Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

MSZP: a kormány tegyen le a paksi hitelről!

Az ellenzéki párt felszólítja a kormányt, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a forint erősítése érdekében.
Az MSZP brutálisnak tartja az államadósság emelkedését, ezért felszólítja a kormányt, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a forint erősítése érdekében, a több mint 3000 milliárd forintos paksi gigahitel felvételéről pedig végleg tegyen le!

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke erről szóló közleményét hétfőn juttatta el az MTI-hez, azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bank gyorsjelentést tett közzé, amely szerint az államháztartás adóssága június végén a GDP 85,1 százalékát tette ki.

A szocialista politikus az erre reagáló közleményében Matolcsy György jegybankelnököt arra szólította fel: azonnal állítsa le az összes "felesleges jegybanki luxusbeszerzést", beleértve a 11 milliárdos belvárosi Eiffel-palota, valamint a tiszaroffi kastélyszálló megvételét is!

Az államadósság értékéről szólva emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is "folyamatosan azt állítja, hogy csökkenő pályán van".

Szerinte a nemzeti adósságráta új csúcsáért egyértelműen az Orbán-kormány a felelős. "A Matolcsy György jegybankelnök közreműködésével tudatosan legyengített forint és a kormány által folytatott kiszámíthatatlan gazdaságpolitika súlyos terhet rak nemcsak a devizahitelesek, de minden magyar család vállára is" - közölte.

Fidesz: az államadósságot "a bukott baloldal" duplázta meg

"A bukott baloldali kispártok voltak azok, akik megduplázták az államadósságot" - közölte a Fidesz azt követően, hogy az ellenzéki pártok bírálták a legfrissebb államadósság-adatokat hétfőn.

A Fidesz közleményében - amelyet az MTI-hez is eljuttatott - azt írta ezekről a pártokról: kormányzásuk alatt az országot nyakig eladósították, az államadósságot 8300 milliárd forintról 22 ezer milliárd forintra, a GDP 53 százalékáról 85 százalékra emelték, ráadásul mindezt devizában tették. Veszélyes és szélsőséges gazdaságpolitikájukkal az országot tönkretették és kiszolgáltatták - fogalmaztak.

Emlékeztetettek arra: a Fidesz-kormány 2010 óta törleszti az adósságot, jelenleg az államadósság csökkenő pályán van, függetlenül a második negyedéves adatoktól.

Hozzátették: Magyarország az elmúlt négy évben visszafizette az IMF-hitelt, visszaszerezte gazdasági önrendelkezését és ma hitelek nélkül képes finanszírozni magát.

Az ország pénzügyileg stabil - írták -, négy éve 3 százalék alatt van a költségvetési hiány, "tavaly kiszabadultunk a baloldal hibái miatt kilenc évig húzódó túlzottdeficit-eljárás alól", a gazdaság tartós növekedési pályára állt és rekordokat dönt a foglalkoztatottság - emlékeztettek.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett gyorsjelentése szerint az államháztartás adóssága június végén a GDP 85,1 százalékát tette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

87 tűzoltó biztosítja a tűzijátékot Budapesten

A fővárosban az idén is négy helyszínről, a Lánchídról és a Dunán állomásozó három uszályról lövik… Tovább olvasom