Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Mumbai: Vége a harcoknak!

Az indiai hatóságok azt közölték szombaton, hogy három fegyverest megöltek a kommandósok a mumbai Taj Mahal Hotelban, és ezzel felszámolták az utolsó terrorista fészket is. Az indiai hatóságok szombati bejelentése szerint 195-en haltak meg és csaknem 300-an megsebesültek a több mint két napig tartó terrorakciókban.
"Az antiterrorista hadműveletnek vége, az összes terroristák megölték a biztonasági erők"-jelentette be a mumbai rendőrparancsnok szombaton, 59 órával azután, hogy India pénzügyi központjában összehangolt támadássorozatot indítottak iszlamista terroristák, akiknek pontos kiléte, illetve szervezeti kapcsolata még mindig nem tisztázott. Pénteken az elitosztagok megrohamozták a zsidóközpontot, ahol hivatalos közlés szerint két fegyverest öltek meg.

A központban állítólag öt izraeli holttestét találták meg a kommandósok. A hivatalos bejelentés szerint a halottak között van egy amerikai rabbi és felesége, akikkel a terroristák végeztek még a kommandósok rohama előtt. A másik hotelról, az Oberoj-ról, amelyet ugyancsak támadás ért, pénteken este közölték a hatóságok, hogy az elitalakulatok felszabadították. Ebben a szállodában 24 holttestet találtak a kommandósok és több tucat vendéget szabadítottak ki.

Szobáról szobára tisztították meg a fegyveresektől a Taj Mahal hotelt
Szobáról szobára tisztították meg a fegyveresektől a Taj Mahal hotelt

A Hotel Taj végső megtisztitásáról azt mondta a kommandó egységek parancsnoka, hogy emberei szobáról szobára járnak, mert biztosak akarnak lenni abban, hogy sehol nem rejtőzik fegyveres, ezért felszólítottak mindenkit a szállóban, hogy mutassák meg magukat világosan és egyértelműen, különben azt kockáztatják, hogy tüzelnek rájuk a kommandósok. "Lehetővé kell tenniük, hogy a kommandósok tisztán belássanak a szombákba, helyiségekbe, és meggyőződjenek arról, hogy vendégek, nem pedig terroristák tartózkodnak bent. "-mondta a parancsnok.

Az indiai hatóságok szerint 21 külföldi halt meg a sajtó által India szeptember 11-éjének nevezett több mint kétnapos drámában. Egyebek mellett öt izraeli, két-két amerikai, francia és ausztrál, egy német, egy japán, egy kanadai, egy brit ciprusi, egy olasz és egy szingapuri állampolgár . A hatóságok szerint hozzávetőleg 120 embert tudtak élve kimenteni a teroristák által elfoglalt herlyekről, köztük egy 90 éves magatehetetlen asszonyt is. A hatóságok azt közölték, hogy legkevesebb 11 terrorista halt meg, egyet pedig elfogtak.

A pontosított adatok szerint a halálos áldozatok között 22 külföldi van: öt izraeli, öt amerikai, két-két francia, ausztrál és kanadai, egy német, egy japán, egy brit ciprióta, egy olasz, egy szingapuri és egy thai állampolgár. Hivatalos közlés szerint a biztonsági erők hozzávetőleg 15 tagja is meghalt, köztük a mumbai antiterrorista egység parancsnoka. Az indiai hatóságok azt közölték, hogy 11 terroristát megöltek, egyet elfogtak, és ő bevallotta, hogy társaival Pakisztánból érkezett.

Az indiai titkosszolgálat egyik tisztségviselőjére hivatkozva az AFP azt írja, hogy a terroristák egyik csoportja egy kis hajóval érkezett Pakisztánból, mig a másik csoport valószinűleg régóta Mumbai-ban tartózkodott a támadásra várva, miközben fegyvereket és robbanószereket halmoztak fel. A pakisztáni kormány újra közölte, hogy semmi köze a terrortámadásokhoz, és figyelmeztette az indiai kormányt, hogy ne szitsa a Pakisztán-ellenes hangulatot. Közben az indiai sajtó keményen támadja az indiai titkoszolgálati ügynökségeket azt állítva, hogy a hírszerzés hibája, illetve felkészületlensége is hozzájárult ahhoz, hogy ennyire meglepetésszerűek és összehangoltak voltak a terrortámadások Mumbai-ban.

Magyar érintett van, sérült nincs a lövöldözésben

Nem esett baja a szerdai mumbai merényletekben a korábban sérültnek hitt magyar EP-munkatársnak, a fiatalember hazatelefonált a támadás után, mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő. A szerdai mumbai támadásoknak a legutóbbi híradások szerint százegy halálos áldozata van.

A szóvivő közölte, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem lőtték meg a fiatalembert, aki a támadások elől egy közeli kórházba menekült. A magyar férfi ügyintézőként dolgozik az Európai Parlamentben, és egy uniós küldöttséggel tartózkodik Mumbaiban.

