Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

MSZP: szólamokkal nem lehet válságot kezelni

A válságot nem nemzeti szólamokkal, és 10 évre szóló stratégiával, hanem azonnali likviditást javító intézkedésekkel lehet kezelni - reagált az MSZP szakpolitikusa Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: világosan látszik, hogy a miniszter nem ismeri a tárca költségvetését, "hisz ahányszor megszólal, annyi féle számot mond".

Ha igaz, hogy a támogatás 130 milliárddal növekszik, akkor miért kellett a tej-, és a dohányágazat támogatását 8 milliárddal csökkenteni, miért kellett a határon túli gazdaszervezetek, az oktatás, a kutatás forrásait megnyirbálni? - kérdezi.

A kistermelői közvetlen értékesítés kapcsán megjegyzi, fontos lenne, hogy a miniszter az érintettekkel is beszéljen, ne csak a kommunikációs csapatára hallgasson, mert ha ezt tenné, tudná, hogy a termelők szempontjából rosszabb rendelet született, mint a korábbi. Senki nem érti ugyanis, hogy az értékesítés területi határát miért kellett a régiós mértékről 30 kilométerre csökkenteni - mutat rá.

Gőgős Zoltán szerint arról is beszélhetne a tárcavezető, hogy miért nem fizettek kárenyhítési előleget, pedig megígérték.

A sikerpropagandával ellentétében az ágazat soha nem látott nehézségekkel küzd, a kukorica egy része a földön van, az őszi vetések legalább 20 százaléka kipusztul, ami megmarad, attól sem lehet már jó termést várni - folytatja a politikus, aki szerint azonnali likviditást javító intézkedésekre lenne szükség.

"Ajánljuk figyelmébe miniszter úrnak a 2009-es év intézkedéseit, amikor 200 milliárddal megemelt támogatást kaptak a gazdák, amikor többféle fizetési problémákat javító hitel állt rendelkezésükre egy olyan évben, amikor a bajok kisebbek voltak mint jelenleg" - zárul a közlemény.

Fazekas Sándor az MTI-nek adott évértékelő interjújában egyebek mellett azt mondta, a megszorítás helyett a növekedés politikája lesz érzékelhető a jövő évi agrárköltségvetésben, a Vidékfejlesztési Minisztérium a nemzeti érdekekért kiálló, a helyi közösségeket képviselő programot kíván megvalósítani.

Közölte: a jövő évben a tárcánál 684 milliárd forint jut az agrárium, a vidékfejlesztés, a vízügyek, valamint a természet- és környezetvédelem finanszírozására. Ez az összeg közel 20 százalékkal több, mint amennyi 2010-ben erre a célra rendelkezésre állt. Közvetlenül a gazdálkodókhoz az ideinél 28 százalékkal, 130 milliárd forinttal több, összesen 593 milliárd forint támogatás jut majd el 2011-ben.

Olvasóink írták

 • 4. zero 2010. december 29. 17:07
  „De veletek lehet válságot előidézni”
 • 3. KolompárRómeó 2010. december 29. 16:45
  „Ferenc testvérünk is jó volt szólamokban, csak ő tett is sajnos azért, hogy ide kerüljünk. Szóval kedves maszop: bagoly versus veréb.”
 • 2. scott1 2010. december 29. 14:48
  „Milyen válságot? "Magyarországot nem érinti a válság." - idézet Gyurcsány Ferenc exminiszterelnöktől (MSZP). Vagy ezt a fajta válságkezelést hiányolja Fazekas?”
 • 1. szentmiki 2010. december 29. 14:11
  „hát, igaz a mondás: akkor okos a paraszt, amikor lejön a tanácsházáról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezés Sülysápon

Kisebb fokú szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy nő és fia a Pest megyei Sülysápon szerdán késő… Tovább olvasom