Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: a kirekesztés a demokráciának szóló hadüzenet

A kirekesztés az egész demokráciának szóló hadüzenet, mert elvesz valamit az ember méltóságából - fogalmazott Mesterházy Attila Nagykanizsán, a helyi cigány kissebségi önkormányzat által szervezett hagyományos nemzetiségi nap alkalmából.
Az MSZP parlamenti frakciójának vezetője, a párt miniszterelnök-jelöltje szerint nem lehetünk kibékülve egy olyan társadalommal, amelynek tagjai nem érzik úgy, hogy méltóságban élhetik az életüket. A kirekesztés ellen csak egy dolgot kell tenni, hogy nem fogadjuk el, úgy tanítjuk gyerekeinket, úgy beszélünk embertársainkról, hogy az együttműködésben higgyünk és tisztelettel gondoljunk embertársainkra.

Utalt arra, van olyan magyarországi politikai párt, amelyik arra építi a politikáját, hogy "a feszültséget szítsa, generálja". Ennek a pártnak veszélyes a politikája az egész ország, az egész magyar demokrácia szempontjából, mert "ahol nincs befogadás, ott nincs demokrácia, nem valósul meg az esélyegyenlőség". Mesterházy Attila közölte: sajnálatos, hogy az MSZP-n kívül nem minden párt fogalmazza meg egyértelműen az álláspontját a radikális, szélsőséges eszmékkel szemben. Ebben egyfajta nemzeti minimumra van szükség, közösen kell elutasítani ezeket az eszméket, "nem lehet finoman és puhán fogalmazni, csak nagyon határozottan".

Nem jó irány, ha valakik öntevékeny csoportokat szerveznek, hogy "a biztonságot szolgálják", ezért fontos, hogy a bíróság kimondta: nincs szükség a Magyar Gárdára. Hozzátette ugyanakkor, hogy "az is rossz, ha a romák szerveznek önvédelmi csoportokat", hiszen az állampolgárok védelme az állam feladata. A rendőrség dolga, hogy határozottan fellépjen a szabadság érdekében.

A szocialista politikus azt mondta: "van Magyarországon egy polgármester, Edelényé, Molnár Oszkár, aki vállalhatatlan gondolatokat fogalmazott meg". Ez elfogadhatatlan, de az is, ami történik vele, hogy fenyegetésként éles lőszert kapott a fideszes politikus. "Ki kell mondani, hogy ez helytelen, még akkor is, ha határozottan elutasítjuk az ő eszméit" - jelentette ki.

Olvasóink írták

 • 7. KovácsPistike 2009. december 20. 13:04
  „Molnár Oszkárnak a magyar cigány-asszonyok jelentik a legnagyobb problémát? Hogyan lehetne alkalmas polgármesternek, ha 1-2 bizonyított, vagy nem bizonyított esetből általános megállapításokat vont le?

  A muter már nem szereti sem a szegfűt, sem az ibolyát, a kertben még a bokrokat is kivágatta a faterral. Nem győzünk takarítani a madarak után.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért”
 • 6. dodó 2009. december 19. 20:17
  „Április 11-én éjfél felé rá fog jönni a jó liBajnai, hogy hiába nyalta a cigányok szebbik felét!”
 • 5. achilleus 2009. december 19. 16:42
  „"van olyan magyarországi politikai párt, amelyik arra építi a politikáját, hogy "a feszültséget szítsa, generálja"."
  Van ám, nem is egy.

  "van Magyarországon egy polgármester, Edelényé, Molnár Oszkár, aki vállalhatatlan gondolatokat fogalmazott meg"
  Veres Jánosné, persze csak "aggódott". Nemkülönben Moldova György.
  És - kedves Mesterházy elvtárs - az "aggódás" elvezetett már valamiféle vizsgálathoz?? Ugye ez azért a dolgotok lenne??”
 • 4. 751510 2009. december 19. 10:15
  „Pont ezért van igazam, mert az kap állást aki cigánynak vallja magát. Ha magyarnak vallod magad, kiröhögnek, és hívják a következőt, hátha az már cigány lesz.”
 • 3. jq 2009. december 19. 09:50
  „Kisebbség, nem "kissebség" (általános iskola, alsó tagozat)

  751510 Nincs igazad, mert egy magát cigánynak valló, de nem cigány is kap állást és mondták neki már az elején, hogy ez nem probléma...”
 • 2. Rosmary53 2009. december 19. 08:46
  „" nem lehetünk kibékülve egy olyan társadalommal, amelynek tagjai nem érzik úgy, hogy méltóságban élhetik az életüket. " Egyetértek ezzel a félmondattal, de szerintem ez az egész ország összlakosságára vonatkozik...mert ebben a gazdasági helyzetben, munkanélküliségben, egészségügyi ellátásban ki az, aki " méltóságban " éli az életét? Én szeretnék méltó lenni munkahelyre, anyagi jólétre, kiváló egészségügyi ellátásra, stb, de mások nem tesznek engem méltóvá erre. Pedig magyar vagyok, mégis kirekesztett...”
 • 1. 751510 2009. december 19. 08:22
  „"A kirekesztés az egész demokráciának szóló hadüzenet" Egyetértek, éppen ezért vagyok szomorú, hogy a közigazgatásban faji alapon osztják a munkahelyeket (és nem a magyarnak)...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszereltek két hevesi rendőrt

Megszűnt annak a két hevesi rendőrnek a szolgálati viszonya, akik a múlt héten a hevesi… Tovább olvasom