Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Mosolynál kínos az elszíneződött fog

Egyre többen igénylik, hogy foguk ne csupán egészséges, hanem hófehér is legyen. Ezen immár nemcsak szódabikarbónával, hanem egy fény- és hőkezelést alkalmazó kémiai eljárással is lehet segíteni, persze nem olcsón, 50 és 200 ezer forint közötti összeg ellenében.
Fájdalommentes eljárással hófehér fogak Fotó: Segesvári Csaba
Nyári flörtöknél kínos, ha kiválasztottunkra elszíneződött, sötét fogakkal mosolygunk. Ma már ezen is lehet segíteni, fogaink fehérítésével. Egyre népszerűbb a módszer, s bár igen drága, nem csak háklis modellek vagy menedzserek élnek a lehetőséggel. Nem szódával vagy hamuval kell dörzsölni a fogakat, az Egyesült Államokban ugyanis 15-20 éve kidolgozták a ma is használatos, műszeres fogfehérítést, amelynek 8-10 módszere is ismert.

Az első beavatkozás

Szegeden a Forrás Magánklinikán végeztek először ilyen beavatkozást, négy és fél évvel ezelőtt. – Itt a BriteSmile által kifejlesztett, a világon a legjobbnak tartott, s legelterjedtebb eljárást alkalmazzuk, a fogakra fehérítő gélt viszünk fel, majd plazmaívfénnyel stimuláljuk – tudtuk meg dr. Barta Jenőtől, a magánklinika fogászatának vezetőjétől.

– A fogfehérítésnél egy kémiai reakciót használunk ki, a fogra kerülő anyag, például magas koncentrációjú karbonid- vagy hidrogén-peroxid, megköti és lebontja a zománcon lévő festékanyagokat – ismertette az eljárás részleteit dr. Magdits György, aki egy belvárosi magánrendelőt működtet. Megjegyezte, lehet olyan embereket is látni, akinek szinte kék a foga, mint az indiánok haja – ők már nem a pigmenteket fehérítik, hanem a fogzománcot oxidálják. Ez már káros, viszont alapesetben – ellentétben sokak állításával – a zománc nem sérül meg a szakszerű fogorvosi beavatkozáskor.

50 és 200 ezer forint között

Szegeden 10-12 rendelőben végeznek fogfehérítést, ára 50 és 200 ezer
A szemfog mindig sötétebb

A fog elszíneződésének külső és belső okai lehetnek. Elősegíti például a dohányzás, pipázás, a sok festékanyagot tartalmazó ételek, italok (cékla, sárgarépa, vörösbor) gyakori fogyasztása.

Az amalgámtömés szivárgása vagy sérülés miatt a repedések környékén belülről sötétedik a fog, a gyökérkezelésen átesett rágószervek pedig mindig elszürkülnek. A szemfog is sötétebb kissé, mint a többi, mert mélyebb a gyökere. Ezért még a protézisben is egy árnyalattal sötétebbre készítik ezeket a fogakat.  
forint körül mozog. A kezelés első lépése egy profi fogtisztítás. Eltávolítják a fogköveket, kezelik a lyukas fogakat, tisztítják és polírozzák a fogközöket. Az ínyt és a fognyakat egy fényre keményedő géllel védik, amelyet felfecskendeznek a lágy részekre, és megszilárdítják. A fogfehérítő anyagot 1-2 milliméter vastagságban felviszik a fogra, majd a plazmaívlámpával, -fénnyel és -hővel stimulálják. A kezelés 15-20 percig tart.

– Ezután leszívjuk a fehérítőanyagot, és fluortartalmú zselével átkenjük a fogakat, hogy védjük a fogzománcot. A kezelés fájdalommentes, a páciens védőszemüveget is kap, akár filmet is nézhet közben, vagy szundikálhat – mesélte Magdits György. Kétévente ajánlatos úgynevezett „emlékeztető fehérítést" végezni. Az idő elteltével kissé persze tompul a fehérség, főként ha dohányzik, kávézik az ember. Barnássárga fogból pedig 3-4 kezelés után lehet hófehéret varázsolni. A művelet mindig a fog érzékenységének fokozódásával jár, néhány napig egy pohár víz is gondot okozhat. A fehérítés után ezért fluortartalmú krémekkel kenik be a fogakat.

Otthon is elvégezhető

Sok ismerőse fehéríttette a fogát az utóbbi időben Borsos Anikónak. Az egyetemista lány ezért maga is elvégezteti majd a beavatkozást, ha összegyűjti rá a pénzt. – Ha a fogamról van szó, százezres összeget sem sajnálok rá. Nem kávézok, nem cigizek, de még fehérebbeket szeretnék – mondta. Akár otthon is megoldható egyébként az eljárás, bár korántsem lesz olyan egyenletes a fogak színárnyalata, mintha szakember végezné. Fogtechnikussal síneket kell készíttetni a fogakra, ebbe kell befecskendezni a fehérítőanyagot, és napi 3 órán át kell viselni. Egy-két hét alatt látható az eredmény, az ára pedig 30 ezer forint körül van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megcsapolják a beszállítókat

A multik a beszállítóknak csak azt követően fizetnek, hogy a járandóságból levonják maguknak a… Tovább olvasom