Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

MSZP: a takarékszövetkezetek abszurd körülmények közt döntenek a ˝kényszertársulásról˝

Az MSZP szerint a takarékszövetkezetek egészen abszurd körülmények közt fogadják el a "kényszertársulásról" szóló alapszabályaikat, és kizárólag arra van lehetőségük, hogy az integrációra igent mondjanak.
Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő szombaton az MTI-nek azt mondta: a tagoknak egyetlen választási lehetőségük van az időközben létrehozott integrációs szervezet alapszabálymintájával kapcsolatban, hogy igennel szavaznak. Módosítási lehetőségük nincs, és arra sincs lehetőségük, hogy nemmel szavazzanak, kizárólag elfogadhatják azt - tette hozzá.

A politikus úgy fogalmazott: "ilyen durva és brutális beavatkozást gazdasági társaság vagy pénzintézet esetében kizárólag a magánnyugdíjpénztárak esetében tapasztaltunk".

Úgy véli, a változtatás célja az volt, hogy kormányzati befolyás alá vonják a széles vidéki hálózattal rendelkező rendszert, a pénzintézeti szektor 20 százalékát. Ezt a törvény szerinte úgy érte el, hogy a hatósági jogkörű Takarékbank tulajdonosai közé beemelte a Magyar Fejlesztési Bankot és a Magyar Postát. Ugyancsak abszurdnak nevezte, hogy a Takarékbankot a takarékszövetkezetek hozták létre, s így "tulajdon irányít tulajdonost".

Tukacs István közölte, a törvényt "rohammunkában nyomta át" a kétharmados többség a parlamenti szezon végén, és a következmények már most látszanak, a takarékszövetkezeteknek nagyon rövid idő alatt kell elvégezniük ezt a munkát. Felidézte: a takarékszövetkezetek kifogásokat fogalmaztak meg a jogszabállyal kapcsolatban, és azt eljuttatták az Alkotmánybíróságnak, az Európai Központi Banknak és a versenyhivatalnak.

Hozzátette: sérül a magántulajdonhoz való jog, mert a betétesek - egyben tulajdonosok és tagok - akarata ellenére történik a "kényszerintegráció". Sérül a szabad versenyhez és az egyenlő bánásmódhoz való jog is, mert olyan szabályokat állapít meg a törvény, amelyek más pénzintézetekre nem érvényesek - mondta. Erre példaként említette, hogy a 90 napon túli tartozás nem haladhatja meg a 12 százalékot. Nem felel meg továbbá a törvény a gazdasági társaságok működésére vonatkozó feltételeknek sem - közölte a képviselő.

Tukacs István azt mondta, kormányra kerülésük esetén "ki fogják takarítani az államot az irányítási rendszerből", a tulajdonosi jogokat pedig visszaállítják.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. szeptember 21. 16:40
    „Nagy tévedés!
    A feloszlatásról is dönthetnek a tagok, csak erről hallgat mindenki mint az a bizonyos barna és büdös a fűben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kriza Zsigmond: visszatérhet az aranykor a Fővárosi Nagycirkuszba

Az elmúlt két évben számos fejlesztést hajtott végre, új programokat vezetett be a Fővárosi… Tovább olvasom