Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

MSZP: a Fidesz ragaszkodik a gyerekek bebörtönzéséhez

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz ragaszkodik a gyerekek bebörtönzéséhez annak ellenére, hogy az emberi jogok országgyűlési biztosa felemelte a szavát a fiatalkorúak bebörtönzése ellen.
A parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság szocialista tagja keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy hétfőn, Szabó Máté, az emberi jogok országgyűlési biztosa felemelte szavát a szabálysértéssel vádolt fiatalkorúak bebörtönzése ellen.

Az ombudsman közölte: a fiatalkorúak szabálysértési őrizetbe vételének és elzárásának törvényben biztosított lehetősége aránytalanul és szükségtelenül korlátozza a fiatalkorúak személyi szabadsághoz és személyes biztonsághoz való jogát; más, célravezetőbb, gyorsabb, eredményesebb eszközt látna alternatívaként.

Erre reagálva a Belügyminisztérium hétfőn leszögezte: teljes összhangban van az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével a magyar szabályozás, hogy 14 év a büntethetőség alsó korhatára.

Lendvai Ildikó felidézte: az ombudsman annak kapcsán indított vizsgálatot, hogy egy "ostoba csíny" miatt őrizetbe vettek három 15 éves kislányt, és egyikük útja a fogdából az ideggyógyintézetbe vezetett.

A szocialista politikus úgy véli, a Belügyminisztérium az ombudsman véleményére reagáló válaszában követte a szokott receptet: "aki a kormányt bírálja - legyen alkotmánybíróság vagy Költségvetési Tanács - annak soha nem lehet igaza és jó, ha rendreutasítással megússza".

Hozzáteszi: a minisztérium állításai hamisak; szerintük az új törvény, amely lehetővé teszi a nem bűncselekményt, hanem kis súlyú szabálysértést elkövető 14-18 éves kamaszok bebörtönzését, összhangban van az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével; szerintük rendjén való az a szívtelen jogszabály is, amely akkor is börtönbe csukja a tizenéveseket, ha a bíróság csak pénzbüntetést rótt volna ki rájuk, de azt nem tudják kifizetni.

Lendvai Ildikó úgy véli, a logika világos: "gazdag papa fizet, szegény papa gyerekét viszont becsukják".

Mint írja, ezzel szemben a Magyarországon is törvénybe iktatott ENSZ-egyezmény kimondja: "a gyermek őrizetben tartása vagy letartóztatása, vagy vele szemben szabadságvesztés- büntetés kiszabása a törvény értelmében csak végső eszközként legyen alkalmazható a lehető legrövidebb időtartammal"; egy másik ENSZ-határozat szerint pedig "a fiatalkorúak szabadságelvonása csak kivételes esetekben alkalmazható".

A szocialista politikus szerint nyilvánvaló, hogy végső és kivételes eszköz alkalmazását csak súlyos bűncselekmény, és nem szabálysértés, pláne nem a pénzbüntetés kifizetésére való képtelenség indokolhatja.

A Fidesz által megszavazott szabálysértési törvénymódosítás azonban a kamaszokat már kis súlyú szabálysértés esetén is börtönbe küldheti - közölte azzal, hogy a Belügyminisztérium válasza a "prevenció" szükségességére hivatkozik, a gyerekek bebörtönzése azonban a bűnözővé válásukat segíti elő, és csak egyetlen dolgot előz meg eredményesen: azt, hogy beilleszkedjenek a társadalomba.

Lendvai Ildikó emlékeztetett, hogy képviselőtársaival a szabálysértésekről szóló törvény a fiatalkorúakat érintő rendelkezéseinek megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól (Ab), hogy a jövőben fiatalkorúak ne kerülhessenek börtönbe egy tábla csokoládé ellopásáért.

Közölte azt is: reméli, hogy az ombudsman fellépése nyomán az Ab valóban sürgősséggel bírálja el a beadványt. Lehetőleg addig, amíg nem vonják el ezt a jogkörét is - jegyzi meg a szocialista politikus.

