Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 6.

Hűség és reménytelenség

„Harmincegy év munkaviszonyom van, ebből jelenlegi munkahelyemen tizenöt éve dolgozom. Azt szeretném tudni, hogy létezik-e még olyan juttatás, amit a munkaévek után hűségpénzként kifizetnek a dolgozónak. Mert én ilyet ennyi év munkában eltöltött idő után nem kaptam. Ha járna ilyen hűségpénz, akkor hol lehet igényelni? Vagyis, hogy lehet-e ezután érdeklődni és hol?" – írta „Hűség" jeligét használva olvasónk, de sajnos túlságosan biztató választ kitartása, hűsége ellenére sem tudunk adni.

A munka törvénykönyvében ugyanis nem létezik általánosságban megfogalmazott „hűségpénz" vagy olyasmi amit régebben a „törzsgárda" kifejezéshez társítottak és kötelező lenne adni. Ez azt jelenti, hogy ezt a juttatást a vállalaton belül, elsősorban a Kollektív Szerződésben lehetne szabályozni. Természetesen az okos cégtulajdonos, vezető, tudja, hogy az az érdeke, hogy megbecsülje a nála hosszú ideje dolgozó, jó munkaerőt és erre számos formában van módja.

„Január elsején megszünt a munkahelyem, nincsen megrendelése a kft.-nek. Ez egy varroda, ezért bejelentették, hogy becsukják. De az a legrosszabb az egészben, hogy nem adtak még semmilyen papírt, így munkanélküli segélyre sem tudok bejelentkezni. Huszonkét évig dolgoztam ott, de elvárták volna, hogy én mondjak fel. Senki semmit nem mond, hogy mi lesz. Állítólag a volt igazgatónk átadta felszámolóbiztosnak a kft.-t. Az a kérdésem, hogy ilyen esetben mi a teendő? Hónapokig nem lehet otthon lenni semmi jövedelem nélkül." – fogalmazta meg „Reménytelenül" jeligével esetét másik olvasónk, ami az „Ilyen nincs, de mégis van!" kategóriába tartozik.

Mivel a konkrét esetről nincsenek biztos információk a levélben, szakértőink azt javasolják, hogy ha tagja a szakszervezetnek, azonnal keresse annak tisztségviselőjét. Ő megfelelő helyi ismeretek alapján tud információt, tanácsot adni, segíthet a jogorvoslatban. A leírtakból ugyanis sejthető, hogy bíróságon lehet csak orvosolni a munkavállalói sérelmet és ha nincs szakszervezet, akkor ezt egyéni küzdelem keretében kell megtenni. Érdemes mielőbb munkaügyben jártas jogászhoz és a munkaügyi felügyelőséghez fordulni. Ha több embert érint az eset, akkor a Kisalföld szívesen utánajár a történteknek, amennyiben a panaszos a részletek ismertetése miatt felhívja a szerkesztőséget a 96/504-453-as számon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adatforgalmi korlátos ADSL a Matávtól

Lapértesülések szerint februárban vezeti be a Matáv az alacsonyabb havidíjú, de adatforgalmi… Tovább olvasom