Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

MSZP: A kormány 19. századi gazdaságpolitikát folytat

A kormányzat nem a jövő felé, hanem a 19. század irányába halad gazdaságpolitikájával - mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Katona Tamás, az MSZP Baloldali Tömörülés Platform alelnöke Budapesten.
Az ellenzéki politikus szerint a kormánynak tetszik a Horthy-rendszer politikai struktúrája és a szocializmus gazdaságpolitikája. Álláspontja szerint ezt fejezi a felsőoktatásért felelős államtitkár nyilatkozata is, amely szerint értéktermelés csak a műszaki és természettudományokban van.

Katona Tamás szerint a legnagyobb gondok egyike az elszegényedés, amely már a lakosság 23 százalékát érinti.

A kormány az államadósság csökkentése érdekében mindent bevetett, így 3 millió leendő nyugdíjast megfosztott nyugdíjától, amikor elvett tőlük 3 ezer milliárd forintot, ami a GDP 8 százaléka. A bruttó adósság azonban így is növekedett - tette hozzá.

Katona Tamás hosszan sorolta a gazdasági és foglalkoztatási mutatókat. Mint elmondta: a GDP-adatok alapján a gazdaság három éve stagnál, esély sincs a növekedésre, teljes a bizonytalanság a gazdaságban, olyan alacsony a hitelezési ráta, amely ellehetetleníti az országot.

Hozzátette: katasztrofális az üzleti és gazdasági környezet, emiatt nem hajlandók beruházni a külföldiek. A beruházási ráta 14-15 százalék, pedig legkevesebb 20 százalékra lenne szükség, a fejlődéshez még ennél is több.

Hangoztatta, hogy nincs munka az országban, nagy a munkanélküliség. Tavaly az ifjúsági munkanélküliség több mint 28 százalékos volt, a kormány eközben 40 százalékkal kevesebb gimnazistát szeretne, és csökkenti a felsőoktatási férőhelyek számát is.

Csökken az alkalmazásban állók keresete, miként a háztartások fogyasztása is, ez pedig elszegényedést jelent - tette hozzá. Katona Tamás felrótta, hogy a beígért egymillió új munkahellyel szemben csökken a foglalkoztatottak száma.

A munkanélküliségi ráta nem csökken, csak a közszféra foglalkoztatottsága javít az adatokon. A népesség 23 százaléka nélkülöz, és az EU-n belül Magyarországon a legrövidebb, mindössze 3 hónapnyi a munkanélküli támogatás időtartama.

A gyermekszegénység csaknem 40 százalék volt 2011-ben, a teljes népesség majd 14 százaléka a szegénységi küszöb alatt él – sorolta Katona Tamás.

Amíg nem nő a beruházások aránya, addig nincs esély a foglalkoztatottság növelésére, ezért gyökeres fordulatra van szükség a gazdaságpolitikában - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. babar 2013. június 16. 22:48
  „2.
  Mingyá jön roxpert et és cáfolja minden állításodat!”
 • 3. fukusima 2013. június 16. 18:16
  „Egy kis pontosítás. Az imént az ifjabb Horthy Miklós születési dátumát írtam le .Elnézést kérek,de az édesapja sem volt pozícióban a 19. században ,mert 1920. március 1-től 1944. október 15-ig volt Magyarország kormányzója. Tehát valós volt a felháborodásom.”
 • 2. fukusima 2013. június 16. 18:10
  „Szerintem valamit nem tudnak az MSZP-sek. Már megint történelem hamisítás?
  Ifjabb vitéz nagybányai Horthy Miklós (teljes nevén: Horthy Miklós László János Benedek, született Póla, 1907. február 14. - meghalt:Lisszabon, 1993. március 28.)
  Milyen 19.századról beszél ez a Katona Tamás.Horthy Miklós a 20.században élt, így a gazdaságpolitikája is 20. századi!!!!!!!!!!!
  Csak tisztázásképpen!
  Bajnai Gordon vezette MSZP-SZDSZ-kormány 2010 előtti megszorításai, hatalmas ,általuk felvett IMF hitellel a tarsolyukban :

  Befagyasztották a közszféra bruttó bértömegét.
  Megszűnt a 13. havi közalkalmazotti bér.
  Csökkentették az önkormányzati támogatásokat.
  65 évre emelték a nyugdíjkorhatárt.
  Megszüntették a 13. havi nyugdíjat.
  2010-ben teljesen elmaradt a nyugdíjkorrekció.
  A gyes és a gyed háromról két évre csökkent.
  Megszűnt a lakástámogatás korábbi rendszere.
  Tíz százalékkal csökkent a táppénz.
  Csökkentek a tömegközlekedésre fordítható keretek.
  Csökkent az EU-s agrártámogatások nemzeti kiegészítésének összege.
  Bevezették a vagyonadót.

  És közben nőtt az államadósság?!
  Az IMF hitelt 2014-ban visszafizeti a jelenlegi FIDESZ-KDMP kormányunk és valószínű soha többé nincs rá szükség amíg ez a kormány van hatalmon.
  AZ IGAZSÁGNAK ,FÉLIGAZSÁGNAK TÖBB OLDALA IS VAN.”
 • 1. kipkop 2013. június 16. 15:38
  „Az mszp milyen "okos" tud lenni a taccsvonalon kívül, onnan minden zagyvaságot lehet bekiabálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek a Vértanúk terén

Megemlékezéseket tartanak ma Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 24.… Tovább olvasom