Olvasóink írták

 • 17. magyarock1 2010. december 08. 13:19
  „Ennek a banyának a szájából minden hiteltelen.”
 • 16. jozko 2010. december 08. 13:10
  „"Tesetvér, segítsd a lebukottakat"
  Ezt azért már el lehetne felejteni...főleg a bűnözés mai formái között!”
 • 15. Ebgondolat 2010. december 08. 11:44
  „12. hozzászólás florian70 2010.12.08. 08:50
  Valóban!!! Ezek a nyomorult pártok soha semmiben nem értenek egyet, de ha saját pénzükről van szó, 100%-osan támogatják!!! Hogy én mennyire gyűlölöm ezeket a tetves politikusokat....!!!!”
 • 14. Ebgondolat 2010. december 08. 11:43
  „Nem értem, mi a francért kell mindent kiforgatni!!?? Itt arról van szó, hogy bebörtönzik a gyerekeket, hanem arról, hogy nem hagyják futni a TOLVAJOKAT!!! Az MSZP-nek ugyan nem olyan arrogáns a kommunikációja, mint a narancsosoknak és kevésbé visszataszító, de ettől függetlenül ugyanolyan sz@r!!! Ezzel a törvénnyel maximálisan egyetértek!!!”
 • 13. pinkcat25 2010. december 08. 09:19
  „Egy 14-18 éves bűnelkövetőt ne nevezzünk már gyereknek!!!!
  És igen aláírom az amerikai törvényeket, amelyek által 13 év alatt is lehet börtön és halálbüntetés!
  Mert az biztos hogy egy gyerek 10 éves kora felett már nagyon jól tudja h mit csinál!
  Főleg "kisebbségi" társaink között ahol nem ritka a profi 6(!) éves zsebmetsző, betörő!
  Ebben nőnek fel, ezt tanulják az olvasás, normális emberi élet helyett.
  Hogy hogyan lehet másokon, vagy az államon élősködni!”
 • 12. florian70 2010. december 08. 08:50
  „Ez is elrettentő azért ugye?Talán másképp is lehetne .

  Százmilliókkal tömik a pártkasszákat
  2010-12-07 18:17:00
  Hirdetés
  Budapest - Újabb zsíros összegeket szavaztak meg maguknak kedden a pártok: jövőre 223 millió forinttal nő a novemberiben kikalkulált állami támogatásuk. Az extra forrást annak köszönhetik, hogy visszakapták azt a 15 százaléknyi működési pénzt, amit az idén júniusban Orbán Viktor miniszterelnök 29 pontja vont meg tőlük.
  Orbán
  Orbán Viktor a parlamentben
  Ezt mondta Orbán Viktor

  ,,Huszonegyedik intézkedés: tisztelettel kérem a Tisztelt Házat, a Házban helyet foglaló frakciókat és az őket a választásokon sorompóba állító pártokat, hogy a nemzeti együttműködés rendszerének elve jegyében még ebben az évben a pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét 15 százalékkal csökkentsük" - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök 2010. június 8-án az Országgyűlésben, a 29 pontos akcióterv bejelentésekor.

  Nem meglepő, hogy ebben a kérdésben nem sokat vitatkoztak egymással a frakciók: a képviselők 312 igen szavazat mellett 8 tartózkodással megszavazták a javaslatot. A 8 tartózkodó az LMP soraiból került ki, de mint Schiffer András frakcióvezető elmondta: társai is támogatták volna az indítványt, de tévedésből nem szavaztak igennel. Mindezzel legjobban a Fidesz jár, hiszen 92,3 millió extra forinthoz jutnak, a szocialisták is bezsebelnek 45,6 milliót, a kisebb pártok pedig 20-40 millióval gazdagodnak.

  A civilek szerint a politika ismét álszent módon viselkedik, hiszen a korábbi csökkentéssel jó pontokat szerzett a választók előtt. A legfontosabb kérdést, a párt- és kampányfinanszírozást továbbra sem rendezik, annak ellenére, hogy újra növelik a saját forrásaikat.


  Blikk-kommentár

  (...)Orbán nyári javaslata ugyanis azt a célt szolgálta, hogy a kisebb pártok ne kapjanak elég pénzt az őszi önkormányzati választási kampányhoz, és az ereje teljében lévő Fidesz taroljon. Az akkor csúnyán rászedett pártok most néhány tízmillióért elfelejtették egykori sérelmüket. (...)
  Tovább...

