Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Művészet a lakásban

A régi görögök így biztatták kortársaikat: „Foglalkozzatok a használhatatlannal!” És ezt mindenekelőtt a művészetre értették.

A festészet ebben az értelemben valódi fenoménnek bizonyult: lévén látszólag a „leghasználhatatlanabb" minden művészeti ág közül, meglehetősen tartósan rendezkedett be életünkben. Természetesen saját hosszú történetének során a festészet változott, és vele együtt a felfogás is szerepét és helyét illetően a lakásbelsőben.

A legfontosabb lépés annak a megszokásnak az elutasítása volt, hogy a falakat teleaggatjuk képekkel; a váltás után minden vászonhoz egyénileg viszonyultak, és gondosan kiválasztották a neki való helyet. Az enteriőrfestészet emancipációja a XX. században érte el tetőfokát, teljesen felszabadulva a nehézkes keretek alól – a festmény abszolút öntörvényűvé vált.
Szokássá vált nem felaggatni a berámázatlan festményeket, hanem szabadon elhelyezni őket: úgy, ahogyan azt a műhelyekben vagy galériákban szokás. Ennek az eljárásnak köszönhetően a modern ház légköre szerfelett élénk, futólagos és a létezés meg nem fontoltságának érzetet kelti.

Ha vonzza önöket a múlt nosztalgiája, a visszatérés az egykor bevált elvekhez – tudniillik egyszerűen felaggatni a képeket –, csak tessék! A festészet lehetővé teszi ezt a játékot: hisz nem múló értékét régóta bebizonyította...

A „tömegművészet" fogalma a valódi festészetre alkalmazhatatlan: soha nem szól „mindenkihez", hanem mindig csupán a kiválasztottakhoz. Egyébként közéjük tartozni manapság nem is olyan egyszerű.
A festészet kulcsszó azok számára, akik feddhetetlen ízlésre törekszenek mind a hagyományos, mind a korszerű lakásbelső kialakításakor.

A szabadság és kísérletezés szelleme a magas művészetbe is behatolt, univerzális díszítőeljárássá változtatva a festészetet. Megszabadítva a képet a ráragadt sztereotípiáktól, a díszítőművészek nem a falra aggatásukat javasolják, hanem a padlón való elhelyezésüket, az asztalra való kirakásukat, felfüggesztésüket a mennyezetre, sőt, még a nézőknek háttal is fordítani. Ezek a változatok túl bonyolultak a hétköznapok számára, de egy ilyen nem mindennapi „mozgalomnak" hatalmas sikere lehet.

Az aránylag új és nyitott „naiv" vagy „primitív" művészet manapság a legkevésbé sem csupán gyűjteménybe való. A festészet egyik szerfelett specifikus ágazatáról van szó; az ilyen festmények kimondottan helyénvalóknak bizonyulhatnak – mondjuk egy városszéli házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A termelésben dolgozóknak ajánlanak munkát

A Rába Futómű Kft. bezárásra ítélt kapuvári üzeméből augusztus óta folyamatosan szállítják el a… Tovább olvasom