rendelkező szervezet, Keresztes Imre azt mondta, hogy a szervezetről vannak a hatóságoknak adatai, de a nyomozás érdekében erről sem árulhatott el többet. Így egyelőre azt sem, hogy az éjjel előállított tucatnyi ember vajon tagja-e ennek a szervezetnek. Annyi biztos, hogy a nyomozás és az ügy felderítése gőzerővel folyik. Az éjszakai akció egyébként csak a molotov-koktélos támadásokkal függ össze, a képviselőknek küldött fehér poros küldemények esete egy külön nyomozás része.

A fehér-poros küldeményekről Keresztes Imre elmondta, hogy egyelőre folyamatosan érkeznek a szakértői jelentések a borítékokról és azok tartalmáról.

Az éjszakai akcióról és a molotov-koktélos ügyről egyelőre egyik illetékes szervezet sem közöl részleteket. A Nemzetbiztonsági Hivatal illetékese a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy a legutóbbi fejlemények is azt mutatják, hogy a felderítő munka folytatódik, és ebben minden korábbinál szorosabban működik együtt a Nemzetbiztonsági Hivatal, a rendőrség és az ügyészség. Ennél többet egyelőre ez a szervezet sem árul el.

Az első molotov-koktélos támadás tavaly március 15-én illetve októberben volt, de akkor még a rendőrség volt a célpont. Szeptember közepén már az SZDSZ XI. kerületi és az MSZP több fővárosi székházára dobtak lángoló molotov-koktélt - de a képviselőket sem kímélték. Kóka János épülő házát, illetve Hiller István otthonát decemberben érte támadás, és több képviselőt bántalmaztak is. Idén január 4-től kezdve több, mint 30 országgyűlési képviselő kapott "anthrax" feliratú, fehér, vagy más színű porral teli borítékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadta Gyurcsány a Szabad Magyarországért Emléklapokat

Egyetlen nemzet, illetve annak egyetlen tagja sem egyenesítheti ki utólag történelmének és saját… Tovább olvasom