Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

MSZP: a rezsi- és az áfacsökkentés együtt segítené a kiskeresetűeket

Mesterházy Attila azt mondta: a kormány által végrehajtott rezsicsökkentés haszonélvezői a gazdagok, a megtakarítás háromnegyede a legjobban kereső egynegyednél marad.
A kisebb keresetűeket segítő, a jómódúakat azonban nem támogató rezsicsökkentéssel, az alapvető élelmiszerek áfájának mérséklésével és az egykulcsos adó eltörlésével segítené elő az MSZP a megélhetési költségek csökkentését - összegezte Mesterházy Attila pártelnök.

Az MSZP elnöke hétfői sajtótájékoztatóján korábban már benyújtott és újra a parlament elé terjesztett javaslataikról beszélt. Hangsúlyozta: 1 millió 400 ezer ember nem tudja megfelelően fűteni a lakását, százezer családnál kikapcsolták a szolgáltatást, három év alatt a háromszorosára nőtt a díjhátralékosok száma, egy átlagos család terhei pedig évente 100 ezer forinttal nőttek a különböző adóemelések miatt, amiből a rezsicsökkentés csak 20-30 ezret ad vissza.

Mesterházy Attila azt mondta: a kormány által végrehajtott rezsicsökkentés haszonélvezői a gazdagok, a megtakarítás háromnegyede a legjobban kereső egynegyednél marad.

Az MSZP ehelyett igazságos és fenntarható rezsicsökkentést javasol, amelyből a jómódúak nem részesülnek, a szegények viszont több támogatást kapnak - hangoztatta Mesterházy Attila, utalva az e tárgykörben benyújtott alkotmánymódosító javaslatukra.

Jelezte: véleményük szerint nincs szükség rezsicsökkentési szabályok alkotmányba foglalására, de mivel a Fidesz ezt vetítette előre, ők is ezen a szabályozási szinten fogalmazták meg javaslatukat, hogy legalább "hülyeséget ne írjanak már bele az alaptörvénybe".

Hozzátette azt is, indítványuk lehetővé tenné, hogy energiahatékonysági programok, nyílászárócsere, szigetelés és fűtéskorszerűsítés révén csökkenjenek a fűtési költségek.

Mesterházy Attila közölte: két másik törvényjavaslatukat is újra a parlament elé terjesztik, mivel az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése és az egykulcsos adó eltörlése is a kisebb keresetűek megélhetési költségeit csökkentenék.

Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy egy fideszes törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy 120 millió köbméter, a tárolók nyomásáért felelős, úgynevezett párnagázt is fel lehessen használni, a párnagázt így mobilgázzá minősítenének át, Mesterházy Attila elmondta: osztja Holoda Attilának, az Orbán-kormány volt energiaügyi államtitkárnak a véleményét, aki ezt Facebook-oldalán köztörvényes bűncselekménynek, a földgáztárolói kapacitás tudatos tönkretételének nevezte.

Szintén kérdésre Mesterházy Attila azt mondta: nem tetszett neki, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom vasárnapi kormányellenes demonstrációján aktivisták ledöntöttek, majd feldaraboltak egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló hungarocellszobrot. Mint mondta, ez nem az ízlésének megfelelő. Ugyanakkor hozzátette: velük nem egyeztettek a tüntetés szervezői, és erre nem is volt szükség, mivel az MSZP politikusai nem szólaltak fel a rendezvényen.

Olvasóink írták

 • 4. kontrapista 2013. szeptember 30. 20:04
  „2.vitéz hiányos
  "A két ár között az a különbség,az MSZP alatt....",
  Hogy van akkor ez ( meg amaz ) ?
  Annyi bizonyos, hogy a matematika neked nem megy, de hiányos tudással is lehet élni !”
 • 3. zero 2013. szeptember 30. 15:11
  „Még nem lesz közbiztonság addig semmit sem ér semmi.”
 • 2. csonakos 2013. szeptember 30. 14:31
  „1. KisPeter 2013.09.30. 14:05
  Fidesz három és fél év, rezsicsökkentés és láss csodát 150 forint egy átlagköbméter gáz!
  A két ár között a különbség, az MSZP alatt sokkal többen ki tudták fizetni a közüzemi számláikat! Most ...
  Hogy van akkor ez?”
 • 1. KisPeter 2013. szeptember 30. 14:05
  „Az mszp kormányzás kezdetén 2002-ben egy m3 gáz ára 40 ft volt.
  Az mszp kormányzás végén 2010-ben egy m3 gáz ára 140 ft lett !
  Ez az mszp-s "rezsicsökkentés"...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadai: a DK nem fogadja el legitimnek az alaptörvényt

Ha a 2014-es parlamenti választás után hatalomra kerülnek, az alaptörvényt egy olyan alkotmányra… Tovább olvasom