Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek a Vértanúk terén

Megemlékezéseket tartanak ma Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének 24. évfordulója alkalmából Budapesten.
Nagy Imréről és mártírtársairól emlékeztek meg vasárnap reggel a Parlament melletti Vértanúk terén a közjogi méltóságok. A mártírhalált halt miniszterelnök szobra előtt fejet hajtott Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A katonai tiszteletadással zajló rendezvényen a köztársasági elnök és a házelnök mellett koszorút helyezett el mások mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára, Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának elnöke, Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese, Benkő Tibor vezérkari főnök és Szarka Gábor miniszteri biztos.

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek. Fotó: MTI (galéria)

Koszorúzott Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke és a Nemzeti Kegyeleti Bizottság főtitkára, Puskás András, az V. kerület alpolgármestere, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Szövetség, az 56-os Szövetség, valamint az MSZP.

A mártírhalált halt miniszterelnök újratemetésének 24. évfordulóján tartott megemlékezésen jelen volt mások mellett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság biztosa.

Nagy Imrét, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót - törvénysértő ítélet után - 1958. június 16-án végezték ki Budapesten. Holttestüket a börtönudvaron betonba ágyazták, majd 1961-ben titokban átvitték a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájába.

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek. Fotó: MTI (galéria)

A kivégzések harmincadik évfordulóján, 1988-ban a Történelmi Igazságtétel Bizottság felhívást intézett a társadalomhoz az 1956 utáni megtorlás áldozatainak erkölcsi, politikai és jogi rehabilitációja érdekében. A köztemetőben június 16-án mintegy négyszázan koszorút helyeztek el a 301-es parcellában, és felolvasták a kivégzettek 244 fős listáját; ugyanazon a napon a párizsi Pére Lachaise temetőben a családtagok jelenlétében felavatták Nagy Imre jelképes sírját.

1989. június 16-án Budapesten - ahogy akkor nevezték - a nemzeti gyász és megemlékezés napján a Műcsarnok lépcsőjén ravatalozták fel Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza és Szilágyi József koporsóját, valamint a tragédia minden mártírját és hősi halottját jelképező hatodik, üres koporsót. A kormány és az ellenzék közös szervezésében zajló gyászszertartáson mintegy 250 ezer ember búcsúzott a mártíroktól. Az ünnepélyes újratemetésre az Új köztemető 301-es parcellájában került sor, ott, ahol a maradványokat megtalálták.

Az újratemetés napja az ötvenhatos vértanúk emléknapja.

Korábban

A belvárosi Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobornál 9 órakor koszorúzással és főhajtással emlékeznek az 1956-os forradalom mártírjaira, katonai tiszteletadás mellett. A megemlékezésen részt vesz Áder János köztársasági elnök.

A rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál protokollmentes megemlékezés lesz, amelyen bárki leróhatja kegyeletét.

Nagy Imre egykori, II. kerületi Orsó utcai házánál Szabadon a szabadságról címmel megemlékezést tart a Demokratikus Koalíció. Beszédet mond Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Vitányi Iván, a párt örökös, tiszteletbeli tagja.

Nagy Imre, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke, valamint mártírtársai - Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál és Szilágyi József - földi maradványait 1989 tavaszán exhumálták jeltelen sírjukból, az Új köztemető 301-es parcellájából. Június 16-án, 1958-as kivégzésük 31. évfordulóján temették újra őket a 301-es parcellában, ünnepélyes keretek között.

Az újratemetés napja az ötvenhatos vértanúk emléknapja.

Olvasóink írták

  • 2. queenmargareth1 2013. június 16. 15:56
    „1...hogy is írták anno, ami igaz is és mondják most is a politikusokra:ezt kívánta meg az akkori rendszer.Azzal, hogy szegényt kiásták, temették, talán nem is egyszer-semmivel nem emberibb.Emléket lehet másképp is őrizni.És, ha annyira nem voltak biztosak, hogy akkor kiket öltek meg és temettek el, honnan tudják, hogy Nagy Imrét temették újra?Ezeknek sem hiszek.”
  • 1. Óperenciás 2013. június 16. 15:04
    „Jellemző Kádárékra, hogy miután meggyilkoltatták politikai ellenfeleiket,
    Nagy Imrééket a Gyűjtőfogház udvarán a SZEMÉTDOMB alá hantoltatták el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BM: a Start munkaprogramnak új lendületet adhatnak a szociális szövetkezetek

Az idén a Start munkaprogramra a központi költségvetés 153,8 milliárd forintot különített el, 16,3… Tovább olvasom