Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

MSZP: biztosítsák az egészségügyi bérfelzárkóztatási program fedezetét

Követeli a kormánytól a az egészségügyi dolgozók bérfelzárkóztatási programjának fedezetét az MSZP.
Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy törvénymódosítással teremtse meg az egészségügyi dolgozók bérfelzárkóztatási programjának fedezetét - közölte Mesterházy Attila, az ellenzéki párt elnöke hétfőn az MTI-vel.

A pártvezető közleményében arról írt, hogy ezekben a napokban egészségügyi dolgozók tízezrei, az átlag alatt kereső ápolók, fiatal orvosok szembesülnek azzal, hogy a kisjövedelműek számára hátrányos adóváltozások miatt akár 10 százalékkal kevesebb pénzt kapnak, mint egy hónappal korábban.

Mesterházy Attila arra hívja fel a figyelmet, hogy a kórházaknak és a szakrendelőknek jelenleg nincs forrásuk a bérkompenzációra, ráadásul a nem közalkalmazott háziorvosok és a mellettük dolgozók még erre sem számíthatnak.

A politikus szerint eközben a kormányzat a meghirdetett bértárgyalásokat mondvacsinált ürüggyel halogatja, hiszen az egészségügyért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, hogy még egyeztetnek, és szakmánként az eltérő bérhelyzetet figyelembe véve teszik meg differenciált ajánlatukat.

Mesterházy Attila szerint ez azt jelenti, hogy a bérígéretnek nincs valós fedezete. A politikus úgy véli, hogy a kilátásba helyezett 15 milliárdos chipsadóbevétel erősen túlbecsült és a folyó kiadásokra csak átmenetileg használható uniós forrás nem jelenthet garanciát az egészségügyi dolgozóknak, hiszen az idei költségvetés semmilyen előirányzatot nem tartalmaz a bérek emelésére.

Az MSZP ezért azt követeli, hogy a kormány fejezze be a taktikázást, hozza nyilvánosságra az érdekképviseletekkel megbeszélendő bérfelzárkóztatási programot, annak fedezetét pedig törvénymódosítással teremtse meg az egészségbiztosítási alapban - írja Mesterházy Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakozó menet indult Miskolcról Budapestre

Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menet indult Miskolcról Budapestre. Közel ötvenen vágtak neki… Tovább olvasom