Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

MSZP: nem hagyják magukra az iskolákat

Nem hagyják magukra az iskolákat sem az intézmények belső életébe esetenként durván beavatkozó fenntartókkal, sem az iskola belső rendjét erőszakosan megzavarókkal szemben - közölte a Magyar Közoktatás Napján az MSZP-frakció nevében Tatai-Tóth András országgyűlési képviselő.
A politikus közleményében emlékeztet rá: 18 évvel ezelőtt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezése alapján nyilvánították november 22-ét a Magyar Közoktatás Napjának. Ezt a kezdeményező nem ünnepnapnak szánta, hanem a hazai közoktatás helyzetének, gondjainak bemutatására, valós társadalmi megítélésének elősegítésére - tette hozzá.

Megjegyezte: ez a nap idén a költségvetés parlamenti előkészítésének időszakára esik, és így alkalmas arra, hogy ráirányítsa a döntéshozók és a közvélemény figyelmét a közoktatás stratégiai jelentőségére, fejlesztésének szükségességére.

Nyomatékosította, hogy a frakció nem hagyja magukra az iskolákat sem az intézmények belső életébe esetenként durván beavatkozó fenntartókkal, sem az iskola belső rendjét erőszakosan megzavarókkal szemben. Felidézte: törvényjavaslatot nyújtottak be arról, hogy az intézményvezetői pályázatok esetében ne lehessen semmibe venni az iskolai közösségek véleményét, és törvényt módosítottak annak érdekében, hogy az iskolák szabályokat alkalmazhassanak "külső személyek" iskolai viselkedéséről is.

Szorgalmazzák, hogy a társadalmi környezet és az állami intézmények az eddigieknél jobban segítsék az intézményeket, óvodákat, iskolákat, az ott dolgozó pedagógusokat és határozottan kiállnak a munkájukat szakszerűen végző pedagógusok, intézményvezetők mellett.

Segíteni kell, hogy a mindennapi élettel, neveléssel és oktatással együtt járó konfliktusokat a pedagógusok, szülők, gyermekek együttműködéssel tudják kezelni, megoldani - hangsúlyozta. Szükségesnek tartja azt is, hogy a szakmai, pedagógiai megoldások kerüljenek előtérbe, a jogi kényszereket végső eszközként kell használni, de ha erre kerül sor, akkor hatékonyan és gyorsan.

A politikus felidézte, a parlament döntése alapján jövőre folytatódik és kibővül a kedvezményes és az ingyenes gyermekétkeztetés, megemelték a két tanítási nyelvű és a művészeti iskolák normatív támogatását, megnövelték a közoktatást érintő informatikai és más taneszközök beszerzését biztosító pályázati alapot, biztosítják a folyamatban levő pedagógus-továbbképzések további támogatását, és csökkentik a munkavállalók személyi jövedelemadó-terhelését.

Jelezte: a most hétfőn esedékes szavazáson támogatják a teljes körű mérés-értékelés pénzügyi feltételeinek biztosítását, és visszaállítják a pedagógusok teljesítménymotivációs pályázati alapját. A politikus egyben megköszönte a gyermekintézményekben, óvodákban, iskolákban dolgozó pedagógusok és alkalmazottak áldozatos munkáját.

Olvasóink írták

 • 7. Power 2009. november 22. 22:54
  „Mi az hogy nem hagyják magukra?
  Az oktatásba, az oktatási intézményekbe beruházni kell, mert ez a legjobban megtérülő befektetés!”
 • 6. dodó 2009. november 22. 20:40
  „Mintha lett volna hét és fél évük erre! Szlogenjük: "IGEN! MEGCSINÁLTUK!"
  Néhány nem szocionista agymosott még emlékszik NemMagyar Bálintra, a kétnemű Fodor Gabriellára tettestársaikra, segítőikre és támogatóikra! Reméljük, hamarosan felelnek is érte!”
 • 5. KolompárRómeó 2009. november 22. 20:24
  „"ez a nap idén a költségvetés parlamenti előkészítésének időszakára esik, és így alkalmas arra, hogy ráirányítsa a döntéshozók és a közvélemény figyelmét a közoktatás stratégiai jelentőségére, fejlesztésének szükségességére.

  Nyomatékosította, hogy..."

  Blábláblábláblábláblá, blábláblábláblá.

  Na, akkor most milyen adót emeljünk meg, kell az új nyaraló hávájon.”
 • 4. Nostradamus 2009. november 22. 20:04
  „Kérlek! Hagyjatok bennünket békén, MSZP és SZDSZ!!!! Elég sokat ártottatok már a közoktatásnak! Most már inkább hagyjatok magunkra.”
 • 3. mosómasa 2009. november 22. 18:46
  „Azért nem ilyen szép a menyasszony! A negatívumokat , az oktatás ellehetetlenítésének tényezőit is felsorolhatta volna a képviselő!”
 • 2. janika 2009. november 22. 17:51
  „Lehet, hogy vissza akarnak ülni a padsorba? Pedig már mindent tudnak a kizsákmányolásról!”
 • 1. Öszöd_Egyed 2009. november 22. 13:54
  „Mielőtt felébrednénk, álmodjunk még egyet utoljára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres volt az amerikai magyar kulturális évad

A magyar kulturális diplomáciának ez volt az eddigi legátfogóbb és legrészletesebb eseménysorozata,… Tovább olvasom