Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 9.

Mikor elég a végkielégítés? Mennyi pénz és mennyi idő után jár a munkavállalónak?

Mikor elég a végkielégítés?

„1950-ben, szeptember 3-án születtem. Munkahelyem 2004. november 25-én megszűnt. Egyhavi végkielégítést kaptam, ugyanis 4 évet dolgoztam a cégnél. Ez eddig rendben volna. De amit olvastam a végkielégítésről, az elgondolkodtatott. Én ugyanis 57 éves korban mehetek nyugdíjba. Kérdésem: számomra is jár-e a plusz 3 havi végkielégítés, jogosan kérhetem-e a volt munkáltatómtól. Én ugyanis a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság 5 évén belül vagyok" – írta levelében egy asszony, aki a „Végkielégítés" jeligét használta. Szakértőink válaszukban felhívták arra a figyelmet, hogy a korkedvezményt és a korengedményt nem szabad összekeverni. Ha a munkavállaló hosszú ideig olyan munkahelyen és munkakörben dolgozott, ahol törvény által meghatározott korkedvezmény jár (például szövőnő, bányász), akkor csökkenhet az öregségi nyugdíjkorhatára.

A munka törvénykönyve szerint – ahogy rovatunkban már írtuk – a végkielégítés összege háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása esetén az öregségi nyugdíjra vagy a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző 5 éven belül szűnik meg. Nem illeti meg az emelt összegű végkielégítés a munkavállalót, ha korábban már emelt összegű végkielégítésben részesült.
Ha olvasónknak van olyan dokumentum a birtokában, ami alapján 5 év korkedvezményre jogosító évet szerzett, és ha még nem kapta meg korábban az emelt szintű végkielégítést, akkor neki kell kérnie az emelt összegű végkielégítést és bizonyítania, hogy arra jogosult. Ha volt cége nem hajlandó kifizetni, akkor a bíróságon érvényesítheti követelését. Kérdéses, hogy megtalálja-e volt cégét, van-e szakszervezet, amely segíthet.

„A munkaviszonyom 5 éven belül szűnt meg a korkedvezményes öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzése előtt. 1947. szeptember 2-án születtem. 41 éves munkaviszonyom van. Munkáltatóm – ahol 10 évig dolgoztam – 2004. március 1-jén felmondta munkaviszonyomat és 3 havi végkielégítésben részesültem. Ekkor már 57 éves voltam. Szeretném tudni, hogy megillet-e a plusz 3 hónap végkielégítés. Esetleg nem évült-e el, mivel már egy éve történt az eset. Kedvező válasz esetén milyen módon érvényesíthetem igényemet a volt cégem felé?" – írta férfi olvasónk, aki egy korábbi kérdezőnkhöz hasonlóan ugyancsak a „Remény" jeligét választotta. Neki szinte ugyanazt válaszolhatták szakértőink, mint az előző levélírónak. Ha valóban korkedvezményről van szó, akkor az előzőekben leírtak az irányadók. A plusz 3 hónapos végkielégítésről szóló rendelkezés 2002-től van érvényben. Az utólagos érvényesítés az előző válaszban leírtak szerint valósulhat meg. A munkaügyi elévülés 3 év.

Kedvezmény  vagy engedmény?

Korkedvezmény: akkor jár, ha a munkavállaló hosszabb ideig olyan munkakörben dolgozott, amely a törvény által meghatározottan korkedvezményre jogosít.
Korengedmény: egyes esetekben lehetőség van arra, hogy a munkavállaló a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba menjen, az kell hozzá, hogy munkavállaló a meghatározott szolgálati idővel rendelkezzen és a munkáltatója a megállapított nyugdíját előre, egy összegben a nyugdíjbiztosítónak kifizesse.
Előrehozott öregségi nyugdíj: a meghatározott nyugdíjkorhatár előtt léphet életbe, bonyolultan szabályozott rendszer szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvajánló: Isten arcai

Kinek mit jelent Isten? A kikerülhettelen kérdésre 22 kikerülhetetlen ember válaszol, s mesél saját… Tovább olvasom