Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Nacionalista tangó a Duna két partján

A trianoni békeszerződés alkalmából folytatódott a nacionalista tangó a Duna két partján, ahol a magyar és a szlovák szélsőjobboldali pártok a maguk módján ünnepelték meg a 90. évfordulót - írta hétvégi számában a Le Figaro.
A konzervatív francia napilap beszámolt arról, hogy a békeszerződéssel kettévágott Komárom szlovákiai oldalán, Révkomáromban Ján Slota, az ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén azért szervezett rendezvényt, hogy a magyaroknak egyszer s mindenkorra megmutassa, hol húzódik a határ. A város magyarországi oldalán pedig a szélsőjobboldali Jobbik emlékeztetett a város kettévágásának 90. évfordulójára. Eközben a hidakat a Duna két partja között lezárták, hogy ne kerüljön sor összetűzésre - jegyezte meg a cikk szerzője.

Azt is megemlítette, hogy ugyanekkor a magyar parlament Budapesten rendkívüli ülést tartott, miután a kormányzó Fidesz június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává kívánta nyilvánítani. "Sok magyar számára a tragédia most is fájó, hiszen a trianoni szerződéssel az ország elvesztette területének kétharmadát - tette hozzá a lap.

A Le Figaro szerint a két ország között azóta feszült a viszony, amióta az SNS 2006-ban tagja lett a szlovák kormánykoalíciónak. Mielőtt Budapesten múlt héten elfogadták a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságáról szóló törvényt, Szlovákia már több intézkedéssel is sújtotta a magyar kisebbséget.

A lap idézi Molnár Norbertet, a pozsonyi Új Szó főszerkesztőjét, aki szerint Robert Fico kormánya az elmúlt négy évben mindent megtett azért, hogy a magyarok ne érezzék jól magukat. "Napról napra el kell viselnünk Slota sértegetéseit, aki azt ismételgeti, hogy csúnya mongoloidok vagyunk és ellenségek, akik veszélyeztetik az ország szuverenitását".

Miután Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét 2011. január 1-jétől, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön arra kérte a Brüsszelbe látogató Orbán Viktort, hogy az európai szellemiség jegyében folytasson konstruktív párbeszédet Szlovákiával - zárta írását a Le Figaro.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. június 06. 08:55
  „Köcsög Franciák !”
 • 3. FűzfaVessző 2010. június 05. 20:38
  „A Le Figaró tudósítása szerin a francia nép örömujjongásba tört ki mert kiderült ,hogy országuk kétharmadát a szomszédos országokhoz csatolták.A magyarok aktív közreműködésével.
  F.V.”
 • 2. szilléri 2010. június 05. 17:23
  „A k. anyját az összes köcsög franciának !
  Víz, gáz energia és távközlés jó rész az ő kezükben van. Gazdasági trianon!
  Te Szegedi drágábban kapod az elektromos energiát mint egy francia.

  Trianon oszd meg és uralkodj ! Most meg röhögnek a markukba !

  Bukók nézzenek már körül hazájukba ! Húsz év múlva minden nagyvárosba az arabok lesznek többségben !”
 • 1. Őszödi 2010. június 05. 17:03
  „Gyurcsányt, Slotát és Ficót Európa díszpolgárává kell avatni. Elvégre megérdemlik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset miatt teljes útlezárás Pécelen

Az elsődleges adatok szerint súlyosan megsérült egy segédmotoros kerékpár vezetője, amikor járművét… Tovább olvasom