Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Móri mészárlás: biztosan nem volt ott Hajdú László

Biztosan nem volt ott a móri Erste Bankban Hajdú László, akit korábban egyebek mellett a 2002-es rablógyilkosságban való részvétellel vádoltak.
Az ügyész a hétfői tárgyaláson a bizonyítási eljárás eredményei - és a móri ügy új vádlottjának vallomásának - hatására megváltoztatta a Hajdú László elleni vádakat. Az ügyész fegyházbüntetést kért Hajdúra a többi vádpont miatt, melyekben társtettesként emberölési kísérlet, okirat hamisítás, lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés szerepel. Ítélet május közepén lesz.

A hétfői tárgyaláson tanúként idézték be a móri mészárlás új, 2007-ben elfogott gyanúsítottját, aki ellen nemrég vádat is emeltek ebben az ügyben. A férfi azt mondta a bíró kérdésére, hogy nem ismeri Hajdú Lászlót, soha nem beszélt vele, nem ismer olyan embert, aki ismerte őt korábban és úgy tudja, az időközben öngyilkos lett másik gyanúsított sem ismerte őt. Kaiser Ede - akinek a vád szerint Hajdú társa volt különböző rablásokban - ezen a tárgyaláson nem volt jelen, de a tanúként meghallgatott férfi róla is ugyanúgy elmondta, hogy nem ismeri.

A móri ügy mostani vádlottjának meghallgatása és az iratismertetés után az ügyész perbeszédében elmondta, hogy a jogi összefüggések miatt ejteni nem lehet, csak megváltoztatni a vádat Hajdú László ellen. Az új vádlott meghallgatásával véget ért bizonyítási eljárás előtt Hajdút nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolták. Ezt most az ügyész nyereségvágyból elkövetett emberülés kísérlete és más bűncselekményekre változtatta. Az emberölés kísérlete azonban most már a móri ügyre nem vonatkozik, hanem egy 2001 augusztusában történt budaörsi pénzszállító rablásra, ahol rálőttek az őrre. A vádak szerint egyébként Kaiser Ede használta akkor a fegyvert.

Hajdú ellen tehát most már az ebben a fegyveres támadásban való részvétel a fő vádpont, de ezen kívül több más rablásban való részvétellel, közokirat hamisításokkal és lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés is van a vádpontok között. Összesen kilenc bűncselekménnyel vádolta az ügyész, aki elismerte, hogy ezek közül a móri támadásban való részvétel biztosan nem róható Hajdú terhére. A többi felsorolt bűncselekmény nagyrészt kísérlet maradt, de az ügyész fegyházbüntetést, közügyektől eltiltást és a korábbi, felfüggesztett büntetés letöltését kérte a bíróságtól.

Az ügyész perbeszéde után Hajdú ügyvédje felkészülési időt kért a védőbeszédre. A tárgyalás így április 28-án folytatódik, ítélet pedig május közepén várható.

A kéz- és lábbilincsben kommandósok által a tárgyalóterembe kísért Hajdú László láthatóan megkönnyebbülten távozott őrei kíséretében a tárgyalóteremből.

Az Erste Bank móri fiókját majdnem hat évvel ezelőtt - 2002. májusában - támadták meg fegyveresek. Nyolc embert megöltek, a pénzintézetből 7,3 millió forintot vittek el. A mészárlás miatt korábban már jogerősen elítélték Kaiser Edét, és vádat emeltek Hajdú László ellen is. Kaiser esetében még perújítási nyomozás van. A rendőrök 2007 februárban fogták el két férfit, akiket meggyanúsítottak a bankrablással. A februárban elfogott gyanúsítottak egyike nyáron a börtönben öngyilkos lett. A bankrablásban konkrétan résztvevők közül már csak egy ember él, őt előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolják.

Olvasóink írták

 • 5. csingiz 2008. április 15. 19:11
  „A cikk utolsó mondatában szerepel: "A bankrablásban konkrétan résztvevők közül már csak egy ember él," Ezt véletlenül, nem csak jogerős itélet után lehetne leírni?
  /És talán tisztelt ratatoullie-nek sem ártott volna, ha a teljességre törekvés helyett csak a "szakma jobbik felének" mond köszönetet./
  Az általa egyebekben irtakkal nem vitatkoznék...”
 • 4. Cseter János 2008. április 14. 18:47
  „Kedves "ratatoullie" Ön valószínű, hogy nem mismeri a bünüldözésnak azt a részét, ahol megtagadják a nyomozást, mivel a bűnözők kiválló jogi képességekkel rendelkeznek! Sőt ,azt a részét sem mismeri ,ahol a bűnt eltussolják csupán a mundér becsületének látszata miatt! Azt meg véletlenűl sem ismerheti, hogy törvényt alkottak arra, hogy csak is jogászok adhatják elő a kifosztottak panaszait a Tábla és a Legfelsőbb bírói szinteken! Így maradnak a büntetlen korrupt ügyek a szőnyegek alatt a kifosztottak tovább is azok. Sőt tovább fosztogathatják Őket immár törvényesen, mert jogász az nincs ,aki a Jogi Maffiával szembe merne szállni! Ez a Magyar Jogállam!”
 • 3. ratatoullie 2008. április 14. 17:34
  „Nem, csak a probléma oka ,hogy a politika folyton beavatkozik a rendvédelmi szakfeladatokba. Vannak esetek amik borzolják ugyan a kedélyeket ,de a hathatós nyomozásra igenis nagymértékben képes magyar rendvédelem munkájába beleszól a "közérdek". Az ügyet le kell zárni mihamarabb a statisztikákat javítandók ezen belül naghyon sok mocskos dologba igenis benne van (ha közvetetten is) a politikai elit és ezalatt nem kivétel sem a jobb és sem a baloldal. Sajnos nem említhetek példát ,de nagyon sok országos hírű bűnügy kétséges körülmények közt zárul le, ahol igenis valódi bűnözők valódi bűnlajstromát bővítik eggyel egy adott ügy érdekében, ami feltétlenül nem növeli meg az elkövető büntetését vagy annak hatásfokát. De hangsúlyozom ezek az emberek nem ártatlanok csak az amúgyis súlyos bűncselekményeik mellé kapnak egy újat. Ez igy megy a 90-es évektől napjainkig függetlenül az aktuális politikai irányzattól úgyhogy kéretik előre is nem belekeverni a pártpolitikát ez unblokk érinti a teljes politikai elitet. Matrinének üzenem és ezennel megvédeném a teljes magyar bűnüldöző szakma képviselőit köszönöm az áldozatos munkát minden szakembernek.”
 • 2. csingiz 2008. április 14. 16:13
  „Én meg azt gyanítom, ezt a cikket bíró írta...!”
 • 1. matriné 2008. április 14. 09:47
  „Most meglátszik a magyar bűnüldözés magas foka!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP támogatja az ombudsman jelölteket

Az MSZP képviselői támogatni fogják Tóth Gábor Attila és Bogdányiné Mészáros Mária ombudsmanná… Tovább olvasom