Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Nagy kínálat, kicsi kereslet

Magas árak, hatalmas kínálat és gyenge kereslet - ilyen röviden az ingatlanpiac. A hazai vásárlók a hiteltámogatások miatt az új társasházakat, a külföldiek pedig az alacsonyabb árfekvésű ingatlanokat – vidéki parasztházakat – keresik.
Mosonmagyaróváron és környékén tizenöt bejegyzett ingatlanközvetítő iroda működik, ebből tizenkettő a városban. A sétálóutcán számos helyen találkozhatunk eladó ingatlanok képeivel és adataival, nagyrészt német nyelven. Ezzel szemben a közvetítőirodák forgalmának jelentős részét mégis a helyi honpolgárok bonyolítják.

A politikai bizonytalanság is befolyásolta

Dr. Hun Tamásné szerint január óta nagyobb a kínálat, mint a kereslet. Az ingatlanközvetítő ügyvezetője szerint a piac jelenlegi alakulását a mosonmagyaróvári idegenforgalom csökkenése és a rendkívül magasra szökött ingatlanárak befolyásolták, de az országgyűlési választások miatti bizonytalanság is szerepet játszott a keresletcsökkenésben. Jól példázza ezt az is, hogy a Magyar utcán húsz éve nem volt eladó üzlethelyiség, ma pedig válogatni lehet belőlük. A cég ugyan közvetített már házakat, nyaralókat külföldieknek is, ám számuk elenyésző és az utóbbi időben folyamatosan csökken.

A határon túliak főként az alacsonyabb árfekvésű – 3 – 4 millió forintos – ingatlanokat keresik. A városban gombamód szaporodó új építésű társasházak – és a rájuk felvehető kedvezmények – miatt jelentősen csökkent a panellakások ára. A használt ingatlanok közül elsősorban az olcsóbb családi házakat és a téglaépítésű lakásokat keresik, ám ezekből kevés van.
A használt ingatlanokra nincs kereslet – állítja Nagyné Pinke Judit is. A külföldi ügyfelek száma itt is elenyésző. A határon túliak ma már főként ismerősökön keresztül próbálnak meg lakást, házat vagy üdülőt szerezni. Az irodában olcsó és jó állapotú családi házakra van kereslet, ám ezeket az igényeket nehéz teljesíteni. A panelek ára nagyon felszökött, így például egy 55 négyzetméteres, 25 éves lakásért 6,5 millió forintot kérnek. Egyre nagyobb a kereslet azonban az újonnan épített társasházak iránt.

Győr nem vonzó

A sok győri ingatlanközvetítő szinte mindegyike közvetített már ingatlant külföldieknek, legyen az lakás, ház vagy üdülőtelek. Miért is zárkóznának el ettől, amikor ebben van igazán jó üzlet, még ha azt többen cáfolták is. Mindezek ellenére Győrben egy cég foglalkozik kizárólag azzal, hogy külföldieknek közvetítsen ingatlanokat.
A DSI és Partner Kft.-nél elmondták: Győr nem vonzó üzletfeleik számára, mert nagyon drágák a lakások, a házak különösen. Az osztrákok inkább a várostól 10 – 40 kilométerre lévő falvakban akarnak, legfeljebb 10 millió forinton alul ingatlant, különösképpen hétvégi házat vásárolni. Az elsődlegesen társasházak építésével, értékesítésével foglalkozó győri Jankovits és Társa Kft.-nél az évi 30 – 50 lakásból mindössze legfeljebb négyet vásárolnak meg külföldiek.

Sopron: olcsó parasztházak

Dománcsics Zsuzsanna, a soproni D és K Ingatlanforgalmazó Kft. értékesítője szerint az utóbbi hónapokban csökkent a külföldi ügyfelek száma, akadnak ugyan érdeklődők a nyugat-európai országokból, de konkrét vásárlásokra csak ritkán kerül sor. Ami még felkelti az osztrák és német vásárlók figyelmét: az olcsó parasztházak, elsősorban olyan helyeken, ahol gyógyvizű strandok vannak a közelben. Egyébként a magyar ügyfelek érdeklődése is megváltozott, mostanában már nem keresettek annyira a garzonok, inkább az 55 – 60 négyzetméteres lakásokra nőtt meg az igény.
Lendvai Csaba, a Direkt Ingatlan Iroda értékesítési vezetője elmondta: a külföldi érdeklődők körében valódi igény csak az olcsó Fertő-parti parasztházakra van. Bonyolítja a dolgot, hogy újabban, mivel a Fertő menti falvak a világörökség részévé váltak, a külföldiek vásárlása elé néhány önkormányzat korlátokat is állít. Az új építésű ingatlanok elsősorban a hazai ügyfeleket érdeklik. Ezen a területen is inkább a közepes alapterületű lakások élik reneszánszukat az állami kamattámogatás miatt.
Az Origo-Sánta Ingatlan Rt. igazgatója, Sánta László sem számolhatott be nagyszámú külföldi vásárlóról. Összes eladásuknak mindössze 5 – 8 százalékát teszi ki ez a csoport. Ezen a területen is leginkább a hazatelepülő nyugat-európai és amerikai nyugdíjasok viszik el a pálmát.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Manzarek megvalósítja Morrison filmötletét

Ray Manzareket immár életfogytig "Door"-nak tekinthetjük: a Doors orgonistája nem tud és láthatóan… Tovább olvasom