Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Nagy-Britannia


Nagy-Britannia


London, Európa legnagyobb városa, méltán rászolgál a "globális falu" elnevezésre. Kevés város létezik a világon, ahol annyi náció élne együtt, mint itt. A látogatónak gyakran az az érzése, hogy épp az angolok vannak a legkevesebben, és hogy csak a grandiózus épületek emlékeztetnek arra, hogy ez a város volt valaha a Brit Birodalom központja. Az indiai éjjel-nappalik, a Notting Hilli karibi karnevál, a kínai újév ünneplése a Kínai Negyedben, a fekete utcai zenészek ugyanúgy hozzátartoznak a városhoz, mint az őrségváltás a Buckingham Palota előtt, a zárás előtti harangozás a pubokban vagy a szombati krikett. Ez talán kicsit furcsa lehet az először idelátogatóknak, de pont ezért is érezheti magát otthon az ember.


Fotógaléria 

 Közlekedés

Az Egyesült Királyságban a többi európai országoktól eltérően a baloldali közlekedés szabályai vannak érvényben. Ezt nemcsak autósként, de gyalogosként is ajánlatos figyelembe venni a balesetek elkerülése céljából. A gépkocsival érkező turistáknak azt ajánljuk, hogy a főváros, London belső kerületeit mindenképpen kerüljék el a zsúfoltság, a rendkívüli parkolási nehézségek miatt. A parkolás szabályai bonyolultak, a belső kerületekben a parkolás csak az arra kijelölt helyeken megengedett, időben korlátozott, sok helyen maximum 2 óra. A parkolási díjak igen magasak, s a szabálytalanságokat pénzbüntetéssel sújtják a hatóságok, nem ritka a gépjárművek elszállítása. Magyar állampolgárok egy évig vezethetnek magyar jogosítvánnyal az Egyesült Királyságban. Ajánlott inkább metróval vagy busszal közlekedni. A metró hálózata is a főváros jelentős területét lefedi. A jegyek a budapesti metrótól eltérően nem egy vonalra, hanem zónákra érvényesek, a zónán belüli átszállás lehetőségével. Hosszabb tartózkodás vagy a metró rendszeres igénybevétele esetén tanácsos napi vagy heti jegyet vásárolni.

Oxford


Főként egyeteméről híres város, holott a település már öt évszázaddal az egyetem alapítása előtt létezett. Ma Oxford fő látványossága 22 kollégiuma. Ezek festőien szép épületei, öreg házak és templomok teszik különlegessé a város légkörét. Az Oxford Story múzeum elmeséli az Oxfordi Egyetem 800 éves múltját és jelenét. A fő utcákat elhagyva, kis sikátorokon sétálhatunk, amelyek különlegesen bensőséges hangulatukkal rabul ejtenek.


A Canterbury katedrális


A Canterbury érsek székhelye, Anglia talán legszebb katedrálisa. Mint a legtöbb hasonló épület, ezt is többször átépítették, így több stílus jegyeit fedezhetjük fel rajta. A XII. században a zarándoklatok egyik európai központjává vált, amelyet Geoffrey Chaucer tett halhatatlanná a Canterbury-i mesék című művében. A második világháborúban a város súlyosan megsérült, s egyes részeit oly módon építették újjá, hogy az eredeti arculatot figyelmen kívül hagyták. Ennek ellenére még ma is turisták tömegét vonzza, mint ahogyan ez az elmúlt 800 évről elmondható.

Stonehenge


Az 5000 éves Stonehenge Európa leghíresebb történelmi idők előtti helyszíne. Egy hatalmas kövekből álló gyűrű, amelyeken egy-egy ugyanolyan nagy kő fekszik, mint áthidaló gerenda, egy belső patkóalakzat, egy külső kör és egy árok alkotják. Keveset tudunk létrejöttének körülményeiről és okáról. A köveket valószínűleg Wales déli részébol hozták ide. Számítások szerint kb. 600 ember kell, hogy egy ilyen 50 tonnás tömböt felemeljen.


 Formalitások

A Nagy-Britanniába utazó magyar állampolgároknak nem kell vízum, de érdemes felkészülni arra, hogy a határőrök alaposan kifaggathatnak bennünket arról, hogy mit csinálunk, hogy van-e elég pénzünk és hogy van-e menettérti jegyünk. Azoknak, akik 90 napnál hosszabb ideig szeretnének kint tartózkodni, a budapesti Brit Nagykövetség tud segíteni. Mennyibe kerül? London Európa talán legdrágább városa. Szállásra naponta legalább 15-25 fontot kell szánni. Az étkezés 5-15 font, míg a közlekedésre 3-5 fontot, a belépőkre pedig legalább napi 5-10 fontot kell költeni. Érdemes diákigazolványt vinni, amivel 30%-ot is meg lehet takarítani e belépőjegyeken. Azt se felejtsük el megkérdezni, hogy árulnak-e olyan kombinált jegyet, ami egyszerre több múzeumba vagy kastélyba is érvényes, mert így szintén tudunk spórolni.
Bath


Római fürdőjéről, valamint elegáns arany színű György király korabeli építészetéről vált híressé. Nem csoda, ha úgy érezzük, tematikus parkban vagyunk, hiszen oly sok különleges látványosság van ebben az egy városban. Sűrűn látogattak ide a XVIII. századi arisztokrácia tagjai, akik itt flörtöltek, szerencsejáték űzésének céljából, pletykálkodtak. S ezen kívül ők hozták ide azokat a híres építészeket, akiknek köszönheti a város arculatát. Főbb látnivalók: Bath-i Apátság, a Római Fürdő, valamint az üzletekkel szegélyezett Pultney-híd. Bath a világörökség része, s egyszersmind a turisták paradicsoma.

