Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Morvai Krisztina 12 évre csökkentené a büntethetőség korhatárát

A Jobbik államfő-jelöltje, Morvai Krisztina szerint a kiskorú, büntethetetlen elkövetők megzabolázására nincs kidolgozva megfelelő eljárásrendszer.
A hétvégén választ kaphattak kérdéseikre azok az olvasók, akik a Kuruc.info oldalán még tavaly októberében érdeklődtek e-mailben Morvai Krisztina közéleti ügyekről alkotott véleménye iránt. A radikális honlap a képviselőnővel készült interjúsorozat második részében kerített sort a magyar gazdaságról, hazánk uniós tagságáról és a gyermekbűnözésről kapcsolatos válaszadásra.

Az egyik ilyen a magyar gazdák helyzete, pontosabban a magyar földek külföldiek által történő felvásárlása, melynek kapcsán Morvai Krisztina kijelentette, hogy „nem szimplán kapitalizmus, hanem maga a gyarmatosítás". Véleménye szerint az lenne a megoldás, ha a magyar állam vásárolná meg a termőföldeket, és a magyar gazdáknak adná ki megművelésre, így tagadva meg a lehetőségeket a külföldi nyerészkedőktől.

Az Európai Parlament képviselőnője és a Jobbik államfő-jelöltje arra a kérdésre, hogy ki lehet-e lépni az EU-ból, igennel felelt, de hozzátette: nem biztos, hogy annyira célravezető lenne ez a lépés, egy igazi nemzeti kormánnyal ugyanis lehet küzdeni az ország érdekéért és jogaiért. „Lényegesen többet lehet kihozni az EU-tagságból, ha valóban a nemzeti érdekeket képviseljük"- fejezte ki véleményét.

Morvai a legérdekesebb választ a 14 év alatti bűnözők problémájával kapcsolatban adta: mivel a kiskorú, büntethetetlen elkövetők megzabolázására nincs kidolgozva megfelelő eljárásrendszer, ő „normális" jogszabályok keretében a büntethetőség korhatárát 12 évre csökkentené. Ha a gyereket pedig kis termete miatt a szülők küldenék be a spájz ablakán át lopni, még szigorúbban járna el, mert szerinte ez a fajta felbujtás megbocsáthatatlan bűnnek számít. „Itt kellene csírájában elfojtani a dolgokat és nagyon súlyosan büntetni ezt az »életformát" - nyilatkozta.

Morvai nem teszi hozzá válaszában, hogy elsősorban roma családokra gondol, csupán a megélhetési jelzőt használja, a Kuruc.info szerkesztői gárdája viszont a cikk bevezetőjében zárójelben arra utal, hogy a kisgyerekek büntethetőségének és az ezzel való visszaéléseknek problémáját a büntetőjogász elsősorban a cigány gyerekekre érti.

Olvasóink írták

161 hozzászólás
 • 161. novaklaszlo56 2010. február 11. 19:04
  „moderálva”
 • 160. flexsnake 2010. február 11. 15:26
  „153. hozzászólás maros50 2010.02.10. 00:02
  ,,Elmondom a településemen élők romák életét.A településemen a rendszerváltozás előtt szinte kivétel nélkül dolgoztak a romák.Együtt dolgoztak a magyarokkal.Nem volt ellentét."
  Persze, ilyen meséket én is tudok. Sőt külföldön oktatták őket, sőt gyárigazgatók meg bankárok lettek. Fenéket, az 50években már piutrikat számoltak fel a szocializmusban mire a cigányok ellepték a városokat ezért a központi bizotság elrendelte hogy újra cigánytelepeket kell létrehozni. Majd jött a tetvetlenítés aminek semmi értelme nem volt mert azóta kiderűlt a tetvesség sem a nyomorból indul. Hiába fényezed itt a régmúltat vagy a cigányokat, attól az igazság hogy már régen is ilyen volt a helyzet. ......”
 • 159. flexsnake 2010. február 11. 15:18
  „mindegy mert murvai még úgyis beleesik :D
  mit akar már ez a múltszázadi szocialista? ...<moderálva> a cigánybűnözésért a jobbik felelős.”
 • 158. novaklaszlo56 2010. február 11. 13:11
  „moderálva”
 • 157. novaklaszlo56 2010. február 11. 12:51
  „moderálva”
 • 156. jozicsenko 2010. február 11. 10:30
  „154. hozzászólás novaklaszlo56 2010.02.10. 16:38

