Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Műalkotások ajándékba és irodába

Eladó nemcsak az egész világ, hanem a műalkotás is. De eladható-e? Százezer forintig mindenképp, azon felül ritkábban, de a szegedi Gulácsy Galériában időnként sokszázezer forintos mű is elkel. Az is előfordul, az alkotó megrendelést teljesít. Ez esetben – mondják a festőművészek – a mű olyan lesz, mint amit a megrendelő akar, hiszen ő adja a pénzt.
A Gulácsy Galériában. Az új trend: műalkotásokkal díszítik irodáikat a cégek. Fotó: Schmidt Andrea
Hogy eladható-e egy-egy képzőművészeti alkotás, sok mindentől függ. Leichter Ákos hét éve vezeti a Képcsarnok Kft. Gulácsy Galériáját, de még ekkora tapasztalat birtokában is csak hozzávetőleges biztonsággal tudja megállapítani, mely műre akad leginkább vevő, melyet érdemes értékesítésre átvenni.

Az ártól is sok függ

– Ha a Képző- és Iparművészeti Lektorátus zsűrizte az alkotást, jó, ez azonban sokszor többet jelent az alkotó számára, mint a vásárlónak. Van vevő, aki „névre megy", egy-egy művész alkotásaira specializálódva, más pedig egy-egy stílust keres. Az emberek legtöbbje azonban egyszerűen az alapján dönti el, megvásárol-e egy műalkotást, hogy „képes-e vele együtt élni", el tudja-e képzeli tartósan, mondjuk, a festményt szobája falán – magyarázza a galériavezető. És nagyon sokat számít az ár. Az iparművészeti termékek olcsóbbak, mint a képzőművészetiek, így belőlük fogy a legtöbb; egyébként, ha zsűrizettek, tárgyi adómentességet élveznek.

S mennyibe kerül ma egy-egy nívós mű? Nyolcszáz forinttól többszázezerig kaphatók a Gulácsy Galériában ipar-, illetve képzőművészeti alkotások.

Egy középiskolás, egyetemista vagy nyugdíjas tehát éppúgy megtalálja a pénztárcájának megfelelő művet, mint a tehetősebb vásárló. Kik is a vevők? Behatárolhatatlan: az, hogy kinek van érzéke a szépre, nem függ sem képzettségtől, sem beosztástól. Miért vesz művet, aki vesz? Most, karácsony közeledtével különösen sokan visznek műalkotást ajándékba, de családi, céges évfordulók, jelentős alkalmak kapcsán is ez a helyzet.

– A vásárlók legfőb gondja: a kiválasztás. Nincs tanácstalanabb, mint például négy ember egy céges kollektívából, aki megpróbálja kitalálni, mi tetszene az ötödiknek, akit megjutalmaz a vállalat. Ezért aztán bevezettük az utalványt: a megajándékozott saját maga választhatja ki, hogy mit visz – mondja Leichter Ákos.

Sokszázezres mű is elkel

Általában százezer forint az a határ, amit műalkotás-ajándékozásra rászánnak manapság, de időnként többszázezer forintos mű is gazdára talál a galériában. Egyre több cég is visz műalkotást, irodák díszítésére. A gyopárosi fürdőbe, amit nemrég újítottak föl, épp a Gulácsyból vásároltak egy háromszázezer forintos kerámiát – megtetszett a beruházónak s azt mondta: ez kell.

És vajon az alkotás létrehozója tudja-e, mi kell? Meg tud-e művei értékesítéséből élni? Novák András festőművész – képei Európa-szerte szerepeltek kiállításokon, s a Gulácsy Galériával is tartja a kapcsolatot – világéletében szabadfoglalkozású művészként tartotta fönn magát. Ma is gyakran fest képet megrendelésre.

– Sosem voltam állásban, jóformán csak annak a tíz évnek a kivételével, mikor a tanárképző főiskola rajz tanszékén oktattam – ismerteti egykori jövedelemszerzési lehetőségeit. Közben festett; képei kiállításáról, eladásáról a Képzőművészeti Alap gondoskodott. Most nyugdíjas – a nyugdíjat mint az alap tagja kapja –, és gyermekei is támogatják. Megrendelést teljesítve szabad szellemi foglalkozású alkotóként ad számlát.

Pénz és alkotás

Hogyan egyezteti művészi törekvéseit a megrendelői igénnyel? – Ahogyan az egykori, reneszánsz művészek tették: amit a megrendelő akar, azt kell csinálni, mert ő adja a pénzt, de szerencsére a megrendelő sosem tudja pontosan, mit akar. Csak azt tudja, hogy, mondjuk, a képen aranyló ősz legyen, meg ez legyen, meg az legyen. Aztán készítek több vázlatot, és megbeszéljük, melyik tetszik neki legjobban, azt dolgozom ki, abból lesz a kép, és azért fizet – mondja. Vannak rossz tapasztalatai ügyfelekről, s vannak jók. Rossz volt például, mikor kifogásolta a vevő: miért így tartja a kezét vagy a lábát a nő egy galériabeli aktképen, meg miért olyan színű, amilyen. És jó volt, mikor a megrendelő azt kérte a pénzéért: a kép mintegy Chagall-kép legyen, ugyanakkor azonban róla és családjáról szóljon. Novák András gondolkodott egy ideig, aztán rájött: nem lehetetlen ennek teljesítése. Hisz létezik Chagall-mű, mely Az Eiffel-torony szerelmesei címet viseli, a megrendelőnek pedig Párizsban volt az esküvője.

– Chagall-parafrázist hoztam létre. Izgalmas kihívás volt számomra ez a munka – emlékszik vissza erre a megrendelésre a művész. – Szívesen csináltam, és pénzt is hozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kaiser meghódítja a német piacot

Réti Attilát, a Kaiser Food Élelmiszeripari Kft.tulajdonosát a száz leggazdagabb magyar között… Tovább olvasom