Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

MSZP: azonnali megoldást a devizahitelesek védelmében

A szocialista párt szerint az ügyben átfogó vizsgálatra is szükség van - erről Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja beszélt vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.
"A szocialista párt azt követeli, azt kéri a kormánytól: álljon a dolgok élére, legyen ő az úr a háznál a bankok helyett" - fogalmazott Szanyi Tibor hozzátéve: a bankfelügyelettel, a Bankszövetséggel, a Magyar Nemzeti Bankkal és az európai bankfelügyelettel indítsanak átfogó vizsgálatot a szocialista párt által felvetett három kérdésben.

Mint mondta, e három kérdés az: miért hárítják át az ügyfelekre az árfolyamkockázatokat a bankok, amelyek kötelesek árfolyamfedezeti biztosítást köti a devizahitelek esetében; a bankok, amelyek Magyarországon nyújtanak hitelt, a szokásos banki költségeket miért devizában állapítják meg; valamint a bankok hajlandóak lennének-e a kamat, illetve a kamatfelár költségeket nem számítva, minden egyéb más feltételekben a szerződéskori állapothoz visszatérni?

Szanyi Tibor közölte: pártja szerint ha a három kérdésben megfelelő válasz születne, akkor a probléma nagyságrendekkel enyhülne.

A politikus szerint a kormány nem látja el szabályozási és ellenőrzési feladatát a devizahitelek területén. Az MSZP gyanúja szerint a kormány azért nem csinál semmit, és azért hagyja, hogy bankok "gátlástalanul és féktelenül szipolyozzák (...) a devizahiteleseket", mert a bankadó a kormány számára egy olyan finom falat, amely mellett szemet huny a bankok garázdálkodása felett - mondta.

Emlékeztetett: a devizahitelek Járai Zsigmond jegybanki elnöksége idején "futottak fel", és a 2008-as válság bekövetkeztéig kedvező hitelforma volt a bankoknak és az ügyfeleknek is. A válságnak köszönhetően azonban "elszabadult a pokol", és úgy tűnik, hogy a bankok a kockázatok döntő hányadát az ügyfelekre és a kormányra hárították át - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

 • 7. csergemerge 2011. július 18. 11:39
  „Ez vajon korábban (pl. 15 hónappal ez előtt) miért nem jutott eszébe Szanyi Tibornak?”
 • 6. stefi54 2011. július 17. 18:03
  „Csatlakozom az előttem író."igazságkereső"-höz.
  Valóban nem sok köze van a Svájci frankhoz a hiteleknek,egyebek mellett azért sem,mert a hitelt sem felvenni,sem törleszteni nem lehet Svájci frankban. Talán a Budapest bank kivétel ez alól,de ott meg csak frankban vezetett számlára lehet törleszteni,aminek a számlavezetési költsége elviszi a különbözet jó részét.Mármint a bank frankárfolyam,és a frank beszerezhetőségének különbözetét.
  Egyébként a hitel felvételekor,egy 12millós hitelnél,a bank csak azon hogy nem a svájci valutát,hanem annak az ő szájízük szerint megállapított forintértékét adták ki.kb.félmilliót kaszáltak.Arról nem is beszélve hogy a hitel összege úgy 3200 svájci frankal lett magasabb ezáltal.Ennek az összegnek is kell fizetni a részleteit,és kamatát,természetesen forintban. A bankadó bevezetésekor arról volt szó,hogy nem továbbíthatja a bank a hitelesek felé a bankadót. De a bankok már egy -két hónap múlva közölték az ügyfelekkel,hogy a megnövekedett költségeik miatt,kénytelenek kamatot emelni.Azt nem részletezik hogy miből áll a megnövekedett költség,de ezt mindenki tudja,ha nem mondják akkor is.szóval a devizahitelek körül tényleg hazugsághegyek tornyosulnak.
  Kiváncsi vagyok ezt mikor kezdi már valaki odafent megérteni.és kicsit megpiszkálni,és mögé nézni a dolognak.
  Attól tartok addig még sokan el fogják veszíteni a lakásukat,az életük munkájának gyümölcsét.”
 • 5. SP 2011. július 17. 17:57
  „Voltak korábban is ""Más-nekik fontos törvényeket"" : pl: a tojásdobálás szigorítása.”
 • 4. deszkás 2011. július 17. 17:52
  „Ha valaki még nem látta (szerintem SP se):magyarvagyok.com/videok/28-film/577838-BENFENTESEK--1-44-11-INSIDE JOB-2010-CHARLES -FERGUSON-MAGYAR-SZINKRON html Bő 44perc arról mi is történt valójában a pénzvilágban.”
 • 3. zoltanszabo 2011. július 17. 17:31
  „A kormány--szabadságon van !
  Nincs senki a hívatalban.Sőt nem is akarnak tenni a népért semmit, mert a kormány a bankok--a pénz--mellett áll. Azokat védi--nem a hiteleseket !
  Más-nekik fontos törvényeket 1 nap alatt megszavazzák--visszamenőleg 10 évre, de ezt amiről itt szó van--majd összel ha ráérnek. Ez nekik nem fontos.”
 • 2. SP 2011. július 17. 17:22
  „Amikor a forintnál
  megszüntették a sávos rendszert anno, az MSZP ezzel azonnal megtette a végső végzetes lépést, a """megoldást a devizahitelesek védelmében""".”
 • 1. igazságkereső 2011. július 17. 16:50
  „Amit megírt a Délmagyarország ebben a cikkben Szanyi Tibortól, az első sortól az utolsóig igaz! Azonban van egy nagy szépséghibája: a magyarországi "devizahitelesek" hitelei hírből sem látták az alpesi valutát, azok nagyon jó forinthitelek voltak. A bankok "csak" azért találták ki a "svájci frank alapú" elnevezést,hogy annak árfolyamán követelhessék vissza havi törlesztés formájában! Érdekes, hogy egyetlen napilap sem foglalkozik e ténnyel,hiszen ismert közgazdászunk,Dr.Boros Imre világosan megírta ezt a tényt a Magyar Hírlap 2010.november 26.-i, pénteki számában, de ugyan e témában tárta fel a magyarországi bankok gátlástalan hazugságait és ügyfeleivel szembeni nagyon tisztességtelen módszereit, a hazug "svájci frank alapú" elnevezésével, a kilakoltatással, árverezéssel!! Most csak az a kérdés,hogy a Délmagyarország is miért hallgat oly mélyen e tárgy-és tényszerű megállapításon, mely szerint hazugságon alapul az egész "devizahitelezés"!! Ezt erősítette meg egyébként a Népszabadság olvasói levelek rovatában Salga István budapesti lakos is a "Szakértelem és állami akarat nélkül" c. írásában,mely 2011.július 14.-i csütörtöki számban jelent meg! Valóban: miért hallgat minden lap a sajtóban megjelent szakközgazdászok által megírt, a tényeket feltáró és a "svájci frank hitelek" körüli hazugságdömpingről?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármester-választás - Visszalépett a roma jelölt Gyöngyöspatán

Az utolsó pillanatban visszalépett a polgármester-jelöltségtől Gyöngyöspatán a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. Tovább olvasom