  szép dolgokat írsz le, de csak akkor tudom támogatni, ha egy fillérembe sem kerül: tavalyig a bérem 60%át vitte el az állam (100Ft rám szánt bérköltségből kb 40et költhettem el szabadon, mert utánam is fizettek 29% TBjárulékot, meg tőlem is vontak ezeregy adót és járulékot), s ha mégis fel mertem emelni a szavam ezek ellen, naáczi lettem?

  mutass már egy mezei magyar embert, aki lakást kap, mert VAN?

  illetve, a fene egye meg, nem sajnálom tőlük a lakást, ha MEGBECSÜLNÉK! de nem teszik, mert számukra a lakás szoc. alapon járó ingyenes dolog, annyit ér mint nekem egy papírzsepi: ha nem kell, eldobom /otthagyom

  lelaknak mindent, szétvernek, az ablakot/tetőcserepet eladják, a segélyt két nap alatt elverik: de b.sszus azért a lakásért ÉN adóztam!!!!

  Nekem egy élet munkájával is csak TALÁN lesz saját lakásom/házam!!!

  a magyar állam mióta olyan gazdag, hogy 5 évente új lakást adjon a szociálisan rászorulóknak, ha cigányok?”
 • 155. jozicsenko 2010. február 11. 10:24
  „152. hozzászólás maros50 2010.02.09. 22:31

  pontosan tudom, mi a szocializáció

  de mondok két apróságot

  -felzárkóztató programokra tíz év alatt 120 mrd Ft-ot költöttek, az ÉN adómból ( http://www.168ora.hu/itthon/hova-tunt-a-ciganyok-penze-32069.html ), a még több pénzt nálam nem jön be! ha meg ezt a pénzt ellopták, börtönb minden tolvajjal: ez csak tőlem 12.000 Ft ellopott pénz: nekem most jól jönne ez a kis pénz is...
  -ha a liberálisoknak ennyire fontos a felzárkoztatás, menjenek ki terepmunkára és mondják el, hogy nem sz.runk a szobába, TBC-sen kórházban vagyunk, a szesz nem ment meg és a játékgép nem a szoc. segély kifizetésére van...

  az adóm dézsmálására van erő, de takarítani, tanulni már nincs?”
 • 154. novaklaszlo56 2010. február 10. 16:38
  „moderálva”
 • 153. maros50 2010. február 10. 00:02
  „Jozicsenkó!
  Elmondom a településemen élők romák életét.A településemen a rendszerváltozás előtt szinte kivétel nélkül dolgoztak a romák.Együtt dolgoztak a magyarokkal.Nem volt ellentét.A munkahelyi közösség magyar tagjai ha úgy tetszik oktatta,tanította a romákat.Igényessé váltak magukkal szemben és környezetükkel szemben is a romák.Ma már szinte kivétel nélkül óvodába iskolába járnak a cigány gyerekek és középiskolában folytatják tanulmányaikat.Nincs ellentét a cigányok és a magyarok között. Most már ezek a munkahelyi közösségek megszűntek.A cigányok nem dolgozhatnak együtt a magyarokkal és ez nagy baj.Azokon a telepeken ahol soha nem dolgoztak nem követelték meg ott óriási a probléma és jogos a felháborodásod.Ezt a problémát kezelni kell.
  De semmi esetre sem a gyermekeket büntetni hiszen elszenvedői a nyomornak és az iskolázatlan tanulatlan szülőknek.”
 • 152. maros50 2010. február 09. 22:31
  „Jozicsenkö!
  Tudod-e mi az,hogy szocializáció?
  Ugyanis a magyarországi cigány telepeken a romákat sajátos szubkultúra jellemzi.Az írás tudatlan szakképzetlen roma felnőtt lakosságot nem lehet szocializálni,különösen ott ahol nincs mintakövetés például a szép és rendezett környezet kialakítására.Ebben a cigány közösségben felnövekvő gyermekeket a szülök nem nevelik.Itt lép be az iskola,a gyermekjóléti szolgálat és kell az állami beavatkozások,a célzott támogatások.De semmi esetre sem a gyermekeket büntetni,hiszen ők nem tehetnek róla.Le lehet egyszerüsíteni a problémát,ahogyan Te gondolod,de ezt a kérdést bízzuk az új polgári kormányra.
  Ha nem untatlak vissza térek a romák kitőrési vágyaira mert az Origó tiltott listáján vagyok!”
 • 151. jozicsenko 2010. február 09. 22:02
  „134. hozzászólás novaklaszlo56 2010.02.09. 14:59
  132. hozzászólás maros50 2010.02.09. 14:43

