Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

MSZP: bebetonoznák a Fidesz hatalmát

A párt szerint a Fidesz választójogi koncepciójával bebetonozná a párt hatalmát, ezek a javaslatok nem oldják meg a hazai választási szisztéma igazi problémáit, továbbá alkotmányos aggályokat is felvetnek.
Csütörtökön az MTI birtokába került a Fidesz új választójogi koncepciója, amely szerint egyfordulós, kétszavazatos választási rendszerre tesznek javaslatot és a határon túli magyarok is kapnának szavazati jogot az országos listára. Molnár Zsolt, az MSZP képviselője csütörtökön közleményében úgy reagált az MTI-nek, hogy bizonyos pontokon mélyíti a rendszer problémáit az új koncepció.

Szerintük sem arányosabb, sem igazságosabb nem lenne az új rendszer, inkább a mainál jóval aránytalanabb struktúra jönne létre. Az MSZP szerint alkotmányos aggályokat is felvet a koncepció, amikor javaslatot tesz a kétszintű állampolgárság bevezetésére.

A határon túliak szavazójoga ugyanis másként érvényesülne, mint a belföldön élőké, mivel a Magyarországon élő választók két szavazatával szemben a határokon túl élőknek csak egy szavazati jogot ad. Ezzel az MSZP szerint a belföldi döntésekben olyan szavazók is részt vehetnek majd, akik azok következményeit nem fogják átélni, ugyanakkor mégis csak feleannyit fognak érni, mint egy belföldi választó.

Az ellenzéki párt a levélben szavazás intézményét kifejezetten aggályosnak, a kompenzáció megjelenését a koncepcióban viszont részeredménynek tartja. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a lényegi kérdésekről a Fidesz "továbbra is hallgat", nem tudni, hány egyéni választókerület lesz, és milyen részletszabályokkal akarják biztosítani az egyenlő szavazat elvét.

Azt sem tudni, hogy bevezetik-e a polgármesteri és országgyűlési összeférhetetlenség intézményét. A javaslatcsomag az MSZP szerint ebben a formában nem tárgyalható, egyeztetésre nem alkalmas.

A Fidesz koncepciója szerint a 200 fős parlamentet egyfordulós, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló elemekkel kombinált választási rendszeren keresztül választhatják meg, amely a legkisebb szavazatveszteség érdekében kombinálja a többségi (egyéni) és az arányos (pártlistás) rendszert.

A koncepció értelmében a továbbiakban is két szavazattal rendelkezik minden Magyarországon lakóhellyel rendelkező választópolgár. Ha a választópolgár a magyarországi választójegyzékben kíván szerepelni, akkor egy szavazatot egyéni választókerületi országgyűlési képviselő-jelöltre, egyet pedig országos listára adhat le.

Ha pedig a nemzetiségi választói névjegyzékben kíván szerepelni, akkor egy szavazatot az egyéni választókerületi országgyűlési képviselő-jelöltre, egyet pedig a kedvezményes nemzetiségi jelöltre adhat le.

A koncepció szerint tehát megszűnnének a jelenlegi területi (19 megyei és 1 fővárosi) listák és helyüket az országos lista venné át. A Fidesz tervei szerint emellett a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, határon túli magyar állampolgárok megkapják a magyarországi választójogot, amellyel a magyarországi országos listára szavazhatnak. A tervezet másik újdonsága, hogy bevezetné a nemzetiségi választójogot: vagyis a kisebbségi névjegyzékben szereplő állampolgárok szavazhatnak a nemzetiségi listákra.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2011. október 07. 12:13
    „"Bebetonoznák a Fidesz hatalmát"

    Mármint az MSZP ?

    Micsoda cím?!

    Egyébként van benne valami...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbusz ütközött kombájnal

Elítélteket szállító kisbusz és kombájn ütközött csütörtök délután a 7-es főút Baracska és… Tovább olvasom