  - Úgy látszik, a pártok szerint számukra legalábbis véget ért a válság - kommentálta a döntést Vasali Zoltán elemző. - Megnyugtató lett volna, hogy a támogatás emelésével a politikusok a pártfinanszírozás átláthatóságát is megteremtették volna, hogy tudjuk, mire megy a pénzünk. Az igazi probléma nem az, hogy sokat vagy keveset kapnak a pártok, hanem az, hogy nem hajlandók olyan törvényeket hozni, ami szerint könnyen el lehet őket számoltatni minden fillérről.

  - Nem tudjuk, valójában mennyi pénzből gazdálkodnak a pártok és hogyan használják fel az összegeket - mondta a Blikknek Hortobágyi Emese, a Transparency International (TI) projektvezetője. - Az állami támogatás csak egy része annak a pénznek, amit elköltenek. A fennmaradó összeget ellenőrizhetetlen forrásokból szerzik be, ez pedig felveti a korrupció gyanúját.

  Hortobágyi Emese szerint a pártok gazdálkodását a mostani törvények mellett nem lehet ellenőrizni. Annak nincs előírt módja, hogy a szervezetek miként számoljanak el költségeikkel, s az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem tudja vizsgálni, hogy a bevallott kiadások valósak-e. Az ÁSZ csak annyit ellenőrizhet, hogy saját bevallásuk szerint túlköltekeztek-e a pártok. Ennek az áldatlan állapotnak a rendezése csak politikai akarat kérdése: a Fidesznek, az MSZP-nek és a civileknek ugyanis bőven van annyi javaslatuk, amelyből össze lehet ollózni egy jó törvényt.

  Szakértők szerint a politika egyébként sosem gondolta komolyan, hogy maga is meghúzza a nadrágszíjat. A 15 százalékos csökkentéssel a Fidesz azt akarta, hogy a parlamentbe frissen bejutott pártok kevesebb pénzt kapjanak és kevésbé tudjanak kampányolni az önkormányzati választásokon.

  Blikk-összeállítás”
 • 11. novaklaszlo56 2010. december 08. 03:02
  „There´s no comment to come to comets´ comments - below. Sad.”
 • 10. jozko 2010. december 07. 21:43
  „Mindegy miben..
  .Csak szembemenni a Fidesszel...
  Paprikajancsik.”
 • 9. történész 2010. december 07. 19:37
  „Igen én is ragaszkodom,de 14 év alatt még a szülőket is...mert ők a legnagyobb bűnösök..”
 • 8. 751510 2010. december 07. 19:21
  „Csak a szokásos öngól a kommunistáktól. Már nem sok szög hiányzik a koporsójukból...”
 • 7. cselac 2010. december 07. 18:14
  „Na, ez szar fogás volt, szerintem egyike azon Fidesz által hozott intézkedéseknek, amit nem követ felháborodás...még a média is melléfogott ezzel. Cumi.”
 • 6. KolompárRómeó 2010. december 07. 17:41
  „Ildi nénit támadja meg egy csapat kirekesztett kis csínytevő és vágja el a torkát. Remélem, utána is megmarad eme véleményénél.”
 • 5. rozator 2010. december 07. 17:36
  „És a 835 milla a köztörvényes Farkas Flórinak?”
 • 4. frakk 2010. december 07. 17:07
  „Az Mszp nem a gyerekeket védi , mert azoknak mint tudjuk nem lesz semmi bántódásuk.
  Szokás szerint az elvtársak a tolvajok érdekeit védik. Meglepődött valaki ezen??????????? Na én nem”
 • 3. Bunghole99 2010. december 07. 16:37
  „az mszp védi a tolvajokat? ..miért nem lepődök meg ezen! de akkor Járai fizuja miért is szúrja a szemüket?”
 • 2. dodó 2010. december 07. 16:35
  „Ildi néni személyes példával járhatna az integráció elősegítésében. A jövedelme akár két-három cigány család örökbefogadását (és ezzel példát mutathatna szocionista-liberális barátainak) is lehetővé tenné.”
 • 1. IVY 2010. december 07. 16:31
  „Egy tábla csokiért azért mégsem....
  De ha pl. a nagymama nyakát vágja el 500 forintért, akkor minden esetben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a korengedményes nyugdíjért

Aláírásokat gyűjt a korengedményes nyugdíj megtartásáért, sőt egy kedvezőbb rendszer kidolgozásáért… Tovább olvasom