Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

MSZP: világos önkormányzati koncepciót!

Az MSZP sürgeti, hogy a kormány közölje, milyen közfeladatokat kíván államilag ellátni, és milyen feladatokat akar továbbra is az önkormányzatokra bízni.
Lamperth Mónika, az MSZP közjogi kabinetjének vezetője pénteki közleményében azt írta, az elmúlt hetekben egymásnak ellentmondó hírek és felszínes ötletek láttak napvilágot, amelyből csak egyetlen dolog látszik világosan: "minden átalakítás, amelyet a Fidesz eddig elvégzett és minden tervezett lépés a nagyobbik kormánypárt és Orbán Viktor ellenőrzés nélküli hatalmának koncentrációját szolgálja".

Szerinte a járások kialakítására vonatkozó hírekből csak annyi látszik, hogy 160-200 új állami hivatal jön létre, amelyek jelentős feladatokat vesznek át az önkormányzatoktól. Azt azonban nem tudni, hogy a legfontosabb közszolgáltatások: a közoktatás és a szociális ellátás maradhat-e az önkormányzatoknál, vagy állami irányítás alatt távolabb kerül a választópolgároktól - mutat rá.

A szocialista politikus úgy látja, aggodalomra ad okot a megyei önkormányzatok kormányfővel kötött megállapodása is, amely szerint megszűnik a megyei önkormányzatok intézményfenntartó feladata. Ez azt jelenti, hogy a fekvőbeteg-ellátás, a középfokú oktatás, a szociális feladatok egy jelentős része máshova kerül - értékeli.

Mint írja, hazai területfejlesztési források gyakorlatilag nincsenek, az uniós pénzek elosztásának rendje pedig teljes mértékben állami döntéshozatalon alapul, "ez azt jelenti, hogy megszűnnek a megyei önkormányzatok és valódi feladatok helyett mindössze a Fidesz politikai elfekvőjeként kaphatnak szerepet".

Az MSZP támogatja, hogy tárgyalják újra az állam és az önkormányzatok közötti munkamegosztást, de ez - mint Lamperth Mónika írja - nem jelentheti kizárólag az állami szerep erősítését és az önkormányzatok szerepének csökkentését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbantották a Balatonban talált úszóaknát

Tovább olvasom