  a romáknak annyi dolguk van, hogy bemennek az iskolába, előveszik a könyveket és TANULNAK

  a könyv ingyen van, az étkezés ingyen van, a felzárkóztatás elérhető - max a pénzt erre kell fordítani, nem liberális szociológusokra és a c.önkormányzatok "pályázataira" (miközben itt a délmagyaron az elmúlt 2 évben legalább féltucat cikk volt arról, hogy a gyerek 10-re jár be suliba, koszos, tetves, stb, ha szólnak érte, akkor meg náci a tanár: hány tanárt, ovónőt vertek meg? nem egyet! pedig ha valaki segíthet rajtuk először, az egy tanár!)

  néztem több cikket, interjút, stb amit velük készítettek, kettő dolog tünt fel
  - takarítani ingyen van, mégis a szemét mindenhol szét van szórva, minden lakás le van lakva, kosz, piszok, mocsok, szemét mindenhol: ez nem pénz, ez mentalitás kérdése: igenis veszem magam és takarítok ha gond van
  - bár egy seprűre sem adnak ki pénzt, de valahogy digitv mégis van mindenhol, ahogy (lopott) áram, szinestv, stb : nem irigylem tőlük (bár a segélyt végülis az én adómból fizetik), hanem az zavar, hogy nem hajlandóak tanulni, mindenért a többség a felelős (mert nem adnak nekik TÖBB pénzt), ők nem hibásak: ők az elesett kisebbség, akinek alanyi jogon jár minden? heee? nekem nem jár pl az egykulcsos adó, ahogy szlovákiában?

  a lényeg, képekben: http://www.hirszerzo.hu/galeria.312.30053#30053 kosz és szemét van, tisztaság nincs

  Dugó, a sajókazai áramtolvaj (6 gyerekes apu), aki csak a sajtó felbukkanása után (!!!) regisztrálta magát munkanélkülinek, addig elvolt, miközben itt: http://vastagbor.blog.hu/2009/01/05/c_19 és ez http://vastagbor.blog.hu/2009/01/08/kegyelmet_dugonak meg lehet nézni a képeket: bár áramot lopnak, meg megy a sírás (elesettek, szegények, stb): a fickó háta mögött a képen: számítógép, szesz, hifitorony, tv, stb: ha egy magyar tényleg szegény, elöbb adja el a cuccait, megy zaciba, stb: fontosabb a gyerek kajája (hány éhező cigány gyerek van?), mint a szinestv vagy a gép a kocsmában...

  félre értés ne essék, nem vagyok náci (bár a liberálisok szerint már a fenti szövegekért az lennék, de igazából Kunce "megélhetési bünöző" szövege óta az SzDSz számomra politikai hullák gyüjtőhelye), de a rózsadombi libe´álisok legszebb példáját hozták itt: http://index.hu/belfold/2009/06/10/meg_nincs/ egy miklósi gábor nevű újságíró iszonyat együttérző szöveget gurított, miközben a képeken még mindig ugyanazokat látom: kosz, szemét, Digitv