Glattfelder Béla, az Európai Parlament (EP) néppárti képviselője korábban azt mondta telefonon, hogy az EP egyik magyar alkalmazottját meglőtték. Glattfelder az EP nemzetközi kereskedelmi bizottsága küldöttségének tagjaként van az indiai városban. A képviselő közölte azt is, hogy a hírek szerint az európai parlamenti delegáció több tagja, köztük képviselők is még bent vannak a Tadzs Mahal hotelben, és "nincsenek még biztonságban".

India pénzügyi fővárosában fegyveresek legalább kilenc helyszínen nyitottak tüzet különböző célpontokra: ötcsillagos szállodákra, a főpályaudvarra, idegenforgalmi nevezetességekre, egy benzinkútra és egy étteremre, a támadók több helyre kézigránátokat dobtak, és autókat robbantottak fel.

Meghalt a terrorelhárítás főnöke

A CNN jelentése szerint nyugati túszok is vannak a támadók kezén a Tadzs Mahal luxusszállodában, ahonnan a tévé képei szerint lángok csaptak fel. Az indiai rendőrség megerősítette, hogy az Oberoi, szintén luxusszállodában is ejtettek túszokat. A merénylők állítólag brit és amerikai útlevéllel rendelkező embereket kerestek. Az amerikai kormány egyelőre csak annyit közölt, hogy éppen most méri föl a túszhelyzetet, de nem tud róla, hogy amerikaiak is lennének a túszok között.

Szemtanúk beszámolója szerint fiatal férfiak voltak a merénylők, állítólag négy-öt fős csoportokban támadtak.
Szemtanúk beszámolója szerint fiatal férfiak voltak a merénylők, állítólag négy-öt fős csoportokban támadtak.

Az AP szerint egy kórházat is támadás ért, áldozatokról azonban nem érkezett jelentés. A helyi idő szerint hajnali órákban a tűzoltók elkezdték menteni a Tadzs Mahal szállodából a vendégeket, a teraszokról létrákon másztak le. Az épületből, ahova már behatolt a rendőrség, lövéseket lehetett hallani.

A Sky News arról számolt be, hogy összesen 40 nyugati túszt tartanak fogva a két szálloda több emeletén. Az indiai hadsereg egységei állítólag megkezdték az épületek ostromát. A Tádzs Mahal szállodából robbanások és heves lövöldözés zaja hallatszik, a legfelső emeleten tűz ütött ki, és sűrű füstfelhő gomolyog a tető felett, a tűzoltók próbálják oltani a lángokat.

A halottak mellett az indiai rendőrség szerint legalább háromszáztizennégyen megsebesültek. A halottak között van a mumbai rendőrség terrorellenes szolgálatának a vezetője is, feltehetően ő nem volt célpont, az egyik támadásban szerzett halálos sérülést, további két rendőr vesztette életét.

A terroristák közül négyen az esti támadásban haltak meg, két terroristát pedig a Tadzs Mahal szállodában lőttek le. A CNN szerint kilenc embert letartóztattak, további hármat őrizetbe vettek az egyik luxusszállodában.

A Dekkáni Mudzsáhidek vállalták

Egy eddig ismeretlen szervezet, a Dekkáni Mudzsáhidek szélsőséges iszlámista csoport jelentkezett a merényletsorozat elkövetőjeként. A nevéből ítélve iszlamista szervezet hírközlő szerveknek küldött elektronikus levélben vállalta a kilenc helyszínen - köztük a nyugat-indiai kikötőváros két patinás szállodájában, a Tádzs Mahal és az Oberoi szállóban - végrehajtott támadássorozatot a PTI indiai hírügynökség jelentése szerint.

Több forrás az al-Kaida érintettségéről számolt be, bár nem feltétlenül Oszama bin Laden állhat a háttérben, a merényletek elkövetése szakértők szerint mégis az al-Kaida módszereire utal.

A Tadzs Mahal vendégeit figyelmeztették, hogy maradjanak a szobáikban, és kapcsolják le a lámpákat, vagy ha elhagyták a szállodát, egyelőre ne térjenek vissza, jelentette a CNN. Egy brit európai parlamenti képviselő azt mondta a BBC-nek, hogy látta, ahogy egy férfi tüzet nyit a hotel előcsarnokában. Látott embereket elesni, mielőtt egy étterembe menekült volna, ahol elbarikádozták az ajtókat.

Az AFP fotósa szerint a vasútállomás környékét a rendőrség lezárta. Az indiai állami vasúthálózat egyik szóvivője pedig azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy helyi idő szerint este tíz óra (magyar idő szerint délután fél hat) körül kezdődött a lövöldözés, de más beszámolókkal ellentétben nem történt robbanás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadlábon az olaszliszkai lincselés egyik vádlottja

Pénteken lakhelyelhagyási tilalom mellett hazamehetett a két évvel ezelőtti olaszliszkai lincselés… Tovább olvasom