Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

MSZP: a Fidesz tavaly még aggódott a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokért

A fideszes Szakács Imre egy éve az akkori pénzügyi államtitkártól követelte , hogy a Bajnai-kormány térítse meg a magánnyugdíj-pénztártagok hozamkiesését.
A szocialista Varga László napirend utáni felszólalásában a fideszes Szakács Imre egy évvel ezelőtti parlamenti kérdésére emlékeztetett, amelyben azt követelte Katona Tamás akkori pénzügyi államtitkártól, hogy a Bajnai-kormány térítse meg a magánnyugdíj-pénztártagok hozamkiesését.

Az ellenzéki politikus szerint ehhez képest "nagyot fordult" a Fidesz álláspontja, hiszen ma már államosítanák a pénztártagok összesen mintegy 3 ezer milliárd forintos vagyonát, míg a következő 14 hónap járulékait már az államkasszába is utalták.
Répássy Róbert igazságügyi államtitkár válaszában azt mondta, hogy a magánnyugdíj-pénztártagok megtakarításai nagyobb biztonságban vannak az állami rendszerben, ezért személy szerint maga is az első között lép majd vissza az állami nyugdíjalapba.
A kormány képviselője azon reményének is hangot adott, hogy a magánnyugdíjpénztárak "nem tapsolták el" tagjaik pénzét, ellenkező esetben ugyanis büntetőjogi következményekkel számolhatnak.
Latorcai János ezt követően lezárta az ülésnapot. Az Országgyűlés szerdán is összeül, körülbelül egy órára: a napirend előtti felszólalásokon kívül mindössze a fideszes Lázár János indítványaihoz benyújtott módosító javaslatokról szavaznak majd a képviselők.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. zoolii 2010. november 10. 09:33
  „21! Nagy marhaság amit leírtál. Gondolom a magyar nemzet, vagy a heti válasz "hivatalos" adatait olvastad...
  A nyugdíjpénztárak működésébe nagyon komoly fékek vannak beépítve törvényileg. Sajnos sokszor nagyobak is, mint kellett volna. 2 éve ezért lett az akkori teljesítményük mínuszos. Tavaly még a szarabbul működő pénztárak is pozitívan zártak. Hol fog neked az állam 10%-os hozamot elérni? Sehol.”
 • 21. DobóI 2010. november 10. 05:32
  „Nemrég közölt hivtalos adat szerint a magánnyugdij pénztárak 1/3-a még most is veszteséges. Az előző két évben meg jórésze minuszt termelt a befizetett összegekből. Mivel profit garancia nélkül kényszeritették az embeket a magánnyugdij pénztárba, ráadásul még csak nem is lehet egyikből a másikba könnyen átlépegetni, igy remek jövőbeli kép lehet ennek alapján, hogy sokan azzal szembesülhetnek, hogy nyugdijpénztár majd a jövőben közli az érintettekkel, hogy bár ők remekül éltek a befizetésekből, de sajna elvesztették azokat (ha addig nem csődölnek be)!”
 • 20. mauglii 2010. november 10. 05:26
  „Legalább kérdezzék már meg, hogy ÉN mit akarok a befizetett pénzemmel.
  Mivel úgysem fogom megérni a nyugdíjkorhatárt, a gyerekeim örökölhessék már az összegyűjtögetett kis pénzem.
  És egyébként, ha én a bizonytalanban akarok hagyni, akkor majd az állam eldönti mit akarjak?
  Ez a demokrácia?”
 • 19. N.P. 2010. november 10. 03:25
  „achi

  Én sem nagyon rajongok a magánnyugdíj pénztárakért mert számomra eléggé átláthatatlan a működésük - nem mint ha az államé sokkal kiszámíthatóbb lenne! Az igazi probléma számomra ezen ügy kapcsán a jogbiztonság: ma a pénztári befizetésemet vonják el holnap talán a bankbetétemet "veszik kölcsön" néhány évre a fülkék forradalmárai?”
 • 18. N.P. 2010. november 10. 03:19
  „papsajt 2010.11.09. 20:10

  Sorolj már föl néhányat a 78 szerinted bedőlt pénztár közül!!!!!!!!!!!!!
  A pénztárak az elmúlt 2 évben komoly hozamokat tudtak produkálni - együtt mozogva a tőzsdével.”
 • 17. tnt 2010. november 09. 23:11
  „14. hozzászólás szabozoli22 2010.11.09. 21:11

  Az ismerősöd nézze meg most a nyugdíjszámláját, az a 450 ezer már rég visszajött neki. Az állami sokkal biztonságosabb - a kutya nem tartja nyilván, hogy mennyit fizettél be a közösbe. Aztán, ha sorra kerülsz majd kapsz valamit, ha jut...”
 • 16. zoolii 2010. november 09. 22:40
  „Addig a 3-4 évig biztonságosabb az állami, amíg tud fizetni... Hogy aztán miből fizet az állam nyugdíjat? Na ez egy fideszes fülkeforradalmárt se érdekli!”
 • 15. antikos 2010. november 09. 22:11
  „Mindjárt széjjel cseszem a szavazófülkét:D Lassan forr a dalom...”
 • 14. szabozoli22 2010. november 09. 21:11
  „"Répássy Róbert igazságügyi államtitkár válaszában azt mondta, hogy a magánnyugdíj-pénztártagok megtakarításai nagyobb biztonságban vannak az állami rendszerben.

