Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Műkincsrablókat és orgazdát fogtak el

Három műkincsrablót és egy orgazdát fogott el a rendőrség a hét elején Debrecenben, a gyanúsítottak egy Amerikában élő magyar műgyűjtőtől loptak el műtárgyakat mintegy 30 millió forint értékben - mondta a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón a városban.
Uzonyi Attila rendőr alezredes közlése szerint az elkövetők tavaly december óta több alkalommal is behatoltak a műgyűjtő raktárába, s onnan eltulajdonítottak 14 szobrot, 15 festményt és számos domborművet.

A műtárgyak azóta csaknem hiánytalanul előkerültek, azok között megtalálhatók Salvador Dalí és Medgyessy Ferenc munkái is. Az orgazdától további lopott festményeket is lefoglaltak - tette hozzá a rendőrkapitány.

Muszka Zoltán, a városi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: az Amerikában élő gyűjtő debreceni lakásának felújítása idejére szállíttatta a műtárgyakat egy egyébként jól őrzött raktárba. A szállítást végző három ember azonban lemásoltatta a raktár kulcsát és így több szállítással el tudta vinni onnan az értékes tárgyakat.

A rendőrséget az ügyről egy közeli szórakozóhely alkalmazottja értesítette, akinek gyanússá vált, hogy a fiatalok időnként visszatértek újabb és újabb műkincseket elszállítani - ismertette a rendőr őrnagy.

A 17, a 19 és a 20 éves elkövető egy 60 éves orgazdának és egy városi galériának adta el az értékeket, azokért összesen 300 ezer forintot kaptak. A galériából az összes oda került műtárgy előkerült, míg az orgazdánál máshonnan ellopott festményeket is találtak, amelyek tulajdonosai a rendőrségen jelentkezhetnek.

Muszka Zoltán további bűncselekmény-sorozatok felderítéséről is szólt. Az egyik során egy 4-5 fős "iskolakerülő" banda 14-18 éves tagjait fogták el, akik részegen, minden indíték nélkül támadtak meg velük egykorú iskolásokat. A Debrecen környéki településeken élő fiatalok ellen rablás és súlyos testi sértés miatt indult eljárás.

Egy másik ügyben lakásbetörések három elkövetőjét fogták el Debrecenben csütörtök délelőtt, egy társuk még szökésben van. A banda Nyíregyházán és Debrecenben mintegy 20 lakást tört fel év eleje óta, több milliós kárt okozva. Az ügyben a rendőrség jelenleg is házkutatásokat folytat Nyíregyházán - közölte az őrnagy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexuális zaklatás a tűzoltóságnál: elrendelték a nyomozást

Nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a fővárosi tűzoltóságnál történt… Tovább olvasom