Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Múzeum székely kapuval

Vásárosfalu azon ritka községek egyike a Rábaközben, ahol nő a lélekszám és fiatalodik a lakosság. Ha a változás ilyen ütemben folytatódik, rövidesen nagyobbra kell cserélniük iskolabuszukat, mellyel a szomszédos településekre viszik naponta az iskolásokat, óvodásokat.
Falumúzeum lesz: Tompáné Balogh Mária az új épület látványtervével a tejcsarnok előtt.
A falu vezetői persze örülnek ennek a tendenciának és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy még többen telepedjenek le náluk. A közelmúltban felújították például a községházat és elkészültek a falumúzeum tervei is.

Új helyen a hivatal

– Majdnem egymillió forintot fordítottunk a faluházra, de már most elkezdődött a felújítás egy újabb üteme – mondta Tompáné Balogh Mária, Vásárosfalu alpolgármestere.

– Új szobába költöztettük a polgármesteri hivatal irodáját, a régi helyén pedig kétágyas vendégszobát alakítottunk ki. Most azon munkálkodunk, hogy az épületben olyan körülményeket teremtsünk, melyek alkalmassá teszik egyszerre több turista vagy látogató befogadására. Új vizesblokkot alakítunk ki zuhanyzóval, az emeleti részben további ágyak elhelyezését tesszük lehetővé.
A változtatásra elsősorban az erdélyi testvérfalu, Székelyvaja miatt van szükség, mivel egyre szorosabbá fűzik kapcsolatukat és a látogatások is mind gyakoribbak. A tervek szerint erdélyi barátaik szállása lesz a községháza.
– Nagyszabású elképzeléseink vannak az egykori tejcsarnok épületével – sorolta a terveket Tompáné Balogh Mária. – Egy falumúzeumot szeretnénk benne kialakítani, amihez teljes rekonstrukcióra van szükség. Önerőből ezt természetesen nem tudnánk megvalósítani, de pályázat útján próbálunk pénzhez jutni, remélem, sikeresek leszünk.

Pályázati pénzben bíznak

– Az előzetes számolások szerint tízmillió forint körül lesz a beruházás, az építkezést jövőre kezdjük. A tárgyi feltételek már megvannak, hiszen az évek során folyamatosan gyűjtöttük az anyagot. A múzeum és a faluház érdekessége lesz, hogy egy székely kapu köti össze őket, amit erdélyi barátaink készítenek el, a napokban várjuk őket. Továbbra is terveink között szerepel, hogy az egykori, ma már megszüntetett szeméttelep helyén egy pihenőparkot alakítsunk ki.

Érezzék otthon magukat

– Ezekkel a beruházásokkal azt szeretnénk elérni, hogy az itt élők otthon érezzék magukat Vásárosfalun. Törekvéseinket úgy érzem, hogy siker koronázza, hiszen nő a lélekszáma a falunak. Helyi fiataloknál is születnek gyerekek, de a szomszédos községekből is költöznek hozzánk – mondta örömmel Tompáné Balogh Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrmajális

Győr-Gyirmóton a Ménfői úti sportpályán holnap délután három órától polgárőrmajálist tartanak. A… Tovább olvasom