  Igaza van, egyik ismerősömnek 450 000 ft-ja tűnt el a magánnyudijpénztárból hála a válságnak. Sokkal biztonságosabb az állami.”
 • 13. DobóI 2010. november 09. 20:54
  „A nagy különbség az, hogy Bajnai-Oszkó klikk az IMF-nek szolgalelkűen engedelmeskedve lenyúlni akarta a nyugdíj befizetéseket!”
 • 12. achilleus 2010. november 09. 20:25
  „11. hozzászólás szatyi 2010.11.09. 20:20
  Nem az a lényeg, ha nem vetted volna észre, hanem a szituáció, amely viszont kísértetiesen hasonló, csak éppen ott a baloldali kormány volt a magánnyugdíjpénztár ellenes (egyébként ez lenne a "normális" (elvárható) baloldali magatartás ebben az ügyben).”
 • 11. szatyi 2010. november 09. 20:20
  „A Fico meg a Dzurinda nagyon hiányzott ehhez a cikkhez.”
 • 10. papsajt 2010. november 09. 20:10
  „lehet ebből is politikát csinálni,de minek.

  gyakorlatilag tudja valaki mennyi magánnyugdíj pénztár üzemelt az elmúlt 10 évben? kb 96

  ebből mennyi jelentet csődöt és lépett le a tagok befizetéseivel? kb 78

  akkor ki nyúl le ,mit?”
 • 9. achilleus 2010. november 09. 20:04
  „6. hozzászólás sziszka1 2010.11.09. 19:54
  2007-ben a beidézett szlovákiai magyar FICO-párti (értelemszerűen baloldali) hozzászóló ecsetelte, hogy mi a magánnyugdíjpénztárak rákfenéje. Mellesleg jobban látta 2007 szeptemberében a készülő válságot, és következményeit a magánnyugdíjpénztár-tagok megtakarításaira, mint Veres és Gyurcsány 2008 októberének elején!”
 • 8. macs 2010. november 09. 19:56
  „"Répássy Róbert igazságügyi államtitkár válaszában azt mondta, hogy a magánnyugdíj-pénztártagok megtakarításai nagyobb biztonságban vannak az állami rendszerben, ezért személy szerint maga is az első között lép majd vissza az állami nyugdíjalapba."
  Valaki szóljon Répássy úrnak, hogy az állami nyugdíjrendszer úgy néz ki, hogy a cégem ma befizeti a járulékomat és holnap a NyUFI elindítja ebből a pénzből a nyugdíjakat. Tényleg biztonságban van, még megmelegedni sincs ideje, máris küldik tovább. :-)”
 • 7. ferdzso 2010. november 09. 19:56
  „Álljunk meg "uraim"! Nem "lenyúlták", csak biztos kezekbe tették, nehogy az a ~ három millió "felelőtlen" idő előtt el herdálja!”
 • 6. sziszka1 2010. november 09. 19:54
  „3. achilleus 2010.11.09. 19:49

  már csak egy kérdés maradt: kinek a nyakát vágja el a megfent kés?! Mert eddig úgy néz ki a magánnyúgdíj pénztári tagokét!”
 • 5. achilleus 2010. november 09. 19:54
  „Ezen jót derültem: Ki is akkor a "baloldali"??? /VÉGIG IDÉZET!!!/
  http://www.kukac.sk/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=627&start=0
  2007. Szeptember 23. Vasárnap, 15:36

  "Hozzászólás témája: Az igazság a magánnyugdíjpénztárak felöl Hozzászólás, az előzmény idézésével
  ... avagy miért kellene Dzurindát & co-t lepuffantani mint a csahos kutyát.

  Mindenröl olvasni az utóbbi idöben a független sajtóban, csak az igazságról nem...

  A föleg jobboldali sajtó azzal van tele, hogy a gonosz Fico most így meg úgy tönkre akarja tenni a magánnyugdíjpénztárakat, vissza akarja állítani a kommunizmust, (...) meg hasonló baromságok.