Edinburgh


Edinburgh a világ egyik legnagyszerűbb városa. Drámai fekvése, kiemelkedő építészeti öröksége és a kulturális élet ereje hamar elbűvöl minden látogatót. A történelmi Óváros zsúfolt bérházai kontrasztban állnak a György-kori Újváros rendezett soraival, amely más városokban akár történelmi negyed is lehetne. A háttérben megpillanthatjuk a Forth torkolatát, a Pentland Hillst, és a Calton Hillt. Legjobb, ha gyalog járjuk be Edingburght, a sétát kezdjük az Edinburgh kastélynál: gyönyörű, romantikus és a város véres múltjának emléke. Edinburgh-nak gazdag és változatos kulturális élete van, a Tattoo-tól a Nemzetközi és a Fringe fesztiválokig. Ezekben az időszakokban már jó előre szállást kell foglalni.

 Egészségügy

A Magyar Köztársaság és az Egyesült Királyság között egészségügyi együttműködési megállapodás van hatályban. Az egyezmény értelmében magyar állampolgárok egyesült királyságbeli tartózkodása alatt az azonnali kezelést igénylő sürgősségi esetekben az ellátás ingyenes az állami egészségügyi szolgálathoz (NHS) tartozó kórházakban. A nem a sürgősségi betegellátás körébe tartozó szolgáltatások térítéskötelesek, ezért minden turistának javasoljuk, hogy kiutazása előtt kössön egészségügyi biztosítást.
Glasgow


Sokáig Edinburgh elhomályosította a csupán 30 mérföldre (48 km) lévő várost, de Glasgow-ban valójában sok a látnivaló. Már maga mögött hagyta a munkanélküliség, a gazdasági depresszió és a városi erőszak miatt kialakult rossz hírnevét. Az 1980-as és 90-es években újra kitalálta magát kulturálisan és szociálisan egyaránt. Kétségkívül skót város, csordultig vibrálással és energiával. A városközpont a hajóépítő folyó, a Clyde északi partján épült. A látnivalók nagy területen szétszórva találhatók, a Sauchiehall Street-re a boltok, pubok és éttermek miatt érdemes elmenni.

St. Andrews

Ez a gyönyörű és szokatlan város, mámorító főzetté olvasztja a középkori romokat, a golfmekkát, a szeles tengerpartot és az egyetemet. Egykor Skócia egyházi fővárosa volt, ma a golf a város "vallása". Itt kapott otthont a Royal and Ancient Golf Club (Királyi és Ősi Golf Klub), és itt van a világ leghíresebb pályája, az Old Course is. A kikötő fölött trónol egy lerombolt kastély, a romok körül az ország egykor legnagyobb katedrálisa, amit a reformáció alatt kifosztottak. A városközpontban sikátorok torkollanak a macskaköves utcákba, gyalog is közel van egymáshoz a városkapu, a kápolnák, egy középkori kereszt és a múzeumok. Ahogy Cambridge-ben és Oxfordban, itt sincs az egyetemnek külön egyetemi városa, az épületei szétszórva találhatók a központban.

 Szállás

Londonban szállást találni nem könnyű, nemcsak a rengeteg látogató, de a magas árak miatt is. Aki teheti, előre foglaljon szállást főszezonban (július-augusztus), főleg az olcsóbb helyeken. Érdemes engedményt kérni a szállás árából, ha hosszabb ideig tartózkodunk itt, mert akár 30% kedvezményt is kaphatunk. Azt is jó tudni, hogy a több ágyas szobákért fejenként kevesebbet kell fizetni.
York


Látogatók millióit vonzza a város. Közel 2000 évig volt az északi területek fővárosa, s jelentős szerepet töltött be Anglia történelmében a római, szász és viking uralom alatt. Különleges gótikus katedrálisa, középkori városfala, történelmi utcái, teaházai és pubjai egyedi környezetet biztosítanak, s élvezetessé teszik a sétálgatást. A York Minster katedrális a legnagyobb Európában. A város múzeumkertje, amelyben található néhány festői épület és rom, Britannia legszebbike.

Cardiff

A pezsgő kereskedelmi és egyetemi város nem tartozik a turisták által leglátogatottabb helyek közé. Akik mégis megnézik, felfedezhetik maguknak a kastélyt, a Nemzeti Múzeumot és galériát, a felújított kikötőt és jónéhány építészeti szépséget is. Jó kiindulási pont ahhoz, a környék érdekességeinek bebarangolásához.