  az adómból a segély jól esik, de hogy a körből kitörjenek, az már büdös

  nekem meg az büdös, hogy adóznom kell éjjel-nappal és ha nem tetszik, náci vagyok, nem adófizető...
  (avagy miklósigábort átírva: "valahol felsír egy adófizető")”
 • 150. Hmmm... 2010. február 09. 18:26
  „A leg inkabb tiltakozoknak is be kell latniauk, a jelenlegi allapot nem maradhat, megoldast kell talalni. vannak szakemberek, akik tudnanak megfelelo javaslattal eloallni. A kerdes az, mennyire demokratikus az allam es az apparatus? lehetoseget adnak-e egy jo szakembernek annak ellenere, hogy mondjuk az ellenseges part tagja. nem hasznalhatom azt a szot, hogy kepviseloje, mert elsosorban mint szakember felelos a munkajaert.”
 • 149. lidocain 2010. február 09. 18:18
  „142 azér a börtön,mint fogamzásgátló kicsit költséges megoldás..... :))) van hatásosabb de olcsóbb megoldás is.”
 • 148. Hmmm... 2010. február 09. 17:54
  „Nekem meggyozodesem, hogy a parlamentben minden tipusu partnak kellene bizonyos foku kepviseltetes, hogy a kormany es a parlament valoban az orszagos megoszlasnak megfelelo kepet alkosson. Ha egyszer az emberek belefaradtak a varakozasba es drasztikus valtozast kivan egy jelentos tomeg, annak oka van. Nyilvan ezek utan is lesznek a kormanyban es a parlamentben mas partok kepviseloi is, tehat lehetoseguk lesz arra, hogy megfelelo indoklassal kivivjanak szavazatokat egyes kerdesekben. Minden azon mulik, mennyire meggyozoen terjesztik elo beadvanyaikat es hogy mennyire realisan vagy eppen irrealisan gondolkoznak a valasztok! Hogy idaig jutottunk, valoszinuleg nyomos oka van es nem Morvai Krisztina okozta a kiabrandultsagot. Az sincs egyben kizarva, hogy evek mulva eppen a leendo uj kormannyal szemben tortenik hasonlo reakcio. De hat ez valamennyire ertheto is, hiszen minden kormanynak vannak gyenge pontjai.”
 • 147. .suhym. 2010. február 09. 16:30
  „"..a magyar földek külföldiek által történő felvásárlása,.."
  Milyen földet? Az államnak van eladó földje? Miből, honnan, hiszen alig van már a tulajdonában.

  "Véleménye szerint az lenne a megoldás, ha a magyar állam vásárolná meg a termőföldeket .."
  Kitől?

  "ki lehet-e lépni az EU-ból, igennel felelt, de hozzátette: nem biztos, hogy annyira célravezető lenne ez a lépés..."
  Hmm...nem túl régen még ugyancsak EU ellenes volt. No igen, a pénz nagy úr!

  "Morvai Krisztina 12 évre csökkentené a büntethetőség korhatárát"
  Óh, én ennél sokkal lejjebb vinném, már a születés utánra tenném, amikor sírásával zavarja az éjszakás nővérkét a szülészeten!
  Ha egy gyerek 12 éves korára "bűnőző" lesz, ott a szülőkben van a "hiba", R-Go rajtuk kell számon kérni.”
 • 146. novaklaszlo56 2010. február 09. 16:29
  „moderálva”
 • 145. novaklaszlo56 2010. február 09. 16:21
  „moderálva”
 • 144. FIexsnake 2010. február 09. 16:21
  „harcsabajusz zavaros amit irsz .”
 • 143. FIexsnake 2010. február 09. 16:19
  „leni,mi abban a félelmetes ,hogy 450 ezer ember által demokratikusan megválasztott párt bejut a parlamentbe? megkérdöjelezed a demokratikus válastási formát?gondolkozz mielott irsz !”
 • 142. mugri 2010. február 09. 16:13
  „Dehaja 12 évvesset is böörtönnybe csukklyákk, akkó mi lössza gyerökivell? :))) he-he”
161 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zaklatás nélkül szabad csak ajánlószelvényt gyűjteni

Csak zaklatás nélkül gyűjthetnek ajánlószelvényeket az áprilisi országgyűlési választáson induló pártok, illetve jelöltek. Tovább olvasom