Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Mozifilm: A vándorló palota

Sophie dolgos hétköznapjai az édesapjától örökölt kalapboltban telnek. Fiatal korához képest csak ritkán engedheti meg magának, hogy a közeli városba menjen egy kicsit szórakozni; ám egyik kiruccanása alkalmával találkozik Howllal, az elképesztően sármos varázslóval.

Kapcsolatukat félreértve az irigy, Puszta boszorkánya rettenetes átokkal sújtva Sophiet 90 éves öregasszonnyá változtatja. A lány teljesen összetörve, a pusztákba menekül, mígnem véletlenül Howl vándorló palotájára bukkan. Kilétét eltitkolva felveteti magát takarítónőnek a palotába. A rejtélyes és energikus „idős hölgy" rövidesen élettel tölti meg az ódon kastély szobáit, melyben csak Markl, a varázsló pelyhes szakállú tanítványa, és a házat kormányzó tűz-démon, Calcifer lakik.
Ez az a hely, ahol Sophie végre kibontakoztathatja tehetségét, és különleges csodákra lesz képes. Közös történetük Howl-lal talán még csak most kezdődik?!

INFÓ

A film rendezője Hayao Miyazaki, aki a Chihiro című filmjéért 2003-ban Oscar-díjat érdemelt.
A Vándorló palota a 61. Velencei Filmfesztivál Osella-díjas alkotása

A szereplők:

SOPHIE
Ő Hatter kalapkészítő idősebbik lánya. Fiatalságát, mint valami átkot éli meg - nem tud vele mit kezdeni. A Hangafüves puszta boszorkányának gonosz varázslatától egy csapásra 90 éves öregasszonnyá töpörödik, és bolyongásai során betoppan Howl vándorló palotájába.

HOWL

A vándorló palota ura. Ő az a varázsló, kit különböző neveken ismernek: Howl, Jenkins vagy Pendragon. A roppant varázserőt birtokló sármos fiatalember nem akarván elkötelezni magát senkihez, sorra utasítja el a király meghívásait, és kellemes tétlenségben tölti céltalan mindennapjait. Úgy tűnik, hogy réges-régen a Kingsbury királyi háznak dolgozott. Ki tudja?!…

A PUSZTA BOSZORKÁNYA
A boszorka, aki azért követi Howlt, hogy eltehesse láb alól. Hajdanán ő volt a Kingsbury királyi ház varázslója. Amikor ötven évvel ezelőtt elüldözték, szégyenében és dühtől fűtve elbujdokolt a pusztaságban.

CALCIFER
A vándorló palota kandallójában lakozó tűz-démon. Ő működteti a Házat. Valaha egyezséget kötött Howl-lal - azóta a kandalló foglya. Felajánlja Sophie-nak, hogy ha megfejti a varázslóval kötött egyezségük rejtélyét, visszaadja neki eredeti szépségét.

MARKL
Howl tanítványa. Árva gyerekként bukkant rá a varázsló, és felvette, hogy fogadja a Palotába térő látogatókat, vagy a király küldötteit, akik a ház urának címzett meghívólevelek garmadájával zaklatják a mágust.

SULIMAN
A királyi családhoz tartozó varázsló nőszemély. Valaha ő volt Howl tanítómestere, de azóta korlátlan varázserejét a királyi hatalom manipulálására fecsérli. Valójában ő uralkodik.

HIHN
A rejtélyes kutya, aki - senki sem tudja miért - mindenhova elkíséri Sophie-t…

RÉPAFEJ
A madárijesztő, akit Sophie a pusztaságban mentett meg. Hogy hálás-e neki ezért? Sophie-t titokban követi, és ez olyan misztikus…

Miyazaki világa a folyamatos metamorfózisra épül. Imádja szereplőit többes személyiséggel felruházni, vagy megváltoztatni identitásukat: Chihiro például Yubaba Sennek kereszteli át. A vándorló palotában Howlt néhol Jenkins, máskor Pendragon úrnak hívják, ám a regényben még egy harmadik álarca is van: Hubert Berlu!

Ez a zseniális képzeletvilág maga alá gyűri az elbeszélést, és néhol már-már a történet folyamatosságát fenyegeti, bár Miyazaki fantáziavilága az a „csoda-kapu" melyen egy szemvillanás alatt egyik helyszínről egy roppant távolira ugrunk. Ezek a gondolati hidak néha óriási szakadékokon ívelnek át, A vándorló palotában például a búskomorságától szenvedő Howl zöld léppel keni be magát, ez a jelenet Chihiro rothadó szörnyalakját idézi, ahol a hősnek meg kell mosdatnia ezt a szörnyet. Különös párhuzam, de a jelenet eredetije az 1986-os regényben is így szerepel…

A regényben a palota leírása elég felületes. Miyazakinak ez teljes szabadságot adott, és filmjében Tinguelyt megszégyenítő, fújtató, szuszogó hatalmas vasszerkezetet ábrázol, amely tele van átjárókkal, tornyokkal és szerteszét kanyargó lépcsők miriádjaival.
Szép ötlet, hogy a tűzből egy külön, egyéni jellegzetességekkel bíró személyiséget faragott. Mikor Calcifer a lelkét is kibeszéli, csak hogy a Palotát mozgásra bírja, a hatkarú öreg Kamaji jut eszünkbe Chihiro utazásából, ki a hős fürdőit fűti. És amikor felfegyverkezve egy lapáttal és egy seprűvel Sophie a Palota kitakarításába fog, mintha egyszerre Kikit és Chihirot látnánk munkába iramodni.
Egy másik örök téma: a jó és rossz párharca, melyeknek Miyazakinál nincsen éles körvonala.

Így fordulhat elő, hogy a fényes palotája trónján terpeszkedő Suliman varázslónő, mint valami békés uralkodónő mosolyog le az érkezőkre. Első ránézésre azt hihetnénk, szíve csordultig telve van bölcsességgel és jósággal. Valójában viszont szadista hajlamait éli ki látogatóin, akikkel megmászat egy hatalmas lépcsősort, vagy épp háborúskodik. De Miyazaki elbeszélésében nincs helye a bosszúnak: Sophie befogadja és táplálja a védtelen és riadt öregasszonnyá töpörödött boszorkányt.
Miyazaki legutóbbi filmjei nagyon egyszerű történeteket vesznek alapul.

Szerelemtől égve Chihiro kiszabadítja a fiatal Hakut egy gonosz varázslat rabságából (és ezáltal visszakapja régi énjét); vagy Sophie története, melyben a főszereplő lány kiszabadítva Howlt és Calcifert visszanyeri fiatalságát. Miyazaki tehetségének fényében ezek a snassz történetek megkapó fantáziavilágokká fejlődnek. Képzeletvilága oly termékeny, hogy avatatlan szemeknek úgy tűnhet: forgatás közben írja a történetet. Az angol tündérmese kerete semmiben sem kötötte meg az alkotó kezét - ellenkezőleg: még soha nem tűnt ennyire szabadnak és szárnyalónak az alkotói folyamat során.

És bár Sophie-val a film egy pillanatában azt mondatja, hogy „álmomban nem hittem volna, hogy a kor ennyire erőtlenné tesz" - meggyőződésünk, hogy Miyazaki soha még nem volt ennyire fiatal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sydneyben százezrek ünnepelték az Újévet

Új-Zélandon és Ausztráliában már beköszöntött az új év, a Kiribati-szigeteken közép-európai idő… Tovább olvasom