 Közbiztonság

A főváros turisták által látogatott belső kerületei, a vidéki nagyvárosok közbiztonsága kielégítőnek mondható, azonban a turisták értéktárgyai, táskái a tolvajok kedvelt célpontjai. Felhívjuk a figyelmet a zsebtolvajlás fokozott veszélyére leginkább a londoni metró vonalain, buszokon, gyors éttermekben. A külföldi állampolgárok nem kötelesek útleveleiket tartózkodásuk időtartama alatt maguknál tartani (kivétel Észak-Írország), ezért ajánlott az útleveleket a szálláshelyen biztonságosan tárolni.
Snowdonia Nemzeti Park


Nagy-Britannia második legnagyobb parkja (a Lake District után) 1352 km2 területen terül el. A park területén található a Snowdon (1068 m), ami a Skót Felföldtől délre Britannia legmagasabb pontja. Évente átlagosan 500 ezren látogatják. A parkban vannak még folyók, tavak, vízesések, erdők, lápok, jégvájta völgyek és van egy szép tengerpart is, sőt kő- és bronzkori temetkezési helyek, római erődök, normann kastélyok, gőzmozdony sínek, és az ország bányászmúltjának különféle emlékei.

St. David's

Ez a különleges hely nemcsak egy egyszerű falucska, van egy katedrálisa, és szorosan kötődik Szt. Dávidhoz, akinek itt vannak a hamvai. A XII. század végén épült katedrális nem vált a környék jellegzetes tájékozódási pontjává. Építőinek legfőbb törekvése az volt, hogy elrejtsék a norvégok támadásai elől. Az építményt régi idők hangulata lengi be. A padló "részeges" lejtése az 1248-as földrengésnek köszönhető. A középkorban azt tartották, hogy ha valaki kétszer elzarándokol a katedrális szentélyéhez, az felér egy római zarándoklattal.

 Gasztronómia

Anglia legkevésbé vonzó sajátossága az angol konyha. Ételeik nehezek és drágák. London ugyan reneszánszát éli mind minoségben, mind konyhájában, de a tartományokba utazóknak olyan ételekre kell felkészülniük, amelyek minőségükben némi kívánni valót hagynak maguk után.
Conwy


A fallal körülvett középkori városok gyönyörű példája. A Conwy Kastély nyolc lőréssel ellátott tornyának látványa uralkodik a városon. Alakját leginkább az határozza meg, hogy sziklára épültek az alapjai. A legszebb kilátás a Conwy folyón túlról nyílik, melyhez a Snowdonia vonulatai adnak drámai hátteret. A városfal háromnegyede, 22 tornyával és három eredeti kapuval együtt épségben fennmaradt.

Tóvidék

Csodálatos környezet. Zöldellő völgyek, csapadékos hegyek és tavak váltják itt egymást. Évente 10 millió látogató érkezik ide, akik gyakran okoznak forgalmi dugót. Minden tónak megvan a sajátos, csak rá jellemző arculata, karaktere. Valóban Ulswater, Drasmere és Windermere a legszebbek, de Wast Water, Crummockwater és Buttermere ugyancsak egyedülállóak és sokkal kevésbé zsúfoltak.

 Turista információs pont (Tourist Information Centre) megtalálható a reptereken és a nagyobb (Victoria, Waterloo, King's Cross), illetve néhány kisebb vasútállomáson (Richmond), egyes metróállomásokon és buszpályaudvarokon is. A turista információs pontok a nagyobb állomásokon (Victoria) a szálláskeresésben is segítséget tudnak nyújtani.
Belfast


Egy író egyszer írország Riójának nevezte Belfastot, mely dombokkal, tavakkal és folyóvölggyel övezett. Ez a robosztus északi metropolisz - mely egy falucska volt a 17. században - sokban hasonlít Liverpoolhoz és Manchesterhez, ezekhez az Ír-tenger partján fekvő szeles városokhoz. Belfast volt az ulsteri ipari forradalom motorjának gépháza. A különböző iparágak - vászonkészítés, kötélgyártás, hajóépítés - fejlődése minden tíz évben megduplázta a város méretét. A világ legnagyobb szárazdokkja itt van, és a hajógyár óriás darui a kikötő fölé magasodnak. Manapság egyre változik a városkép. A városközpontban sétálóutcákat alakítottak ki, ahol le lehet ülni padokra és hallgatni az utcazenészeket. Sok jó állapotban lévő Viktória és Edward korabeli épületet láthatunk, az ajtók és ablakok felett szépen kidolgozott szobrokkal.


Nagykövetség
Cím: 35 Eaton Place London SW1X 8BY
Előhívó: (44)(20) Telefon: 7235-52-18
Ügyelet: 7235-52-18fax 7823-13-48

Főkonzulátus
Cím: 35/B. Eaton Place London SW1X 8BY
Előhívó: (44)(20) Telefon: 7235-26-64
Ügyelet: 7235-52-18fax 7235-86-30
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom