Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Munkatapasztalat és nyelvtudás kell az elhelyezkedéshez

A műszaki és a gazdasági diplomával a legkönnyebb elhelyezkedni. Az álláshirdetések csaknem kétharmada ugyanis ilyen végzettségűeknek szól.
Tízből hat esetben elvárás a nyelvtudás és a munkatapasztalat- derül ki az Educatio Kht. és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely kutatásából, melyben 5100 álláshirdetést elemeztek.

A műszaki és a gazdaságtudományi diplomások a legkeresettebbek, az álláshirdetések hatvan százaléka nekik szól. A gazdasági diplomásoknak meghirdetett állásoknál a leggyakrabban beszerzőket, könyvelőket, tanácsadókat, kontrollereket, értékesítőket, logisztikusokat, pénzügyi-számviteli szakembereket, elemzőket, HR- és marketing-munkatársakat keresnek.

Az orvosi és egészségügyi, valamint a jogi-igazgatási képzés részesedése mindössze 7-9 százalékos, míg az informatikai területé csupán 4 százalékos. Az álláshirdetések 1-2 százaléka célozza meg a bölcsészeket, a természet- és társadalomtudósokat, az agrárszakembereket és a pedagógusokat.

A hirdetések 61 százalékában az alkalmazás feltételeként legalább egy, 14 százalékában két nyelv ismeretét várják el. Tízből hat esetben az angolhoz ragaszkodnak, a német nyelv áll a második helyen 15 százalékkal.

Az álláshirdetések 59 százalékában valamilyen szakterülethez kötődő, általában 2-5 év közötti munkatapasztalatot kérnek a jelentkezőktől. Mindössze a hirdetők 2 százaléka jelezte, hogy kifejezetten pályakezdővel szeretné betölteni a meghirdetett állást.

Ezeken kívül gyakori elvárás a számítástechnikai ismeret, az egyéb szakmai ismeret és a jogosítvány. A készségeken kívül a leggyakoribb elvárás az erkölcsi bizonyítvány és a saját autó. Vannak kevésbé konkrét feltételek is, amelyek többnyire személyes tulajdonságokra vonatkoznak.

A kutatási adatokból kiderül, az álláspiac Budapest-központú, ugyanis a hirdetők több mint 40 százaléka fővárosi székhellyel rendelkezik. A községekben működő cégek jelentkezése nagyon alacsony, az 5 százalékot sem éri el. Ugyancsak feltűnően kevés, 3 százalék alatti a külföldi munkahelyet kínáló hirdetések aránya.

A kutatásban nyomtatott sajtótermékekben és az interneten megjelent 5100 álláshirdetést vizsgáltak az Educatio Kht. elemzői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltékenységből lőttek lábon egy nőt Kecskeméten

Lábon lőtt egy török férfi egy középkorú nőt csütörtök délelőtt Kecskemét belvárosában, a nyílt utcán. Tovább olvasom