Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Nagy Boldizsárt jelöli ombudsmannak a köztársasági elnök

Sólyom László köztársasági elnök kedden bejelentette: Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, és javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos újraválasztását.
Az eddigi adatvédelmi biztost, Péterfalvi Attilát jelöli a posztra újra Sólyom László köztársasági elnök. A jövő nemzedékek ombudsmanjának pedig Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt javasolja az államfő. Nagy Boldizsár egyebek mellett részt vett a Bős-Nagymarossal kapcsolatos hágai perben. Az államfő kedden reggel mutatta be jelöltjeit a Sándor palotában a parlamenti pártok képviselőinek. A parlamenti frakciók várhatóan legkésőbb jövő hét elején kialakítják álláspontjukat arról, hogy támogatják-e a jelölteket és a tervek szerint december 17-én szavaz az Országgyűlés.

Sólyom László Péterfalvi Attila jelöléséről azt mondta, hogy őt kevésbé kell bemutatni, mert hat évig már betöltötte ezt a tisztséget. Az adatvédelmi biztos azt mondta, hogy a legnagyobb megtiszteltetésnek azt tartja, hogy az államfő úgy ítélte, ismét őt javasolja a tisztségre.

Nagy Boldizsárral kapcsolatban az államfő úgy vélekedett, hogy jelöltje hozta be Magyarországra a Jövő Nemzedékek ombudsmanának eszméjét, eddigi munkássága mellett kiemelte azt is, hogy Nagy Boldizsárt jól ismerik a hazai környezetvédelmi mozgalmak is. Nagy Boldizsár dolgozott a Bős-Nagymaros vízlépcső ügyében a hágai perben. Nagy Boldizsár örömtelinek nevezte azt, hogy megválasztása esetén, mint fogalmazott "harapós jogköröket" is kapott, vagyis rendkívüli esetekben akár perindítást is kezdeményezhet.

A Jövő Nemzedékek ombudsmani posztjának létrehozását már 2000-ben szorgalmazta a Védegylet, és a civil szervezet kérésére Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök készítette el a Jövő Nemzedékek országgyűlési biztosa intézményének létrehozására vonatkozó tervezetet. A kérdés két ciklusban is az országgyűlés elé került, de csak idén jutott a megvalósítás közelébe. Tavasszal már megvolt a politikai konszenzus, így a parlament júniusban megszüntette az ombudsman általános helyettesének posztját azzal a magyarázattal, hogy ennek a helyére kerülne az új országgyűlési biztos, aki a felnövekvő generációk érdekeit fogja képviselni.

A pártok képviseletében kedden Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Répássy Róbert a Fidesz és Gusztos Péter, az SZDSZ és Rubovszky György a KDNP frakcióvezető-helyettese, valamint Herényi Károly az MDF képviselőcsoportjának vezetője volt jelen a Sándor palotában.

A találkozó után Lendvai Ildikó azt mondta, hogy a szocialisták hétfőn alakítják ki álláspontjukat a a jelöltekről, ugyanakkor megjegyezte, hogy továbbra sem tartja megfelelően az államfő gyakorlatát, vagyis azt, hogy nem egyeztet előzetesen a pártok képviselőivel. A Fidesz várhatóan még ezen a héten dönt arról, hogy támogatják-e az államfő jelöltjeit - mondta Répássy Róbert, hozzátéve, hogy a Házbizottság már javaslatot tett arra, hogy december 17-én döntsön az Országgyűlés a két biztosról. Az SZDSZ frakció hétfői ülésén dönt arról, hogy támogatják-e Péterfalvi Attila és Nagy Boldizsár megválasztását - mondta Gusztos Péter, hozzátéve, hogy a liberálisok támogatnak minden olyan lépést, ami elősegíti, hogy még karácsony előtt döntés szülessen a két jelöltről. Az MDF és a KDNP képviselői nem nyilatkoztak az esemény után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeretlen összetételű ecstasy-tablettát foglaltak le

Eddig ismeretlen összetételű ecstasy-tablettát foglaltak le a nyomozók egy budapesti férfitől. A… Tovább olvasom