Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Műszerhiány is hátráltatja a transzplantációt

A kórházak jelentős része nem rendelkezik a donorok kiválasztását, gondozását segítő műszerekkel, sok helyen nincs pszichológus és olyan tájékoztató sem, amellyel elkerülhető lenne a hozzátartozók tiltakozása a transzplantációs célú szervkivétel ellen - ismerteti a transzplantációt hátráltató tényezőket a pénteki Magyar Nemzet az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) vizsgálata alapján.
Míg az uniós listán Spanyolország vezet, Magyarország a középmezőnybe tartozik a szervadományozási hajlandóság szempontjából: a 16. helyen áll a 26 adatközlő állam közül. Az EBF jelentése szerint a közép-európai régió tagországai közül Magyarország csak Lengyelországot előzi meg az egymillió lakosra jutó donációk számában.

A jelentés szerint míg nemzetközi viszonylatban a donorokból eltávolított szervek 97,87 százaléka esetében sor kerül a transzplantációra, Magyarországon ez az arány csak 78,01 százalék volt 2008-ban.

A felügyelet megállapította: feltétlenül szükséges a diagnosztikai eszközpark fejlesztése, hiszen például az agyhalottak hosszú megfigyelési idejét kiváltó háromfajta műszeres vizsgálat közül csak az intézmények kevesebb, mint felében található meg legalább az egyik, és más, esetleg szükséges vizsgálatok - például mellkasröntgen, szívultrahang - sem érhetők el sokszor ügyeleti időben - olvasható a Magyar Nemzetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalnak az üdülési csekkekkel

Pénzzavarba kerülő családok a törvény megszegésével szabadulnak meg a munkáltatójuktól kapott üdülési csekktől. Tovább olvasom