Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

MSZP: a kormánypártok fizessék meg a strasbourgi bírságot!

Az ellenzéki párt egyben üdvözölve az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi ítéletét.
Az MSZP felszólítja a kormánypártokat, hogy a keddi strasbourgi ítélet szerint a magyar államkasszát terhelő, mintegy hárommillió forintot, valamint a hasonló munkajogi perek után várható további kártérítési kötelezettségeket a saját pártkasszájukból fizessék ki.

Ezt az ellenzéki párt közölte kedden az MTI-vel, egyben üdvözölve az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítéletét.

Az MSZP értékelése szerint a strasbourgi törvényszék keddi, valamint az Alkotmánybíróság korábbi döntése után immár kétség sem fér ahhoz, hogy az Orbán-kormány a hazai és az európai demokratikus jogelveket áthágva, azokkal szöges ellentétben hozta meg a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását lehetővé tevő törvényt.

Az ellenzéki párt közleményében felidézte, hogy a Fidesz-KDNP-frakció annak idején az MSZP többszöri figyelmeztetése ellenére, felelőssége teljes tudatában szavazta meg a kormánytisztviselőkről szóló törvényjavaslatot. Ennél fogva az EJEB mostani elmarasztaló döntésének következményét is nekik kell vállalni - vélték.

Kedden elmarasztalta és összesen 9 ezer euró megfizetésére kötelezte Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy közalkalmazott indoklás nélküli elbocsátása ügyében - derül ki a Strasbourgban közzétett ítéletből. A volt magyar közalkalmazott - akinek a nevét saját kérésére nem hozták nyilvánosságra - azzal érvelt, hogy miután 2010. szeptember 27-én indoklás nélkül bocsátották el állásából, nem fordult bírósághoz, hiszen nem tudott volna ellenérveket felhozni a perbeli siker reményében az elbocsátás általa nem ismert indokaival szemben. Ezzel tehát szerinte sérült az a joga, hogy sérelem esetén bírósághoz fordulhat.

Az indoklás nélküli elbocsátást lehetővé tevő jogszabályt a magyar Alkotmánybíróság 2011. február 18-án alkotmányellenesnek minősítette, majd ugyanazon év május 6-án azt is kimondta, hogy az ilyen, alkotmányellenesnek minősített jogszabályokat nem lehet alkalmazni a bíróságok előtt folyamatban levő ügyekben.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. július 11. 09:08
    „1.-es ! Nna és...(hogy az éppen 80 éves klasszikust idézzem) 40-50 év alatt össze loptak, zsaroltak annyit hogy futja belőle.....oszt ennyi....”
  • 1. klj-54 2012. július 10. 23:52
    „Kétharmaddal majd ráterhelik a cucikra oszt annyi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyom nélkül tűnt el a rendőrségi pszichológus - fotó

A 25 éves pécsi Bándy Kata vasárnap hajnalban egyedül, gyalog indult haza egy szülinapi buliból. Tovább olvasom