Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Mutatjuk milyenek lesznek a szavazólapok április 8-án

Jóváhagyta az országos pártlistás és a nemzetiségi listás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán.
A pártlistás szavazólapokból az egyik a magyarországi szavazásra, a másik  a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon 23 pártlista neve szerepel.

Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos pártlistákat, és az erről szóló határozatok ellen benyújtott jogorvoslatok lezárultak, a testület feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt.
    
Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét", azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a jelölőszervezetek, valamint a listákon lévő jelöltek neve.
    
A jogszabály szerint a szavazólap a pártlisták nevét az NVB által március 6-án kisorsolt sorrendben tartalmazza.
    
Az NVB által elfogadott országos pártlistás szavazólapon három sorban szerepelnek a listák. A szavazólap mérete A/3.
 
Mutatjuk milyenek lesznek a szavazólapok április 8-án

   
Az NVB külön szavazólapot hagyott jóvá a magyarországi lakóhellyel rendelkezők szavazásához (ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak is), és külön szavazólapot a levélben szavazók számára.
    
A szavazólapon fel van tüntetve az is, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni.
    
A szavazólap tartalmazza a lista sorszámát (egytől induló, folyamatos sorszámozással), alatta a jelölőszervezet logóját (a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni), a szavazásra szolgáló kört, alatta a pártlista rövid nevét, majd a jelölőszervezet teljes nevét és a lista első öt jelöltjének a nevét.
    
A listán a következő sorrendben szerepelnek a pártlisták:
1 - Sportos és Egészséges Magyarországért Párt,
2 - Momentum Mozgalom,
3 - Demokratikus Koalíció,
4 - Szegény Emberek Magyarországért Párt,
5 - Közös Nevező 2018,
6 - Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt,
7 - Összefogás Párt,
8 - Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
9 - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd Magyarországért Párt,
10 - Iránytű Párt,
11 - Magyar Igazság és Élet Pártja,
12 - Magyarországi Cigánypárt,
13 - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt,
14 - NET Párt,
15 - Jobbik Magyarországért Mozgalom,
16 - Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja,
17 - Magyar Munkáspárt,
18 - Együtt - A Korszakváltók Pártja,
19 - Családok Pártja,
20 - Lehet Más a Politika, 2
1 - Tenni Akarás Mozgalom,
22 - Rend és Elszámoltatás Párt,
23 - Kell az Összefogás Párt.
    
Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen - egynapos jogorvoslati határidővel -  felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

 Az NVB a 13 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) esetében külön-külön fogadta el az országos nemzetiségi listás szavazólap képét, mivel minden nemzetiségi választópolgár csak a saját nemzetisége szavazólapjára szavazhat.    

A fektetett, A/4-es méretű nemzetiségi listás szavazólapon szerepel a "szavazólap" megjelölés, a bélyegzőlenyomat elhelyezésére szolgáló terület megjelölése a szavazólap bal felső sarkában, a választás megnevezése (országgyűlési képviselők választása) és a szavazás napja (vagyis április 8.).    

A nemzetiségi listás szavazólap tartalmazza a lista nevét, a szervezet logóját, alatta a szavazásra szolgáló kört, majd a jelölő szervezet nevét, valamint a listán szereplő első öt jelölt nevét (amennyiben a jelölőszervezet ötnél kevesebb jelöltet jelentett be, akkor csak azok nevét tüntették fel a szavazólapon).    

A szavazólapon tájékoztatás is olvasható, hogy érvényesen szavazni csak egy listára lehet, illetve, hogy érvényesen szavazni a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet.    Az adatok és a tájékoztatás az adott nemzetiség nyelvén is fel van tüntetve a szavazólapon.    

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen - egynapos jogorvoslati határidővel - bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.    Az országos pártlisták szavazólapjának jóváhagyására még azért nem került sor, mert nem zárultak le a listák nyilvántartásba vételével kapcsolatos határozatok elleni jogorvoslatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor: amikor kiállunk egymásért, akkor nincsen számunkra lehetetlen

Orbán Viktor: amikor kiállunk egymásért, akkor nincsen számunkra lehetetlen
Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i nemzeti ünnep előestéjén levélben üzent a Kárpát-medence… Tovább olvasom