  De nézzük meg hogyan is lehet ez valójában:

  1. Emlékezzünk csak vissza: Dzurindáék úgy módosították a nyugdíjspórolási rendszert, hogy az emberek nagy része a nyugdíjspórólási járulékának már csak a felét fizeti az államnak, a másik fele a magánnyudíjpénztárakba megy, amivel az állam nem rendelkezik, ugyanakkor jelen pillanatban az állam kénytelen a nyugdíját fizetni az összes kisnyugdíjasnak. A kifizetett nyugdíjaknak tehát csak a FELE jön be a bevételi oldalon a járulékokból. Ez óriási deficitet okoz, Fico szerint per pillanat kb. 27 milliárd koronáról van szó, ami a jövöben csak növekedni fog, és amit nem lehet kifedezni még a gazdasági növekedésnek köszönhetö megnövekedett adóbevételekböl se.

  2. Dzurindáék ezt a hiányzó másik 50% pótlását a "családi ezüst" - az összes óriási állami vállalat - kiárusításából tervezték, amit Ficóék leállítottak. Dzurindáék ezáltal a vagyon kiárusításának folytatásába akarták belekényszeríteni az elkövetkezö kormányokat is - anélkül hogy bárki erre mandátumot adott volna nekik - máskülönben azok rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek.

  3. A keletkezett hiány miatt tehát Ficóék most szükséghelyzetben vannak. Mivel nem akarják kiárusítani a maradék állami vagyont is - ami szerintem nagyon jó döntés, inkább érthetö módon hadat üzentek a jelenleg még csak rajtunk élösködö magánnyugdíjpénztáraknak - ami szerintem szintén nagyon jó döntés... Máig megáll az eszem, hogyan mehettek bele Dzurindáék ilyen elönytelen bizniszbe a lakosság részére, vajon ki adott erre nekik megbízást: amíg ugyanis a magánnyugdíjpénztárak elkezdik kifizetni az elsö nyugdíjakat a lakosság jelentös részének, addig eltelik minimum 20 év - vagyis a bizonytalan és távoli jövöröl beszélünk. Addig de facto csak szedik és szedik be a sok pénzt, "kamatoztatják", na és busás illetékeket kanyarintanak le maguknak belöle. 20 évig mint sültgalamb fog repkedni a temerdek pénz a "szájukba". A lakosság jelentös részének addig (ismétlem: 20 évig!) semmi, az égvilágon semmi se fog ebböl jutni.

  4. Apropó "kamatoztatás": tudjuk, hogy a jelenlegi bizonytalan globális világban mi a helyzet a befektetésekkel... merthogy igen, a nyugdíjspórólás is csak egy közepes rizikójú befektetés, nem több... és ami ma még 100 koronát ér, az tíz év múlva könnyen már csak 50-et érhet... vagy tán még senki sem hallott pl. az amerikai bankok és befektetötársaságok jelenlegi katasztrofális helyzetéröl...
  És ha húsz év múlva a 100 már csak 50et fog érni, akkor 50et is fog kapni a tisztelt spóroló, aztán élheti nyugdíjas éveit - mint a templom egere. A másik fele elúszik. Se most nem megy az oktatás és egészségügybe, mintahogy jelenleg kétségkívül több pénz jutna ezekre az ágazatokra, ha nem lennének a jelenleg óriási deficitet okozó magánnyugdíjpénztárak; se 20 év múlva a spóroló zsebébe. Addigra ugyanis lefölözheti a nagy és személytelen spekulatív nemzetközi pénzpiac...

  5. Azt pedig Fico állítja, hogy amennyiben valamelyik magánnyugdíjpénztárt elkezdenék tunelezni, a jelenlegi legiszlatíva nem nyújt kellö biztosítékokat arra, hogy a kitunelezett pénz visssza is kerüljön a számlákra... persze, most baloldali, magánnyugdíjpénztárellenes kormány van hatalmon, most behúzzák a farkukat. De mi van, ha 5-10 év múlva ismét egy "Dzurinda kettes" lesz, akit a markukban tartanak, s netán kisértést éreznének... good bye lóvé... az kezdjen most el rám károgni, aki képes 100% garanciát adni az elkövetkezö 20 évben arra, hogy ez semmi körülmények között se történhet meg, s ha mégis igen, az összes pénz visszakerül a számlákra! Na nem az állam nyújtotta kárpótlás formájában (amit ismét csak az adófizetök - vagyis mi mindnyájan fedeznénk), hanem a tolvajokon az be lenne effektíve hajtva!”
 • 4. Amati 2010. november 09. 19:52
  „fő a gerincesség...”
 • 3. achilleus 2010. november 09. 19:49
  „1. hozzászólás tintasbarns 2010.11.09. 19:31
  Pedig erre a pénzre még a szocialistáknak is szüksége lett volna, CC (De azt hitték még a hizlalás és a nyírás időszaka van, és nem jött még el a birkapörkölt ideje. Beelőzték őket, a Fidesz "ellopta" (inkább lenyúlta?) előlük, tényleg bosszantó. Pedig már megvették a hagymát, élezték a kést.)”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek Hunvald György és társai ellen

Vádat emeltek Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester, Gál György az… Tovább olvasom